Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AZ AMERIKAI SZANKCIÓK MIATT LEÁLLT AZ OROSZ ÉSZAKI ÁRAMLAT 2. ÉPÍTÉSE

2019.12.25

 

AZ AMERIKAI SZANKCIÓK MIATT TELJESEN LEÁLLT AZ OROSZ ÉSZAKI ÁRAMLAT 2. ÉPÍTÉSE

Ellenlépéseket helyezett kilátásba az Európába irányuló Északi Áramlat 2 és Török Áramlat csővezeték építői ellen bejelentett amerikai szankciókra válaszul hétfőn Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Lavrov az orosz parlament felsőházában a Washington által meghirdetett szankciókat a nemzetközi jog, valamint a diplomácia és az emberi illem durva és elfogadhatatlan megsértésének nevezte, amelyek, mint mondta, “nem maradnak reagálás nélkül”.

“Az Egyesült Államok ismételten bebizonyította, hogy diplomáciája mindenek előtt a megfélemlítés különböző formáira – a szankciókra, az ultimátumokra, fenyegetésekre – épül”

– hangoztatta Lavrov.

A pénteken elfogadott amerikai védelmi költségvetési törvény egyebek között arról is rendelkezik, hogy szankciókkal sújthatók az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezetékek lefektetésében és megépítésében részt vállaló cégek. A jogszabály értelmében az amerikai elnök feloldhatja a büntetőintézkedéseket abban az esetben, ha bizonyítani tudja a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok képes volt minimálisra csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a Kreml a saját politikai céljaira használja a vezetékeket.

Lavrov azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy egyebek között erőszakos módszerekkel akadályozza a többpólusú világberendezkedés kialakulását. Ugyanakkor kifejezte Moszkva készségét a Washingtonnal való együttműködésre a kölcsönös tisztelet és az érdekek egyensúlya alapján. Rámutatott, hogy erre igény van “a nemzetközi élet stabilizálásának nevében”.

Forrás:

MTI  karpathir.com/2019/12/23/az-amerikai-szankciok-miatt-teljesen-leallt-az-orosz-eszaki-aramlat-2-epitese/

Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy Oroszország a saját nemzeti érdekeiből kiindulva olyan ellenintézkedéseket fog meghozni a gázvezetékeket sújtó amerikai szankciók nyomán, amelyeknek nem akadályozzák a projektek befejezését. Megítélése szerint korai még arról beszélni, hogy mikor fejeződik be az Északi Áramlat 2 építése. Mint mondta, Moszkva elemzi a büntetőintézkedések hatását.

“Az elemzés alapvető célja a csővezeték építésének befejezése”

– mondta Peszkov.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn utasította kabinetjének tagjait, hogy tegyenek javaslatokat a konkrét ellenintézkedésekre.