Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az oligarchák menekülésének következményi Ukrajnában

 

Mernyó Ferenc  elmélkedő kedvében van.

 · 

 

Az oligarchák menekülése

Részlet az írásból

 

Történt, ugyanis, hogy Ukrajna nyugati barátai elterjesztették, hogy Putyin megszállja Ukrajnát. Valami fura véletlen folytán a Bloomberg meg is írta, majd - állítólag tévedésből - ki is tette az elkezdődött orosz invázióról szóló cikket (klasszikus fake news). Aztán a nyugatiak elterjesztették, hogy Putyin február 9-én szállja meg Ukrajnát. Majd módosították február 16-ra, újabban meg talán 22-re.

Aztán, egyszer csak, beúszott a USS Harry S. Truman repülőgép-hordozó az Adriára, nyilván nem azért, hogy a jenkik fellendítsék a télen pangó horvát turizmust. A biztosítók nem kötnek egy ideje biztosítást a Kijevbe közlekedő gépekre, a nyugati országok előbb a diplomatáik családtagjait rendelték haza, majd az összes polgáruknak azt tanácsolták, hogy hagyják el Ukrajnát.

Szóval, a nemzetközi helyzet - Virág elvtárssal szólva - egyre fokozódik.

.

És akkor, ma azt olvasom, hogy menekülnek az oligarchák és az üzletemberek Ukrajnából. Mint a patkányok a süllyedő hajóról.

Csak vasárnap mintegy 20 charterjárat és magángép hagyta el Ukrajnát - írja az Ukrainszkaja Pravda orosz nyelvű kijevi hírportál (és egykor nyomtatott napilap). A lap megjegyzi, hogy az elmúlt hat évben soha ennyi charter gép nem közlekedett Ukrajna légterében.

Mindez a Nyugat áldásos "Ukrajna-barát" tevékenysége következtében, Putyin - Ukrajnában - még nem csinált semmit. Úgy értem, az elmúlt hetekben.

Egy időben naprakészen követtem az ukrán oligarchák életét (tíz éve a számuk 2-3 tucat között mozgott), ismertem a viszonyokat, a körülbelüli vagyonukat, ki kit támogat, politikailag hol áll, stb. Ma már nem annyira követem.

 

De. Ha az ukrán oligarchák ilyen tempóban szöknek meg Ukrajnából, és viszik a mozdítható vagyonukat, főleg pénzt, és hagynak hátra leálló, működésképtelen üzemeket, gyárakat, kifosztott bankokat, akkor - úgy becsülöm, hogy - Ukrajnát pár nap alatt elhagyja 100-150 mrd USD, ami Ukrajna egy éves nemzeti jövedelme (MO-é kb. ugyanennyi), a gazdasága pedig összeroskad. Képzeljük el, mi lenne, ha MO-ról kivonnának egy-két hét alatt 50 ezer mrd forintot.

Ukrajna - Európa szegényháza - ezt biztosan nem éli túl.

Szóval, a Nyugat addig ijesztgette az ukránokat az orosz invázióval, hogy végül Putyinnak azért kell majd bevonulni Ukrajnába - lehet, hogy már most szerdán vagy csütörtökön -, hogy elkerülhető legyen a teljes gazdasági összeomlás, a káosz és a polgárháború. Nem klasszikus katonai megszállási szándékkal, hanem életmentő céllal kell az oroszoknak bevonulni, különben Ukrajna a szó legszorosabb értelmében a szemünk előtt fog összeomlani. Ha ilyen tempóban haladnak a dolgok, heteken belül nem lesz a városokban villamosenergia, földgáz, üzemanyag és élelmiszer sem. Ukrajna - egy humoristából előlépett kesztyűbáb elnökkel az élén (már, ha addig ő is le nem lép Nyugatra) - fizetésképtelen lesz.

Totális csőd. Ukrajna újra átélheti a Szovjetunió összeomlását...

.

Én meg úgy jártam, mint Moldova híres parasztja Az égi szekér-ben. Ezt is gondoltam, azt is gondoltam, de hogy ez ilyen gyorsan ránk fog omlani, na, azt még én sem gondoltam.

Szerintem készüljünk fel a legrosszabbra - lehet, hogy hamarosan Kijevből is a szeptemberi, kabulihoz hasonló képeket fogunk látni.

Ukrajnának - hála az őt segítő nyugati barátainak - hamarosan vége. Jobb esetben egyben marad, rosszabb esetben rövidesen még darabokra is fog hullani. Menekülők százezrei, ha nem milliói kelnek útra... Nem az oroszok, hanem a nyomor és a kilátástalanság elől...

Ezt az országot már csak egy valaki mentheti meg a teljes pusztulástól. Az ő neve Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin. Aki ezzel az oroszok szemében - ideértve az ukrajnaiakat is - I. (Nagy) Péterrel kerül egy szintre a történelemkönyvekben.

Amerika pedig ismét bebizonyítja, hogy ahova a szabadság jelszavával beteszi a lábát - Vietnám, Irak, Szíria, Afganisztán, Líbia, immár Ukrajna - ott kifosztott országot, halottakat, káoszt és pusztulást hagy maga után.

. . . . .

Frissítés: Most olvasom, hogy már a Rada képviselői is húzzák el a csíkot... eddig 23 képviselő hagyta el az országot. A hírek szerint Zelenszkij megtiltotta a képviselőknek, hogy elhagyják az országot.

.

Olvasói észrevételre egy kis kiegészítés:

(...) Oroszország nem ÖNZETLEN jótevő, ahogy az USA vagy Nagy-Britannia sem. De az egyetlen ország, amely hajlandó erőforrást, eszközöket nem kímélve megmenteni Ukrajnát (az EU nem szakította meg magát):

- részben történelmi-érzelmi okokból (lásd Kijevi Rusz, számtalanszor kifejtettem, link alul);

- részben nemzetbiztonsági okokból (nem akarnak NATO (~amerikai) katonai bázisokat 4-500 km-re Moszkvától);

- részben gazdasági okokból, ami rövid távon áldozat, hosszú távon siker (a 145 milliós Oroszország 180-190 milliósra növekszik, mint amikor az NSZK felszippantotta az NDK-t), ez nagyobb gazdaság, nagyobb piac, több lehetőség, ugyanakkor Európában Ukrajnában van a legjobb termőföld (csernozjom);

- részben nemzeti együttérzésből - ha nekünk fáj, ahogy a szlovákok bánnak a felvidéki magyarokkal (5-600 ezer fő), vagy fáj, ahogy a románok bánnak az erdélyi magyarokkal (2-2,5 millió fő), akkor az oroszoknak százszor jobban fáj, amit a két Magyarországnyi ukrajnai oroszokkal vagy oroszul beszélő, élő ukránokkal sokkal durvábban művelnek - az emberi jogokra oly érzékeny Nyugat cinkos félrenézése mellett;

- az egyetlen különbség, hogy mi nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megoldjuk, ami fáj (de apró lépésekben javítgatjuk a helyzetet), addig az 1700-1800 mrd-s GDP-vel, 20% körüli államadóssággal, a világ 3-4. legerősebb hadseregével és nukleáris csapásmérő erőkkel és korlátlan természeti kincsekkel rendelkező Oroszország, amely az ENSZ BT állandó tagja és maga mellett tudhatja Kínát, van abban a helyzetben, hogy - ha akarja – megoldja.

 

Putyin egyszerűen a megfelelő alkalomra várt - azt gondoltam, ez tavasszal jön el (fülig eladósodott Nyugat, gazdasági pangás, infláció, bizonytalan francia választások, brit belpolitikai káosz, politikailag meggyengült Németország, az USA már készül a félidős választásokra, az elnök megítélése a béka segge alatt, most még Kanada is megzavarodott; orosz szemmel kedvező együttállás, amit csak erősít, ahogyan a Nyugat elpucolt Afganisztánból), de a Nyugat az "orosz invázió" szuggerálásával tálcán kínálja Putyinnak a megoldást. És ha eddig a szankciókkal még úgy ahogy "féken lehetett tartani" Oroszországot, akkor ma ennek már semmi ereje - ma épp Nyugat-Európa didereg az orosz gáz hiánya miatt. Milyen szankciókat lehetne még elrendelni, ami nem a Nyugatot sújtja jobban?

 

Egyetlen lehetséges, ám kétes kimenetelű szankció maradt: Oroszország kizárása a nemzetközi elszámolási rendszerből, de ez csak felgyorsítja a BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) együttműködését saját klíring megteremtésére, ez a világgazdaság közel fele, és akkor vége a dollárelszámolású olajkereskedelemnek is (lásd petrol dollár, 30 éve az USA ezért háborúzott folyamatosan hol itt, hol ott), akkor pedig temérdek dollár fedezete illan el a semmibe és az USA-nak vége.

A 2021 decemberi nagy sajtótájékoztatón Putyin virágnyelven elmondta, hogy elfogyott Moszkva türelme, a közeljövőben rendezik az ukrán kérdést. Véget vetnek a NATO keleti nyomulásának. Akinek volt füle, értette. 

www.facebook.com/mernyo