Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sürgős kórházi kezelésre volt szüksége Donald Trumpnak állítólagos szívproblémákkal

2019.11.25

Kommentem: 

Előkészíthetik Trump elnök egészségügyi okokból történő visszavonulását, ha a lemondatási eljárás számára kedvezőtlen fordulatot venne. Ez esetben az alelnöke, Mike Pence veszi át hivatalát.

Az Amerikai Egyesült Államok Alkotmánya az elnöki öröklési renddel kapcsolatosan

 

XXV. kiegészítés rendelkezik az elnök ideiglenes, vagy végleges helyettesítését: 1. § Abban az esetben, ha az elnököt elmozdítják hivatalából, elhunyt vagy lemond, az elnöki hivatalt az alelnök veszi át. 2. § Amennyiben az alelnöki hivatal nincs betöltve, az elnök jelöl ki alelnököt, aki akkor veszi át hivatalát, ha a Kongresszus mindkét háza többségi szavazattal ezt megerősíti. 3. § Ha az elnök a Szenátus pro tempore elnökének és a Képviselőház elnökének írásos nyilatkozatot juttat el arról, hogy hivatali jogkörét és kötelezettségeit nem tudja ellátni, ameddig ennek ellenkezőjéről írásos nyilatkozatot nem tesz, az elnöki jogokat és kötelezettségeket ügyvezető elnökként az alelnök látja el. 4. § Ha az alelnök vagy a végrehajtó szervek vezető tisztségviselőinek többsége, illetve más hasonló testület - melyről a Kongresszus a törvény útján rendelkezik - írásos nyilatkozatot juttat el a Szenátus pro tempore elnökéhez és a Képviselőház elnökéhez arról, hogy az elnök nem képes jogkörét és hivatali kötelezettségeit ellátni, az alelnök ügyvezető elnökként azonnal átveszi a hivatalt./wikipedia/

 

Sürgős kórházi kezelésre volt szüksége Donald Trumpnak: most az is kiderült, mi volt az oka

2019. nov. 19. 18:26

 

 

 

 

 

 

 

 

Donald Trump jó egészségnek örvend, készül a választásra/Fotó: GettyImages

Washington — Csak a szokásos éves orvosi vizsgálat zajlik Donald Trumpnál – közölték a Fehér Házból.

Hirdetés
 

A Fehér Ház szóvivője szerint ez volt az elnök éves kötelező orvosi vizsgálatának egyik része. Az amerikai elnököt legutóbb februárban vizsgálták, akkor is rendben találtak mindent, bár a mérleg egy kicsit sokat mutatott: Trump 110 kiló volt. Az elnök sok gyorséttermi ételt fogyaszt és keveset mozog, de mindezt saját bevallása szerint ellensúlyozza, hogy kiváló génjei vannak.

www.blikk.hu/aktualis/politika/surgos-korhazi-kezelesre-volt-szuksege-donald-trumpnak/59m9mtq

Donald Trump amerikai elnök a floridai Orlandóban tartott választási nagygyűlésén 2019. június 18-án. Trump bejelentette, hogy a 2020-as elnökválasztáson újraindul az elnökségért.

Indul-e az impeachment-eljárás Trump ellen?

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti vezetője vasárnapi televíziós interjújában nem nyilatkozott arról, hogy a képviselőház megindítja-e az alkotmányos felmentést célzó eljárást (impeachment) Donald Trump amerikai elnök ellen

 

Schiff kifejtette: a következő lépés az impeachment-eljárást megelőző meghallgatásokról készülő jelentés összeállítása. Úgy vélte, hogy a már elhangzott tanúvallomások elegendő bizonyítékot tartalmaznak ahhoz, hogy az alkotmányos eljárás keretében felelősségre vonják az elnököt. De - fűzte hozzá -, a végleges jelentés előtt konzultál még kollégáival a törvényhozásban és választóival Kaliforniában.

 

A demokrata párti politikus a CNN hírtelevíziónak adott interjújában vasárnap úgy fogalmazott: "ez az elnök kétszer is idegen beavatkozást kívánt a választási rendszerünkbe (...) akkor, amikor 2016-ban arra buzdította az oroszokat, hogy hackeljék Hillary (Clinton, akkori demokrata párti elnökjelölt) e-mailjeit, és később (az oroszok) ezt meg is próbálták".Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti vezetője vasárnapi televíziós interjújában nem nyilatkozott arról, hogy a képviselőház megindítja-e az alkotmányos felmentést célzó eljárást (impeachment) Donald Trump amerikai elnök ellen.

A demokrata párti politikus a CNN hírtelevíziónak adott interjújában vasárnap úgy fogalmazott: "ez az elnök kétszer is idegen beavatkozást kívánt a választási rendszerünkbe (...) akkor, amikor 2016-ban arra buzdította az oroszokat, hogy hackeljék Hillary (Clinton, akkori demokrata párti elnökjelölt) e-mailjeit, és később (az oroszok) ezt meg is próbálták".

Schiff ezzel Trumpnak a 2016-os elnökválasztási kampányban többször - sokak szerint humorizálva - elhangzott megjegyzésére utalt, amelyben vetélytársa e-mailjeinek feltörésére bíztatott többeket, köztük orosz hackereket is.

"Ami Ukrajnát illeti, kőkemény bizonyítékaink vannak a helytelen viselkedésére" - nyilatkozta Schiff, és ezzel a jelenlegi képviselőházi meghallgatások tárgyát képező Ukrajnára, illetve a Trump-adminisztráció vélelmezett nyomásgyakorlására utalt.

Schiff határozottan elhárította a választ arra a kérdésre, hogy vajon a demokrata többségű képviselőház megindítja-e az elnök ellen az impeachment-eljárást.

Közben a Fox televízióban John Kennedy szenátor Nancy Pelosi demokrata párti házelnököt bírálta, mondván, hogy "rutinszerű politikai eszközként használja" az impeachment-eljárást, Newt Gigrich, volt republikánus házelnök pedig szintén Pelosit, továbbá Adam Schiffet és más demokrata párti politikusokat kárhoztatott az egész folyamatért.

John Kennedy, louisianai szenátor - aki nem rokona John Kennedy volt elnöknek és családjának - a Foxnak adott interjújában úgy fogalmazott: "Pelosi házelnök komolytalanul viselkedik". Newt Gingrich, republikánus politikus - aki 1995 és 1999 között volt házelnök - szintén a Fox televízióban úgy vélekedett, hogy az impeachment-eljárással "Nancy Pelosi és Adam Schiff kiéli a fantáziáját". Mint fogalmazott: "patologikusan szükségük van arra, hogy megpróbálják tönkretenni az elnököt, még annak árán is, ha ez a folyamat őket is megnyomorítja". Szerinte a demokratákat nem érdeklik "a tények" vagy "az érvek".

Devin Nunes, kaliforniai republikánus képviselő vasárnap megerősítette pénteken tett ígéretét, miszerint bepereli a CNN televíziót és a The Daily Beast című portált, mert mindkét médium azt állította, hogy ő 2018-ban Bécsben találkozott Viktor Sokin ukrajnai főügyésszel, és szorgalmazta nála a Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálását. "A korrupt média" felelősségre vonásának egyetlen módja a bírósági eljárás - jelentette ki Nunes.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera