Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Michael Flynn-ügy: „Obamagate”, avagy egy meghurcolás anatómiája

2020.05.19

 Neokohn

A Michael Flynn-ügy: „Obamagate”, avagy egy meghurcolás anatómiája/Részletek/

 

Mint arról beszámoltunk, az amerikai igazságügyi minisztérium visszavonta a vádemelést Michael Flynn altábornagy, a Trump-kormányzat első nemzetbiztonsági tanácsadója ellen. Kiderült, hogy a szövetségi nyomozók a meghallgatása előtt szándékosan csapdát állítottak neki. De hogyan történhetett meg mindez?

Michael T. Flynn ellen azért indult büntetőeljárás, mert hazudott az FBI ügynökeinek Oroszország amerikai nagykövetével folytatott telefon-beszélgetéséről. Ugyan az FBI nem indított eljárást Flynn ellen, de a Mueller különleges ügyész vezette vizsgálat újra elővette a Flynn-ügyet. Az eljárás során az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vádalkuban elismerte, hogy hazudott az FBI ügynökeinek Oroszország amerikai nagykövetével folytatott beszélgetéséről.

Az egyezség alapján a szövetségi ügyészek olyan büntetést javasoltak, amellyel Flynn elkerülhette volna a börtönt, a vádlott együttműködésére hivatkozva.

Azonban az ügyet tárgyaló Sullivan bíró, akit nem köt a vádalku, az eljárás során annak a véleményének adott hangot, hogy Flynn hazaárulás bűnét követhette el. Sullivan bíró véleménye azt jelentette Flynn számára, hogy súlyos börtönévek várhatnak rá.

Flynn lépéskényszerbe került. Szakított az eddig az ügyét képviselő ügyvédi irodával és Sydney Powell ügyvédnőt kérte fel védelme vezetésére. Az ügyvédnő arról volt ismert, hogy korábban számos ügyben védett olyan ügyfeleket, akiket az FBI hatalmukkal visszaélő ügynökei csaltak csapdába. Powell azért is kerülhetett Flynn látókörébe, mert már korábban úgy érvelt, hogy ez esetben is az FBI ügynökei csapdába csalták Flynnt.

Az ügyvédnő követelte, hogy az FBI adja át a védelemnek azokat a belső feljegyzéseket, amelyek a vádlott igazát támaszthatják alá, s amire egyébként törvény kötelezi az FBI-t.

A napvilágra került iratok alapján aztán május 8-án az amerikai Igazságügyi Minisztérium elejtette a vádat az elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója ellen. A napfényre került iratok ismeretében immár összerakható mi is történt valójában.[...]

2016-ban csatlakozott Trump kampányához, sőt egyik legfontosabb tanácsadója lett. A választást megnyerő Trump kinevezte nemzetbiztonsági tanácsadójának.

Ebben a funkciójában 2016. december 29-én, azután, hogy a távozófélben lévő Obama elnök szankciókat vetett ki Oroszországra, a Nicaraguában tartózkodó Flynn többször tárgyalt telefonon Szergej Kiszljakkal, Oroszország akkori washingtoni nagykövetével.

A telefonbeszélgetéseket az FBI, szokásos gyakorlatának megfelelően, felvette. Ezzel Flynn is tisztában volt. Tudta, hogy a telefonbeszélgetéseit az FBI rögzítette, hiszen hírszerzési szakemberként pontosan ismerte a protokollt.[...]

A beszélgetést elemző FBI-munkatárs 2017 január negyedikén arra a következtetésre jutott, hogy a beszélgetés során nem hangzott el Flynn részéről olyasmi, ami büntetőeljárás oka lehet. Ezért javaslatot tett az ügy lezárására. Azonban Peter Strzok FBI-ügynök, a kémelhárítás vezetője arra kérte az eljáró munkatársat, ne zárja még le az ügyet. [...]

Másnap megbeszélést tartottak a Fehér Házban Obama elnök és Biden alelnök részvételével a Flynn-ügyről, amin részt vett Comey, McCabe, és az igazságügyi minisztérium akkori második embere. Obamáékat már korábban tájékoztatta a hírszerzés Flynnek az orosz nagykövettel való tárgyalásáról.

 

A megbeszélés után McCabe, Strzok és Lisa Page, az FBI egyik vezető jogi szakértője több konzultációt tartott a Flynn-ügyről. E megbeszélések során alakult ki, hogyan csalják csapdába Flynn tábornokot.[...]

2017. január 20-án a Trump-adminisztráció átvette Amerika irányítását. Két nappal később, január 22-én, kiszivárogtatott információkra támaszkodva a The Washington Post arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az FBI vizsgálja Flynn kapcsolatait orosz hivatalnokokkal. Később azonban az amerikai hírszerző hatóságok szervezetközi vizsgálata kizárta annak gyanúját, hogy Flynn esetleg orosz ügynök lenne.

Trump elnök január 23-án kinevezte Flynnt nemzetbiztonsági tanácsadójává. Aznap McCabe, Strzok és Page is megbeszélést tartott – valószínűleg ekkor alakították ki Flynn csapdába csalásának forgatókönyvét.[...]

Két FBI-ügynök, Peter Strzok és Joseph Pientka még aznap, január 24-én felkereste Flynnt, ám ismét félrevezették:

nem tettek eleget annak a törvényi kötelességüknek, hogy tájékoztassák, az ellene irányuló eljárás keretében beszélgetnek vele, nem hívták fel a figyelmét, hogy csak az igazat, a tiszta igazat mondja, ellenkező esetben bűncselekményt követ el és arra, hogy joga van ügyvédje jelenlétében nyilatkozni.

Flynn, mindezek hiányában azt gondolva, hogy egy kollegiális megbeszélésen vesz részt, a két FBI-ügynököt kedvesen fogadta, körbevezette őket, és hosszú időt szentelt a velük való beszélgetésre. Az FBI-ügynökök egyszer sem hivatkoztak az általuk jól ismert telefonbeszélgetés tartalmára, hanem kedélyes légkörben kérdezgették Flynnt, hogyan történt a nagykövettel való beszélgetés.[...]

Strzok feljegyzése szerint Flynn ugyan nem emlékezett pontosan mindenre, azonban az ügynök megítélése szerint nem félrevezetés szándékával beszélt velük, s nem hazudozott, csak nem emlékezett mindenre.

 

Ezzel egyidőben, egy magas rangú FBI-ügynök belső feljegyzésben kérdőjelezte meg a Flynn interjú készítésének okát és módját. A feljegyzés szerint olyan szaga van az ügynek, mintha az interjút készítő ügynökök nem az igazság felderítésére törekedtek volna, hanem Flynn csapdába csalására.[....]

Majd február 10-én valakik kiszivárogtatták a sajtóba, hogy a Trump-adminisztráció egy magas rangú biztonságpolitikai tisztviselője tárgyalt az orosz nagykövettel még 2016. decemberében az Obama által kivetett szankciók feloldásáról, megcáfolva Pence alelnök előző napi nyilatkozatát, amiben Pence ezt tagadta.

 

Ezzel egyidőben Lisa Page átírta a Strzok ügynök által Flynnel való beszélgetésről készített 302-es jegyzőkönyv szövegét olyan értelemben, hogy az rácáfoljon Pence alelnök nyilatkozatára.[...]

A Flynn-ügyet a Mueller különleges ügyész által vezetett vizsgálat vette elő újra. A Strzok által készített, s Page által korrigált 302-es nyomtatvány alapján eljárást kezdődött Flynn ellen.

 

Az eljárás során vádalku született Flynnel. Ebben ő beismerte, hogy hazudott az FBI-nak, s cserébe ígéretet kapott arra, hogy az ügyészség nem letöltendő börtönbüntetést fog kérni. A napvilágra került dokumentumok arra is rávilágítanak: abban, hogy Flynn belement a vádalkuba, az is közrejátszott, hogy a vele tárgyaló ügynökök azzal zsarolták, ha nem működik együtt velük, akkor fia ellen is eljárást indítanak.[..]

Az eljárás során olyan csapdába csalták, törvényszegések sorozatának elkövetésével, ami révén vádalkuval eljárási bűncselekmény elismerésére tudták kényszeríteni. Az egész akció fő célja egy Trump elnök elleni átfogó fellépés volt, mint azt Strzok és Page üzenetváltásaiból tudjuk.

 

A napvilágra került információk birtokában az igazságügyi minisztérium visszavonta a vádat Flynn ellen. Ezzel párhuzamosan a kongresszus Igazságügyi Bizottságának republikánus párti tagjai hivatalosan is felkérték az FBI igazgatóját, Christopher Wrayt, tegye lehetővé, hogy az FBI vezető tisztségviselői megjelenhessenek a bizottság előtt annak érdekében, hogy fel tudják tárni a Flynn elleni eljárás minden részletét.[...]

 

Egyre többen kérdeznek rá Joe Biden szerepére is a veterán tábornok tönkretételében. Biden eddig cáfolta, hogy bármit tudott volna a Flynn-ügyről. Minap kiadott nyilatkozatában azonban már elismerte, hogy részt vett azon a bizonyos 2017. január 5-i ülésen Obama irodájában, ahol a Flynn-ügyet tárgyalták át az FBI vezető munkatársaival. Amennyiben Joe Bidenre nézve is terhelő dokumentumok kerülhetnek elő, azok befolyásolhatják az ez évi elnökválasztási kampány alakulását.

A szerző szociológus, közgazdász.

neokohn.hu/2020/05/14/a-michael-flynn-ugy-obamagate-avagy-egy-meghurcolas-anatomiaja/