Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Nem engedjük meg, hogy történelmi területeinket és hozzánk közel élő embereket Oroszország ellen felhasználják"

 Oroszország újabb katonai erőket koncentrál Ukrajna keleti és déli határa mentén, és ez nem hadgyakorlat – idézi a The Washington Post állítását a zn-ua-ra hivatkozva a KISZó.

A helyzet akkor alakult ki, amikor az ukrán erők és az oroszok által támogatott szakadárok között a kelet-donbászi régióban 7 és fél éve dúló konfliktus új szakaszba lépett. Október 26-án az ukrán hadsereg megerősítette, hogy török ​​gyártmányú drónt használt egy donbászi pozíció ellen, Kijev először alkalmazta a technológiát a harcban, ami Moszkva felháborodását váltotta ki.

Moszkva és a NATO viszonya különösen feszült. Oroszország október 18-án felfüggesztette brüsszeli NATO-misszióját, miután a szövetség kémkedés vádjával kizárta az orosz misszió nyolc tagját.

Nem világos, hogy mit csinálnak az ukrán határ közelében gyülekező orosz erők.

Az elmúlt napokban olyan videók jelentek meg a közösségi médiában, amelyeken orosz katonai vonatok és konvojok nagy mennyiségű katonai hardvert, köztük tankokat és rakétákat szállítanak Oroszország déli és nyugati részén.

 „A lényeg: ez nem egy gyakorlat. Úgy tűnik, ez nem egy edzési gyakorlat. Valami történik. Mi az?" – mondta Michael Kofman, a virginiai székhelyű CNA nonprofit elemzőcsoport Oroszország-tanulmányi programjának igazgatója.

Az Egyesült Államok és Európa tisztviselői különösen az elmúlt hetekben kezdték felfigyelni a megmozdulásokra, miután Oroszország szeptember közepén befejezte a Zapad 2021 néven ismert, hatalmas közös hadgyakorlatot Fehéroroszországgal annak nyugati oldalán.

Kofman szerint a nyilvánosan elérhető műholdfelvételek azt mutatják, hogy a szibériai Novoszibirszk városában állomásozó 41. orosz egyesített fegyveres hadsereg erői a gyakorlatok után nem tértek vissza Szibériába, hanem más orosz erőkkel kapcsolódtak össze az ukrán határ közelében. Kofman azt is elmondta, hogy az interneten közzétett felvételek azt mutatják, hogy az orosz 1. gárda harckocsihadsereg, egy Moszkván kívül állomásozó elit egység, személyzetet és anyagokat szállít Ukrajna felé.

Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára közleményben tudatta, hogy a Zapad 2021 hadgyakorlat lezárása után Oroszország katonai felszereléseket, valamint irányító és kommunikációs központokat hagyott az ukrán határ menti kiképzőhelyeken.

Danilov becslése szerint 80-90 ezerre tehető az ukrán határ körül telepített orosz katonák száma, nem számítva a Krímben állomásozó több tízezret.

Kofman szerint a helyzet azonban ezúttal különös figyelmet érdemelhet, mert úgy tűnik, hogy Oroszország csökkentette a küszöbét arra vonatkozóan, hogy mi készteti a Kreml Ukrajnában tett lépéseire.

"Úgy gondolom, hogy vissza kell lépnie, és holisztikusan kell tekintenie az elmúlt évre, és ha megteszi, tudni fogja, hogy az Ukrajnával kapcsolatos orosz hangnem és üzenetküldés drámaian megváltozott" - mondta.

Putyin és más magas rangú orosz tisztviselők az év folyamán tett nyilatkozataiban azt mondták, hogy a NATO-tevékenység kiterjesztése Ukrajnában „vörös vonalat” jelent Moszkva számára, míg korábban Ukrajna NATO-tagságát olyan lépésként említették, amelyet nem tudnak elfogadni. – mondta Kofman.

"Soha nem engedjük meg, hogy történelmi területeinket és hozzánk közel élő embereket Oroszország ellen felhasználják" - írta Putyin . "És azoknak, akik vállalkoznak egy ilyen kísérletre, azt szeretném mondani, hogy így saját országukat teszik tönkre."

Putyin ebben a hónapban a Valdai Discussion Clubnak nyilatkozva kijelentette, hogy Ukrajna hivatalos NATO-tagsága soha nem fog megtörténni, „de a katonai terjeszkedés már folyamatban van a területen, és ez valóban veszélyt jelent az Orosz Föderációra”.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, jelenleg az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője a Kommerszant újság október 11-i cikkében „vazallus államnak” nevezte Ukrajnát, amely „közvetlen külföldi ellenőrzés alatt áll”.

Korábban Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, Putyin szövetségese azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy Ukrajnában NATO katonai bázisokat építenek kiképzőközpontok fedezékül.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön azzal vádolta Ukrajnát, hogy erőszakkal akarja visszaszerezni az irányítást a donbászi régió felett. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy nappal korábban azt mondta, hogy a török ​​drónok Ukrajnának történő értékesítése „destabilizálja” a helyzetet.

A német és a francia külügyminisztérium tisztviselői aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Ukrajna török ​​gyártmányú drónokat használ, és az eszkaláció enyhítésére szólítottak fel. Az ukrán tisztviselők azonban azt mondták, hogy az ország él az önvédelemhez való jogával, miután egy orosz taracktámadásban megölt egy ukrán katona, egy másik pedig megsebesült.

„Amikor az ukrán hadsereg úgy érzi, hogy meg kell védenie földjét, megteszi. És a továbbiakban is ennek az elvnek megfelelően fog cselekedni” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken az újságíróknak adott kommentárjában .

„Nem támadásba kezdünk, csak reagálunk” – tette hozzá Zelenszkij.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország „aktívan hamisítványokat terjeszt arról, hogy Ukrajna állítólag offenzívát vagy más hülyeséget készít elő. Emlékeztetni kell arra, hogy Ukrajna nem készít offenzívát a Donbászban.”

Kuleba megjegyezte, hogy Moszkva a helyén hagyta azokat a hardvereket és személyzetet, amelyeket a tavaszi felépítés és a szeptemberi gyakorlatok során az ukrán határ közelébe küldtek.

Az oroszok „az armádának csak egy kis részét húzták vissza” – mondta Kuleba.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége pénteken arra figyelmeztetett, hogy Oroszország ismételten tarack tüzérséget és drónokat vetett be az ukrán erők ellen, „közvetlenül megsértve” a 2020. júliusi tűzszüneti megállapodást.

„Az a hivatalos orosz retorika, amely azt sugallja, hogy Ukrajna súlyosbítja a helyzetet, nemcsak félrevezető, hanem a feszültség fokozására is szolgál” – áll az amerikai közleményben.

www.washingtonpost.com/world/russian-troop-movements-near-ukraine-border-prompt-concern-in-us-europe/2021/10/30/c122e57c-3983-11ec-9662-399cfa75efee_story.html