Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Trumpot követni sem lehet: most az amerikai-török viszonyt dicséri

2019.10.09

nepszava.hu/3052940_trumpot-kovetni-sem-lehet-most-az-amerikai-torok-viszonyt-dicseri

Trumpot követni sem lehet: most az amerikai-török viszonyt dicséri

Az amerikai elnök azután áradozott a remek kapcsolatról, hogy hétfőn még a török gazdaság teljes elpusztításával fenyegetőzött. Új üzenetében megvédte a kurdokat is.

 Nem hagyják magukra a szíriai kurdokat - ez Donald Trump keddi bejelentésének legerősebb (igaz, a trumpi külpolitika ismeretében bármikor felülírható) állítása. Az elnök Twitter-oldalám megerősítette, hogy az amerikai katonák valószínűleg elhagyják Szíriát, de - mint fogalmazott: "szó sincs róla, hogy magukra hagynánk a kurdokat, akik különleges emberek és kiváló harcosok" – és Washington anyagi eszközökkel és fegyverekkel támogatja majd őket. 

Pacsit adna a halálos fenyegetés után

Trump kitért Törökországra is, és 180 fokos fordulattal „nagyon jónak” minősítette az amerikai-török viszonyt, kiemelve a jó kereskedelmi kapcsolatokat, megemlítve, hogy a szíriai Idlíb tartományban török segítséggel sikerült életeket menteni, és Ankara segített abban is, hogy Andrew Brunson amerikai lelkipásztor épségben visszatérhessen az Egyesült Államokba.  Trump ugyanakkor leszögezte: Törökország, ahol nagy lélekszámú kurd közösség él, tisztában van azzal, hogy „bármilyen szükségtelen és nem kikényszerített”harc feldúlja majd a gazdaságát, és árt nagyon törékeny nemzeti valutájának.

Az amerikai elnök egy nappal azután tette közzé újabb Twitter-bejegyzését Szíriáról és Törökországról, hogy a gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Ankarát,

( lásd a témában írt cikkünket) miután Törökország összevonta csapatait és közölte, készen áll az észak-szíriai hadműveletre.

Fenyegetőzve vonulnak ki

A Fehér Ház vasárnap este közleményben jelentette be, hogy nem támogatja a várható török hadműveleteket Észak-Szíriában, és - ahogyan Stephanie Grisham szóvivőnő fogalmazott - „nem is bonyolódik bele”. Az amerikai katonák hétfőn meg is kezdték a kivonulást Szíria északkeleti vidékeiről. A Pentagon szintén hétfőn azt erősítette meg, hogy az Egyesült Államok nem helyesli Törökország várható offenzíváját, és ezt az amerikai hadsereg semmiféle módon nem támogatja katonailag. Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője közölte, hogy Mark Esper védelmi miniszter és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője tudatta török partnereivel, hogy „egyoldalú akciók kockázatot jelentenek Törökország számára”.

A republikánusoknak sem tetszik a döntés

A szíriai csapatkivonásra az amerikai politikusok - demokraták és republikánusok egyaránt - éles bírálattal reagáltak. Volt, köztük például Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, aki szerint az Egyesült Államok távozása lehetőséget teremt az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistáinak, hogy újraszerveződjenek, mások pedig - így Elizabeth Cheney wyomingi képviselő - azt vetették Donald Trump szemére, hogy cserben hagyja a kurd harcosokat, akik az Egyesült Államok szoros és megbízható szövetségesei voltak a dzsihadisták elleni harcban és az Iszlám Állam úgynevezett "kalifátusának" felszámolásában. A Fehér Ház kedden bejelentette: Recep Tayyip Erdogan török államfő november 13-án a Fehér Ház vendége lesz.