Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Joe Biden kormánya nekiment az orosz-német gázvezetéknek

 

Mandiner

Joe Biden kormánya nekiment az orosz-német gázvezetéknek

2021. március 18. 20:53
 
 
 
Washington tevékenységük azonnali felfüggesztésére szólította fel az Északi Áramlat-2 megépítésében részt vevő vállalatokat.
 
 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtöki közleményében az Északi Áramlat-2-höz kapcsolódó tevékenységük azonnali felfüggesztésére szólította fel a gázvezeték megépítésében részt vevő vállalatokat, és szankciókkal fenyegette őket.

Blinken aláhúzta: Joe Biden amerikai elnök kormánya eltökélt, hogy tiszteletben tartja az elődje, Donald Trump hivatali ideje alatt elfogadott, büntető intézkedéseket kilátásba helyező törvényeket. 

„Az Északi Áramlat-2 egy rossz projekt:

rossz Németországnak, Ukrajnának, és közép-, illetve kelet-európai szövetségeseinknek és partnereink” – szögezte le Blinken. A külügyminiszter szerint „a geopolitikai indíttatású orosz projekt célja Európa megosztása és az európai energiabiztonság meggyengítése”.    

A gázvezeték megépítéséből a közelmúltban 18 vállalat szállt ki Washington nyomására.

Az Egyesült Államok eddig csak az Északi Áramlat-2 építésében részt vevő Fortuna orosz csőfektető hajót és annak tulajdonosát, a KVT-Ruszt sújtotta szankciókkal. Az Egyesült Államok, Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha a vezeték elkészülne. Attól tartanak, hogy megépítésével Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. Berlin ezzel szemben azt állítja, hogy a projekt megvalósításával közvetlen és biztonságos energiaforráshoz jut.    

A már csaknem teljesen elkészült Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amellyel két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart, hosszúsága mintegy 1200 kilométer.

(MTI)   mandiner.hu/cikk/20210318_joe_biden_kormanya_nekitamadt_az_orosz_nemet_gazvezeteknek