Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szíriai hadsereg repüléstilalmi zónát jelölt ki Idleb felett

2020.03.01

 

2020. 03. 01.

A szíriai hadsereg repüléstilalmi zónát jelölt ki Idleb felett

 

A Szíriai Arab Hadsereg vasárnap bejelentette, hogy repüléstilalmi zónát hoz létre az országban hadműveleti területnek számító Idleb kormányzóság felett.

A bejelentés szerint a zónában az ellenséges repülőgépeket lelövik.

Észak-Nyugat Szíriában, különösen Idleb kormányzóságban a légtér le lesz zárva a repülőgépek és a drónok számára és bármely repülőgépet lel fognak lőni, mely berepül a légtérbe.

A bejelentésre a Törökországgal fennálló konfliktus miatt volt szükség ugyanis a török hadsereg támogatja a Szíriában harcoló terrorista csoportokat. Elsősorban légi támogatást nyújtanak a dzsihadista szervezeteknek és hírszerzési információkkal is ellátják őket.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

2020. 03. 01.

Nem könnyű csúcstalálkozó vár Putyinra és Erdoganra

 

Nem lesz könnyű Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök jövő heti csúcstalálkozója – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 tévécsatorna által vasárnap sugárzott nyilatkozatában.

Korábbi moszkvai és ankarai hivatalos közlés szerint Putyin és Erdogan csütörtökön vagy pénteken találkozik újra az orosz fővárosban, hogy megvitassa a szíriai Idlíb tartományban kiéleződött helyzet rendezését.

„Ez nyilvánvalóan nem lesz könnyű találkozó, de az államfők megerősítik, hogy céljuk a helyzet rendezése Idlíbben, és elkötelezettek a Szocsiban kötött megállapodások iránt” – mondta Peszkov.

A találkozón áttekintik, hogy mennyiben teljesültek a Putyin és Erdogan részvételével Szocsiban megtartott tárgyalások eredményeként 2018. szeptember 17-én aláírt orosz-török memorandum rendelkezései.

Ennek értelmében Idlíbben 2018. október 15-ig létre kellett volna hozni egy 15-20 kilométer széles demilitarizált övezetet, Ankarának pedig el kellett volna különíteniük a terroristákat a kormányellenes erőktől és szavatolnia kellett volna a nehézfegyverek visszavonását.

Többször is hibáztatták Törökországot

Orosz részről az utóbbi napok során többször is hibáztatták Törökországot amiatt, hogy nem teljesítette vállalásait. Az előkészületben lévő csúccsal kapcsolatban vasárnap telefonon egyeztetett egymással Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. A felek egyetértettek abban, hogy kedvező légkört kell teremteniük a két ország közötti munkakapcsolat javítása érdekében.

Az orosz védelmi minisztérium hamis híresztelésnek minősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint a szíriai Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezet felett vasárnap lelőttek egy orosz SzU-24-es vadászbombázót.

MTI, Hirado.hu

 

 orientalista.hu/blog-post/nem-konnyu-csucstalalkozo-var-putyinra-es-erdoganra/