Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Donald Trump: A szenátus azonnal tárgyalja meg az ellene indított impeachment eljárást

2019.12.20

 

Donald Trump azt akarja, hogy a szenátus azonnal tárgyalja meg az ellene indított impeachment eljárást

Czinkóczi Sándor

Donald Trump az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében rendezett szenátusi tárgyalás azonnali megtartását sürgette csütörtökön.

Miután a demokrata többségű képviselőház szerdán megszavazta az elnök elleni impeachment-eljárást, csütörtökön bizonytalanná vált az ezt követő szenátusi tárgyalás időpontja. Erre az elnök a Twitterenn úgy reagált: „szóval, miután a demokraták nem nyújtottak nekem tisztességes eljárást a képviselőházban, nem voltak ügyvédek, tanúk, semmi sem volt, most pedig meg akarják mondani a szenátusnak, hogyan rendezze meg a tárgyalást”. Hozzátette, hogy „valójában semmi bizonyítékuk sincs és soha nem is fognak ilyesmivel szolgálni. Ki akarnak szállni. Azonnali tárgyalást akarok!”.

Donald Trump újabb Twitter-bejegyzésben közölte: Pelosi érzi, hogy a kamu impeachment olyan szánalmas, hogy fél ezt előterjeszteni a szenátusnak, ami kitűzheti a dátumot és ezt az egész csalást megszüntetheti!”. 

 

 

 Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ugyanis már a szerdai szavazás után jelezte, hogy nem tudja, mikor küldi át a szenátushoz az elnök ellen megfogalmazott és megszavazott vádpontokat. Ez ugyanis a feltétele a szenátusi eljárás megkezdésének. A házelnök csütörtök reggel sajtóértekezleten, majd délután újságíróknak nyilatkozva leszögezte: először megvárja, hogy a republikánus többségű szenátus milyen napirendet tervez a tárgyaláshoz.

Nancy PelosiFotó: SAUL LOEB/AFP

Pelosi döntését a republikánusok úgy értelmezték, hogy a házelnök nyomást akar gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy a tárgyalásra az ő javaslatuknak megfelelően hívják be tanúként a Fehér Ház és a kormányzat azon tisztségviselőit, akik nem voltak hajlandóak részt venni a képviselőházi meghallgatásokon.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője csütörtökön zárt ajtók mögötti megbeszélést folytatott Chuck Schumerrel, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetőjével a várható szenátusi tárgyalás menetrendjéről, de a találkozó után mindketten azt nyilatkozták, hogy semmiben sem jutottak dűlőre, és majd az új esztendőben folytatják az egyeztetést. (BBC/MTI)

444.hu/2019/12/20/donald-trump-azt-akarja-hogy-a-szenatus-azonnal-targyalja-meg-az-ellene-inditott-impeachment-eljarast

 

  Ez egy nagyon szép lépés a sakktáblán.
  Pelosi addig nem engedi meghozni a formális határozatot az impeachmentről, ameddig nem biztos abban, hogy a szenátusban fair trial lesz, márpedig azzal kapcsolatban vannak kételyek, na nem a demokraták elfogultsága miatt (illetve de, az létezik) hanem mert a republikánusok azt mondták, hogy obstruálni fogják.
  Így az impeachment van, hiszen döntöttek róla, de nincsen, mert a republikánusoknak először azt kell mondaniuk, hogy nem rajtuk fog múlni a fair trial.
  Nagyon szép, a sakkújságban az ilyen lépések után szokott lenni a felkiáltójel.

   

   

  Tóth András Csaba Jenei László Nagyjából azt akarják elérni, hogy hívják be tanúnak azokat a tisztségviselőket is, akik rendelkeznek információval az ügy kapcsán, de a képviselőházi meghallgatásokon nem voltak hajlandóak megszólalni.

   

   

  Diétás Magyar Múzsa Pelosi nem akarta az impeachmentet pont ezért, mivel a szenátusi kétharmad Amerikában a lehetetlenséggel határos, ahhoz Trumpnak nyílt színen embert kellene ölnie.
  A pártja viszont úgy gondolta, hogy a kongresszusi többség birtokában nem hagyja ki ezt 
  a lehetőséget.
  Ezzel a lépéssel Pelosi nem engedi,hogy a szenátusban levő republikánus többség gyorsan lesimázza a dolgot. McConnell szenátor, aki a szenátus republikánusainak vezetője hibázott, amikor azt mondta, hogy meg fogja akadályozni, hogy "serious review" vagyis alapos (esetleg tanúk meghallgatásával, bizonyítékok értékelésével) járó per legyen a szenátusban. A republikánusok ugyanis pontosan tudják, hogy ez az egész impeachment lényege, hogy főműsoridőben olyan embereket mutassanak a tévében, akik kezüket a bibliára téve beszélnek arról, hogy mekkora gazember Trump és ezt nem akarják megengedni, sőt minden áron meg akarják akadályozni.
  Pelosi viszont nagyon okosan nem nyomja oda erőből a határozatot (megtehetné) hanem azt mondja, hogy garanciát vár a szenátustól, hogy az nem fogja (valószínűleg alkotmánysértő módon) obstruálni azt a pert, amelyet kötelessége lefolytatni.
  Ezzel McConnell kutyaszorítóba került, hiszen előbb-utóbb tennie kell egy nyilatkozatot ezzel kapcsolataban és a demokraták érdeke nem az eredményes impeachment, hanem a választásokig tartó eljárás, tehát minden nap késlekedés az ő malmukra hajtja a vizet.