Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amerikai–orosz megállapodás a gabonaexport mögött, és Kalinyingrád is szabad?

  Magyar Nemzet - Home | Facebook

Amerikai–orosz megállapodás a színfalak mögött?

augusztus 06, 2022

Kiderült a titok!

Ugyanazon a napon lélegezhettek fel az orosz exklávé, Kalinyingrád lakosai, hogy Litvánia nem blokkolja tovább az orosz áruk beáramlását, amikor megindultak az ukrán gabonaszállítások. Az események hátterében felsejlik egy amerikai szál is: az Ukrajnában megtermelt gabona jelentős részét egyesült államokbeli mezőgazdasági cégek állították elő, amelyek érdekében korábban számtalanszor lobbizott az USA kormánya. Ha most is ez történt, akkor az orosz–ukrán háború kitörése óta ez volt az első komolyabb amerikai–orosz megállapodás.

Kevesen figyeltek fel rá, de az ukrán–orosz konfliktus legújabb felvonásában egyszerre született döntés arról, hogy biztosítva legyen a kalinyingrádi orosz exklávé ellátása, amelyet korábban Litvánia blokkolt, és pont ekkor indultak meg az ukrán gabonaszállítmányok Odessza kikötőiből. A megállapodás kölcsönösen előnyös volt a feleknek, ám a gabonaszállítás nemcsak humanitárius, ellátásbiztonsági szempontból volt érdekes. A nagy amerikai mezőgazdasági cégek („big agro”) ugyanis jelentős földterületeket birtokolnak Ukrajnában, és egyes vélemények szerint GMO-termékeket is fejlesztenek.

Érdekes egybeesés

2022. június 17-én Litvánia az uniós szankciókra hivatkozva megállította a területén keresztül Kalinyingrád felé tartó tehervonatok határátlépését, méghozzá egy EU-val történt egyeztetést követően. A tiltott termékek között volt a szén, a nehézfémek és az építőanyagok is. A Deutsche Welle című német lap akkor arról számolt be: a kalinyingrádi lakosok pánikvásárlásba kezdtek a készlethiány miatt, az orosz külügyminisztérium pedig azt követelte, hogy azonnal állítsák vissza az árutranzitot. Ekkor mind a német kancellár, mind a lengyel miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy ez a konfliktus könnyen a háború kiterjedését okozhatja, így azt valamilyen módon mindenképpen meg kell oldani.

Ugyanezen a napon, tehát június 17-én, írt arról a Szabad Európa Rádió, hogy Románia partjainál több száz üres gabonaszállító hajó gyűlt fel, mivel nem tudták elérni az ukrán kikötőket. A médium hozzátette: nemzetközi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a Moszkva által indított invázió miatt globális éhínség törhet ki.

Szintén június 17-én tartott Josep Borrell külügyi biztos egy sajtókonferenciát, melyben az ENSZ szerepéről is beszélt Odessza kikötőjének megnyitását illetően. Ugyanezen a napon Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy kis esélyt lát az Oroszországgal való megegyezésre a gabonaszállítások ügyében.

Ám a dátumok egyezése alapján úgy tűnik, hogy Kalinyingrád helyzetét az EU ügyesen kihasználta: amikor az oroszok és az ukránok egy asztalhoz ültek Isztambulban, hogy megbeszéljék az ukrán gabona fekete-tengeri exportjának beindítását, aznap az EU is közölte a litván kormánnyal, hogy kötelessége átengedni a litván–orosz határon az áruszállító vonatokat. Litvánia végül július 23-án oldotta fel az áruszállítási tilalmat az orosz exklávé felé, az első vonat pedig érdekes módon épp ugyanazon a napon, július 26-án érkezett meg, amikor Oroszország aláírta Isztambulban a gabonakoordinációs központ létrehozásával kapcsolatos megállapodást.

A globális éhínség réme mellett azonban lehet egy másik ok, amiért igazán fontos lehet a Nyugatnak, de főleg az Egyesült Államoknak, hogy az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek eljussanak a globális piacra. A napokban már a Magyar Nemzet és az Origó is cikkezett arról, hogy 2021 óta, mikor Zelenszkij ukrán elnök engedélyezte az ukrán termőföld felvásárlását külföldi befektetőknek, jelentősen megnőtt az amerikai nagyvállalatok tulajdoni hányada.

Habár a terv nem valósult meg, a következő években jelentős mennyiségű földterület került külföldi befektetők kezébe. A földeladási moratórium ellenére 2016-ra tíz nemzetközi vállalat 2,8 millió hektár termőföldet birtokolt Ukrajnában. Az Open Democracy egyik jelentéséből az is kiderült, hogy tíz magánvállalat ellenőrzi az ukrán mezőgazdasági piac 71 százalékát.

A termőföld mellett a mezőgazdasági lehetőségek is vonzották az olyan agráróriásokat mint a Monsanto, a Cargill vagy a DuPont. A felvásárlások mögött sokszor egy nagyon erős lobbi jelent meg, amelynek egyik célja a GMO-technológia használatának legalizálása volt az országban. Ezt évek óta törvény tiltja. Az Oakland Institute ugyanakkor arról tudósított, hogy 2014-ben Ukrajna és az EU között megkötött egyezmény 404. cikkelye de facto előírja a „biotechnológia” használatát az országban. Ezt erősítette meg a 2017-es gazdasági együttműködési megállapodás is, amelyben szintén megemlítették a „modern mezőgazdasági termékek támogatását, beleértve a biotechnológia használatát” – ami szintén egy burkolt nyitás lehet a GMO-növények felé.

2011-ben a WikiLeaks-botrány folyamán kiderült, hogy az USA világszerte lobbizik olyan biotechnológiai cégek számára, mint a Monsanto vagy a DuPont. Az előbbi vállalat 2012-ben duplázta meg munkavállalóinak számát Ukrajnában, később, 2013 májusában, a Monsanto egy 140 millió dollár értékű befektetést jelentett be egy nem GMO-jellegű ukrán kukoricaültetvény kapcsán. Ugyanakkor szintén 2013-ban hat nagy ukrán mezőgazdasági szervezet javaslatot nyújtott be azon a törvény módosítására, mely tiltja a GMO-technológia használatát Ukrajnában. A szervezetek a GMO-növények termelését, tesztelését és szállítását akarták elérni, beleértve a génmódosított vetőmagok legalizálását.

Az Oakland Institute 2014-ben jegyezte meg, hogy a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy hitel biztosításának feltételeként Ukrajna számára előírta, hogy meg kell nyitnia gazdaságát a GMO-növények előtt és fel kell oldania a földvásárlási moratóriumot. Ezek teljesülése esetén a kelet-európai ország 17 milliárd dollár hitelt kapott volna. Mint ismert, Janukovics elnök ehelyett egy kisebb mértékű orosz hitel mellett döntött, ami gázvásárlási kedvezményt foglalt magában Ukrajna számára.

Szintén 2014-ben egy újabb ültetvény megszerzésével hozták kapcsolatba a Monsantót Ukrajnában, ekkor az ukrán Mezőgazdasági Minisztérium jelentette be a hírt. 2014 márciusában – két héttel Janukovics elnök távozása után – egy újabb, 140 millió dollár értékű befektetéssel folytatta az amerikai vállalat. Az akkori gazdasági helyzet és az ukrán válság miatt a Monsanto hatalmas lehetőségek elé nézett, hiszen a termelés exportra történt, a nehéz anyagi helyzetbe került kisbirtokos családok pedig inkább eladták földjeiket. 2018-ban átadták a Bayer–Monsanto (a Bayer ugyanabban az évben vásárolta fel a Monsantót) ültetvényét Pochuiky faluban, amely egy újabb 200 millió dolláros befektetés volt. Mára a Bayer–Monsanto európai piacának egynegyedét Ukrajna jelenti.

A gabonaszállítások megindulása Ukrajnából tehát éppúgy az amerikaiak – a Big Agro-cégek – érdeke is volt, vagyis erősen gyanítható, hogy végső soron egy amerikai–orosz megállapodás van a háttérben, amelyből Oroszország is kedvezően jött ki, hiszen nem kell attól tartania, hogy Kalinyingrádban szükséget szenvednek állampolgárai. Ha valóban erről van szó, az akár reményt is adhat, hogy a tárgyaló felek a béke kérdéséről is meg tudnak egyezni, vagy legalábbis elkezdődhet az erről való párbeszéd.

Mediaworks-Hírcentrum   valovilag01.blogspot.com/2022/08/amerikaiorosz-megallapodas-szinfalak.html

www.magyarnemzet.hu