Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Ukrajnai” orosz nyelvről beszélt az elnök szóvivője

 

„Ukrajnai” orosz nyelvről beszélt az elnök szóvivője

2021. április 5., 10:22

Az „ukrajnai” orosz nyelv Ukrajna kulturális sokszínűségének része – jelentette ki a Dom tévécsatorna műsorában Julija Mendelj, Volodimir Zelenszkij elnök szóvivője, akit a korrespondent.net idéz.

Szerinte néhány politikus a nyelv kérdését spekulációk és konfliktusok megszervezésére használja.

„A 2019-es választási kampány közepette elfogadott nyelvtörvénytől nem kezdett el ukránul beszélni az egész ország. De a túlnyomórészt az orosz nyelvet beszélő régiók politikai kedvencei minden oldalról az ukrán államnyelv erőszakos terjesztéséről kezdtek beszélni” – jelentette ki Mendelj.

Hangsúlyozta, hogy meg kell védeni az ukrán nyelvet, de „védeni kell az állampolgárokat is”.

„Az ukrán nyelv az identitáshoz hasonlóan sokkal tágabb jelenség, mint kizárólag az Oroszországgal való szembenállás. És ebben rejlik a mi még nem tudatosított gazdagságunk. Az orosz, pontosabban az ukrajnai orosz pedig része hazánk kulturális sokszínűségének” – fogalmazott az elnök szóvivője.

Kijelentette továbbá, hogy az orosz nyelv nem Oroszország tulajdona.

(korrespondent.net/Kárpátalja)

karpataljalap.net/node/53578

 

KREML: AZ OROSZ CSAPATMOZGÁS MIATT NINCS OK AGGODALOMRA/Részlet

Az orosz hadsereg orosz területen való mozgásának nem kellene aggodalmat keltenie, mert Oroszország nem jelent fenyegetést más országokra – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

“AZ OROSZ HADSEREG OLYAN IRÁNYBAN MOZOG OROSZ TERÜLETEN, AMILYENBEN SZÜKSÉGESNEK TARTJA, OLYAN FORMÁBAN, AMILYENBEN SZÜKSÉGESNEK TARTJA AZ ORSZÁGUNK HATHATÓS VÉDELMÉNEK SZAVATOLÁSÁRA”

– hangoztatta a szóvivő azzal kapcsolatban, hogy Moszkva csapatokat vezényelt a délkelet-ukrajnai szakadár területekkel határos Rosztov megyébe.

Peszkov azt mondta, hogy emiatt senkinek sem kell a legkevésbé sem nyugtalankodnia, mert szerinte

“OROSZORSZÁG A VILÁG EGYETLEN ORSZÁGÁRA SEM JELENT FENYEGETÉST, UKRAJNÁRA SEM.”

Hozzátette, hogy Oroszország mindig nagy figyelmet fordít saját biztonságára.

Forrás:

mti

karpathir.com/2021/04/05/kreml-az-orosz-csapatmozgas-miatt-nincs-ok-aggodalomra/

 

 

 

 

„Vállvetve állunk demokráciáink megőrzésében”/Részlet

 

Az ukránok sem maradtak válaszlépés nélkül! Előbb elnöki rendelet lépett életbe arról, hogy bármely katonaköteles korú állampolgárt behívhatják, ehhez nem kell semmilyen különleges helyzet (csak annyi, hogy a kormány úgy ítéli meg, szükségesek a behívások), illetve óriási zajt csaptak a nemzetközi sajtóban, mert Ukrajna keleti határainál, és a Krímben egyre magasabb szintű az orosz jelenlét. Ez utóbbit az oroszok a „Nyugat 2021” nevű hadgyakorlattal magyarázzák, míg a szakadár területek vezetői parancsot adtak ki, miszerint sorozzanak be a területükhöz tartozó területekről több száz 18 és 27 év közötti fiatalembert.

A telefontos egyeztetés után most azon fáradoznak az ukránok, hogy egy személyes találkozót is tető alá hozzanak (ennek nyilván csak agitprop. célja van!), de Kuleba külügyminiszter közben egyeztetett az EBESZ vezetőjével, Ann Lindével is a helyzetről. Kuleba így nyilatkozot:

„Mindannyiunknak éberségre és kitartásra van szükségünk. Minél erősebbek lesznek most a diplomáciai jelzések, annál érthetőbb lesz Oroszország számára, hogy az eszkaláció minden újabb srófolásáért magas árat kell fizetnie.”

Ehhez még hozzáfűzte; javaslatot tett arra, hogy az EBESZ állítson fel ellenőrző pontokat azokon a határszakaszokon, melyek nem igazán ellenőrzöttek a mai napig sem. Ezzel nyilván arra célzott, hogy a határon át a mai napig érkeznek oroszok a szakadár területekre, vagy legalábbi arra, hogy esélyes az oroszok beáramlásának fokozódása.

Megy tehát a nagy verbális adok-kapok, és most úgy tűnik, hogy az ukránok elérkezettnek látják az időt arra, hogy dűlőre vigyék a dolgokat! Álláspontjuk egyértelmű, ők mindig megszállt területekről beszélnek, még véletlenül sem ejtik ki a különleges státuszú övezet kifejezést, míg az oroszok éppen erre hivatkoznak, illetve arra, hogy ezeken a területeken az ukránoknak kellene kialakítaniuk azt a modellt, amire egyébként a minszki megállapodás kötelezi.

Mi innen nem tudjuk eldönteni, hogy pontosan mi a helyzet Donbass-ban, de ha azt gondoljuk, hogy tényleges fegyveres harcra kerül sor, Ukrajna csak technikai és anyagi támogatásra számíthat az USA-tól, effektív katonai támadásra nem, mert ha ez így lenne, azonnal egy orosz-amerikai hadszíntérré változna az ország! Az ukránok persze azt hiszik, hogy a nagy szövetséges mindenben mögöttük áll. Ebből komoly pofára esés lesz; mert vagy az oroszok érvényesítik akaratukat (ebben az esetben ugrottak a keleti területek!), vagy pedig háborús övezetté válik az ország (ebben az esetben még meg is szűnhet a mai formájában létező Ukrajna).

itthonrolhaza.hu/vallvetve-allunk-demokraciaink-megorzeseben/