Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az elmúlt két hétben az orosz egységek száma 60-ról 83-ra emelkedett Ukrajna határán

 A felvidéki magyar hírportál - Körkép.sk

Reuters: Oroszország már rendelkezik az Ukrajna lerohanásához szükséges haderő 70 százalékával

KOMJÁTHY LÓRÁNT | 2022. FEB. 06

A diplomácia mozgástere kezd vészesen csökkenni. Egyesek már sejteni vélik, mikor indulhat el a támadás…

 

Oroszországnak már rendelkezésére áll az Ukrajna elleni invázió sikeres elindításához szükséges haderő 70 százaléka – közölte a Reuters hírügynökség nevük elhallgatását kérő amerikai képviselőkre hivatkozva.  
Az elmúlt két hétben az orosz taktikai egységek száma 60-ról 83-ra emelkedett, és további 14 éppen úton az ukrán határhoz, állítja a Reuters.  

 

A hírügynökség forrásai szerint az időjárástól függ az offenzíva megindítása, a talaj fagyása február közepén várható a térségben (kelet-ukrajnai vidékekre jellemző ingoványos talajon nehezebb az előrejutás a nagy harcászati gépekkel – a szerk.),  az ideális viszonyok március végéig fennállnak majd.


Az orosz egységek számának emelkedése és közelsége a képviselők szerint arra utal, hogy a diplomácia lehetőségei kezdenek bezáródni.   Ha Oroszország valóban támadást indítana, egyes elképzelések szerint néhány nap alatt elérhetné Kjevet. A teljes invázió nagyon sok emberéletet követelne. A becslések 5-25 ezres emberveszteségről szólnak az ukrán, míg 3-10 ezer főnyi veszteségről szólnak az orosz oldalon. A civil áldozatok számát az amerikai forgatókönyvek 25-50 ezerre jósolják, és több millióan hagynák el otthonaikat.

 

korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/02/06/reuters-oroszorszag-mar-rendelkezik-az-ukrajna-lerohanasahoz-szukseges-hadero-70-szazalekaval/