Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Republikánus Pártban létrejött a fehér nacionalisták és az evangéliumi keresztények új népi mozgalma,”háttérpártja”

 

Új párt jöhet Amerikában – összeesküvés a Brexit kulcsembereivel

Káncz Csaba, 2017. október 02., 12:48
 
Cimkék
 
USA
 
republikánus párt
 
demokrata párt
 
Steve Bannon

Az amerikai fehér nacionalisták és az evangéliumi keresztények népi mozgalmat alapítottak, amely már egy „háttérpárt” jellegét ölti. Ez a Republikánus Párton belüli polgárháború kitörésével fenyeget. Az új mozgalom a Kína által jelentett veszélyt tűzheti zászlajára.

 

Steve Bannon, az amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója az Alabama állambeli Montgomeryben. (MTI/AP Brynn Anderson)
Steve Bannon, az amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója az Alabama állambeli Montgomeryben. (MTI/AP Brynn Anderson)

Az USA déli részén fekvő Alabama szövetségi államának szenátor-választása nem zavar sok vizet általában. A Jeff Sessions igazságügy-miniszteri kinevezése miatt tavaly megüresedett szenátusi széket ideiglenesen a Trump által is támogatott Luther Strange korábbi állami főügyész tölti be, de decemberben időközi választást kell tartani. Az amerikai választási rendszerben viszont már a jelöltek személyéről is közvetlenül, előválasztáson döntenek a regisztrált párttagok, így Strange-nek meg kellett méretnie magát a republikánus táborban.

Trump elmerül a mocsárban

A szeptember 26-án lezajlott második fordulóban azonban Trump és a republikánus elit jelöltje alulmaradt a fundamentalista, evangéliumi keresztények körében népszerű Roy Moore-ral, az állam legfelső bíróságának tagjával szemben. Holott Trump keményen bevetette magát a kampányba és automata telefonhívásokkal szólította fel a republikánus szavazókat Strange támogatására. Mint ismeretes, Trump tavaly a választási kampányban végig az amerikai politikai kaszt ellen kampányolt és a „washingtoni politikai mocsár” lecsapolásának ígéretével masírozhatott be a Fehér Házba.

 

Mára viszont ebből a forradalmi hevületből jószerint semmi sem maradt, az elnököt tábornokok és a Goldman Sachs volt munkatársai veszik körül. Trump új személyi jövedelemadó tervei is az árulás jeleit hozzák, mutatja, hiszen a legfelső jövedelmi kategóriába tartozók nyernek a legtöbbet, az adókulcsuk 39,6 százalékról 35 százalékra mérséklődne. Ez bár százalékosan nem jelentős csökkenés, az óriási pénztömeg miatt számottevő kedvezményt jelentene azoknak, akik erre egyáltalán nincsenek rászorulva.

Összeesküvés a Brexit kulcsfiguráival

A fehér nacionalistákat, úgymint Steve Bannon stratégiai tanácsadót és Sebastian Gorka nemzetbiztonsági tanácsadót az elnöknek a globális hegemónia köreinek nyomására a közelmúltban el kellett távolítania a Fehér Házból. Ők azonban most Sarah Palin volt alaszkai kormányzóval és Nigel Farage, a Brexit egyik fő támogatójával népi mozgalmat alapítottak (MAGA), akik szerint „a washingtoni elit mocsárja” magába szippantotta Trumpot, ezért van szükség „az elnökség megmentésére”.

 
 

A MAGA első komoly sikere most tehát a fundamentalista Moore előválasztási sikere. Ő korábban az alabamai legfelső bíróság elnöke volt, ám kétszer is lemondásra kényszerült. Először azért, mert nem volt hajlandó eltávolítani a bíróság épülete elől a tízparancsolat emlékművét, másodszor pedig azért, mert nem fogadta el és nem hajtotta végre a szövetségi legfelső bíróság döntését az azonos neműek házasságának engedélyezéséről.

Bannon közben már egy nacionalista „háttérpárt” megalapítását kezdte el azzal a titokzatos és semmilyen törvénytelen eszköztől vissza nem riadó milliárdossal, Robert Mercer-rel, aki már a Brexit homályos kampány machinációiban is kulcs-szerepet játszott. Bannon emellett a múlt hónapban kétszer is találkozott a világ egyik legbefolyásosabb emberével, Henry Kissinger voltkülügyminiszterrel és a belső jelentések szerint készek arra, hogy a Kína által jelentett veszélyt az új mozgalom központi témájáva tegyék. Mind Bannon, mind Kissinger szakértői a világ katonai történetének és Bannon személyes meggyőződése, hogy az USA és Kína között hamarosan gazdasági háború fog kitörni.

Káncz Csaba jegyzete

 privatbankar.hu/makro/uj-part-johet-amerikaban-osszeeskuves-a-brexit-kulcsembereivel-312579