Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Úgy néz ki, mint egy háborús övezet”: videók az iráni tiltakozásokról

2019.11.19

 

 

IRÁN A POKOL KAPUJÁBAN

 

- Elkezdődött?
Olyan, mintha egy háborús zónában lennénk! - írja a France 24 tudósítója, akinek még éppen a külföld felé irányuló internetes csatornák blokkolása előtt sikerült kiküldeni a felvételeket.

A francia híroldal adatai szerint legalább negyven városban tartottak demonstrációkat. A szemtanúk szerint városaik háborús zónává váltak, égnek a benzinkutak, a bankok és a kormányépületek. Van ahol még Hamenei ajatollah poszterét is meggyújtották.

A France 24-nek nyilatkozott egy nő, aki Teherán külvárosában volt szemtanúja a tüntetéseknek:

„Olyan, mintha háborús övezetben lennénk. Ég az egész város. Az összes bankot felgyújtották. Az emberek mérgesek, mert a rendőrség elképesztő erőszakkal reagált. Tanúja voltam a 2009-es Zöld Mozgalomnak, Teheránban, de a hatóságok reakciója összehasonlíthatatlanul durvább, mint ami akkor volt”
A nő azt is elmondta, hogy a saját szomszédságában legalább tíz holttestet látott az utcán heverni.

„Ismertem néhányat azok közül, akiket megöltek. Az egyikük az utcánkban élt. Ács volt, aki nem is vett részt a tüntetéseken. Csak állt a boltja előtt, eltalálta egy golyó és meghalt” – számolt be a borzalmakról a nő.

Irán az Egyesült Államokat azzal vádolta, hogy beleavatkozik az ország belügyeibe, miután Washington támogatásáról biztosította „az iráni népet” az üzemanyagár-emelkedés elleni tüntetések idején.

„Amint már csaknem másfél évvel ezelőtt is mondtam, az Egyesült Államok veletek van” – írta még szombaton egy közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Ezekkel a szavakkal „az amerikai külügyminiszter a lázadók egy csoportját támogatta” – reagált erre szintén közleményben az iráni külügyminisztérium.

„Soha nem volt még ekkora tüntetés az Iszlám Köztársaságban. A kommunikációs problémák ellenére, már hatvan halottról kaptunk hírt” – számolt be Niki Mahjoub Londonban dolgozó iráni újságíró. Az olajban gazdag nyugat-iráni városokban kijárási tilalom lépett életbe.

Az iráni hatóságok nem közöltek hivatalos adatokat a halottak számáról. Az Iráni Forradalmi Gárda hétfőn bejelentette, hogy már ezer embert letartóztattak és készek „határozottan válaszolni mindenre, amely veszélybe sodorja a nemzetbiztonságot.” (VilagHelyzete)

observers.france24.com/en/20191118-%E2%80%9Cit-looks-war-zone%E2%80%9D-%E2%80%93-observers-report-inside-iran%E2%80%99-protests