„Az orosz és a venezuelai népnek meg kell érteniük, mi zajlik éppen: miközben népeik szenvednek, két korrupt ország elherdálja a közpénzt és elveszi a szabadságot” – kommentálta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt, hogy Moszkva két Tu-160-as bombázót, valamint egy An124-es szállítógépet és egy Il-62 utasszállítót küldött Venezuela fővárosába, Caracasba. Moszkva egyből válaszolt, Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő teljesen méltatlannak nevezte az amerikai külügyminiszter szavait.

Az orosz gépek hétfőn érkeztek meg a latin-amerikai országba, hivatalosan azért, hogy szimbolikus támogatást nyújtsanak Venezuelának. A gépeket útjuk több szakaszán a norvég légierő F-16-os gépei kísérték. Egyelőre nem tudni, hogy az orosz katonai gépek meddig maradnak az USA közelében lévő országban.

A látogatásra néhány nappal az után került sor, hogy a Moszkvában tárgyaló Nicolas maduro több milliárd dollár értékű befektetési megállapodást írt alá vendéglátóival. Maduro „testvérnek” nevezte az orosz népet, s hangsúlyozta a két ország együtt küzd a multipoláris világ megteremtéséért. Maduro egyben azzal is megvádolta az USA-t, hogy puccsot készít elő Venezuelában.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt hangsúlyozta, bízik abban, hogy mindkét ország javára válik majd a széledő katonai együttműködés.

Egy videó a gépek érkezéséről:

 

 

via hvg.hu      mediacsoport.com/amerikaval-kotekedik-putyin-most-venezuelaba-telepitett-atomfegyver-hordozo-gepeket/