Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az első közös iráni-orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat

2020.01.02

 2019-12-27 19:42:00

Megkezdődött az első közös iráni-orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat

Az iráni haditengerészet megkezdte első háromoldalú tengeri hadgyakorlatát Oroszországgal és Kínával közösen az Indiai-óceán északi részén – jelentette az iráni állami televízió.

Megkezdődött az első közös iráni-orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat

A négynapos manőverek az Ománi-öböl partján, a pakisztáni határ közelében fekvő délnyugat-iráni Csáhbahár kikötővárosban kezdődtek, céljuk – amint Hoszein Hanzadi tengernagy, az iráni haditengerészet parancsnoka közölte – a térségbeli vízi útvonalak biztonságának erősítése.

Vu Csien kínai védelmi szóvivő csütörtökön előzetesen azt közölte, hogy a hadgyakorlat “el fogja mélyíteni az együttműködést a három ország haditengerészete között”. Elmondta, hogy a manővereken részt vesz a kínai haditengerészet Hszining rakétarombolója is.

Irán a katonai együttműködés fokozására törekszik Oroszországgal és Kínával, az Egyesült Államok által ellene bevezetett példátlanul súlyos gazdasági szankciók közepette. Az elmúlt években sűrűsödtek az orosz és kínai haditengerészeti vezetők teheráni látogatásai is.

Az iráni televízió szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy Irán nem szigetelődött el, annak ellenére sem, hogy az Egyesült Államok kivonult a Teheránnal kötött 2015-ös hathatalmi atommegállapodásból, és kiterjesztette az Irán elleni büntetőintézkedéseket.

Megfigyelők szerint a háromoldalú hadgyakorlat válasz a Washington által tervezett, a perzsa-öbölbeli hajózás védelmét célzó haditengerészeti misszióra, valamint a közelmúltbeli amerikai-szaúd-arábiai közös hadgyakorlatra, amelyen Kína is részt vett.

A Hormuzi-szoros a világ egyik legfontosabb tengeri útvonala, mely a Perzsa(Arab)-öbölt az Indiai-óceánnal köti össze. Ezen a szoroson át bonyolítják a globális olajexport nagy részét.

atv.hu/MTI