Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Ukrajnában élő oroszok, diplomaták feleségei és gyerekei hazatértek Moszkvába?

 logo

Az oroszok elkezdték kiüríteni a kijevi nagykövetséget?

Fontos megjegyezni, hogy 

mindez még azelőtt történt, hogy Oroszország és az Egyesült Államok, illetve a NATO között az intenzív egyeztetések kezdődtek volna.

 

 Évtizedek óta nem tapasztalt feszültség van a felek között, miután az oroszok nagyjából százezer katonát sorakoztattak fel az ukrán határon. A Nyugat orosz inváziótól tart, az oroszok szerint eszük ágában sincs lerohanni Ukrajnát, viszont lényegében azt szeretnék, ha a NATO visszahúzódna 1997-es határai mögé.

 

A Times szerint értelmezés kérdése, hogyan tekintünk az orosz külképviseletek kiürítésére: lehet egyszerű propagandisztikus húzás, de az is lehet, hogy egy valódi konfliktus előkészületeinek része.

Azt mi tesszük hozzá – miután a hír forrása nem ismert -, hogy nem zárnánk ki a propagandisztikus jelleget. Csakhogy mi azt gondoljuk, hogy 

 

akár maga a hír is lehet propaganda, amivel a nyugat újabb bizonyítékot igyekszik beállítani a tekintetben, hogy Oroszország támadni készül. Persze mindez tisztán logikai spekuláció.

 

Februárban Oroszország közös hadgyakorlatot tart Ukrajna másik szomszédjával, Fehéroroszországgal, miközben a britek rövid hatótávolságú páncéltörő rakétákat küldtek Ukrajnába, arra az esetre, ha az oroszok tényleg támadást indítanának.

 

A valódi kérdés tehát nem az, hogy mit jelent a külképviseletek kiürítése, hanem hogy a hír mennyire igaz, és mennyire inkább csak egy újabb fejezete annak a kommunikációnak, amiben a nyugat szerint az oroszok támadásra készülnek, míg a Kreml tagad…

Komoly a feszültség, de arra nem sok esélyt látunk, hogy a NATO visszahúzódjon az 1997-es határai mögé, arra viszont talán van megoldás, hogy Ukrajna egy olyan övezet legyen, ami ütközőzónaként marad Oroszország és a NATO között. Ehhez azonban nem csak a nyugat részéről lesz szükség írásos garanciákra, hanem Oroszország részéről is.

itthonrolhaza.hu/az-oroszok-elkezdtek-kiuriteni-a-kijevi-nagykovetseget/