Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A NATO vezetője azzal vádolta Oroszországot, hogy megpróbálja eldönteni Ukrajna sorsát a Szövetségben

A NATO kijelentette, hogy a donbasi háború nem fogja megakadályozni Ukrajnának a Szövetséghez való csatlakozását

 A donbass-i háború nem fogja befolyásolni Ukrajna NATO-csatlakozási folyamatát, és a 2008-ban hozott döntés Ukrajna jövőjéről sem a szövetségben. Ezt a kijevi nem kijevi projektnek adott interjújában Olekszandr Vinnikov, a NATO ukrajnai missziójának vezetője nyilatkozta.

 

 

Arra a kérdésre, hogy a donbassi háború megakadályozhatja-e Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz, Vinnikov azt mondta, hogy ez egy politikai döntés, amelynek nincs "titkos receptje".

 

"Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a szövetségesek fontolóra veszik, hogy minden egyes ország NATO-tagságra pályázik, egymástól függetlenül. Nincs "titkos recept" a NATO tagjává váláshoz. Ez az összes szövetséges politikai döntése az ország csatlakozásának meghívásáról "- mondta Vinnikov.

Hangsúlyozta, hogy a tagjelölt országnak készen kell állnia a tagságra és a NATO műveletekben és missziókban való részvételre.

"Vagyis meg kell erősítenie a Szövetség védelmi képességeit" - mondta Vinnikov.

Emlékeztetett arra, hogy a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón elhatározták, hogy Ukrajna és Grúzia a jövőben a NATO tagjai lesznek.

 

Litvánia felkéri a NATO-t, hogy nyújtson be tagsági cselekvési tervet Ukrajnához

 

Litvánia felkéri a NATO szövetségeseit, hogy nyújtsanak Ukrajnának egy tagsági cselekvési tervet (MAP), amelynek végrehajtása lehetővé teszi az ország számára, hogy az Észak-atlanti Szövetség tagja legyen. Ezt Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter nyilatkozta Arancho Gonzalez Laia spanyol külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.

Hamarosan levelet kell írnunk kollégáinknak, hogy vizsgáljuk felül a MAP Ukrajnának történő odaítélésének lehetőségét " - idézte Gabrielius Landsbergist a balti Delfi internetes portál április 7-én, szerdán.

 

Bizalmának adott hangot, hogy a NATO megismételheti az ukrajnai tagságra vonatkozó cselekvési terv kidolgozására vonatkozó javaslatát. Litvánia elkezdte ezt a kérdést összehangolni más balti országok társaival.


   zaxid.net/litva_zaproponuye_nato_nadati_plan_diy_shhodo_chlenstva_dlya_ukrayini_n1517028


https://zaxid.net/news/   zaxid.net/u_nato_poyasnili_yak_viyna_na_donbasi_vpline_na_vstup_ukrayini_do_alyansu_n1517100

Jurij Bratjuk, 

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elmondta, hogy Ukrajnának kell eldöntenie, hogy a Szövetség teljes jogú tagjává válik-e, és Oroszországnak nincs joga befolyásolni ezt a döntést. Ezt Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón mondta a NATO-Ukrajna Bizottság alkalmából.

"Ukrajna szuverén joga a tagság igénylése. A szövetségesek döntenek arról, hogy ez mikor következik be, mert Oroszország most megpróbálja bevezetni a befolyási övezeteket, és eldönti, hogy mit tehetnek vagy mit nem a szomszédjai ... Úgy gondoljuk, hogy Ukrajnának kell eldöntenie a saját útját, és csak a szövetségesek dönthetnek arról, hogy a szabványok már teljesültek. "" - jegyezte meg.

 

Stolteberg hozzátette, hogy az euró-atlanti integrációhoz való közeledés egyetlen módja a reformok Dmitrij Kuleba hozzátette, hogy Ukrajna számára a NATO-tagság idő kérdése, és nincsenek más kritériumok, amelyeknek teljesülniük kell az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokban.

A NATO főtitkára felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul szüntesse meg az Ukrajnában és annak határain zajló provokációkat.


https://zaxid.net/news/ zaxid.net/ochilnik_nato_zayaviv_shho_rosiya_ne_maye_prava_virishuvati_dolyu_ukrayini_v_alyansi_n1517302