Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ukrán főváros elcsendesedett, az orosz katonák visszavonultak

  

notification icon         hvg.hu

KIJEV OSTROM ALATT – UTCAI HARCOK DÚLNAK, LELŐTTEK EGY OROSZ SZÁLLÍTÓGÉPET

 2022.febr.26/06:41 


Szombat hajnalban Kijev több kerületében is heves utcai harcok törtek ki az orosz és az ukrán erők között. Vitalij Klicsko főpolgármester már előre közölte, a hétvége döntő lesz az ukrán főváros számára. Közben Moszkva és Kijev a fegyverszüneti tárgyalások helyszínéről és időpontjáról egyeztet. Washington menedéket ajánlott Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek, ő visszautasította a kezdeményezést. A HVG tudósítása Kijevből.

Géppisztolyok és géppuskák ropognak Kijevben, egyszerre több felől is hallható az automata fegyverek zaja, az összecsapásokban páncélozott járművek is részt vesznek. „Ne menjenek az ablakokhoz, ne lépjenek ki az erkélyekre, maradjanak a lakások belső helyiségeiben, például a fürdőszobában. Ha meghallják a szirénák hangját, azonnal menjenek le az óvóhelyekre” – figyelmeztette szombat hajnalban a kijevieket a polgármesteri hivatal. Meg nem erősített hírek szerint komoly tűz ütött ki a fővárosi állatkertben, a környéken órák óta tartanak az összecsapások.

Az ukrán hadsereg megerősítette a stratégiai fontosságú objektumok, elsősorban a hidak őrzését, és ellenőrző pontokat állított fel a városba vezető utak mentén és a legfontosabb intézmények mellett is. A védők vállról indítható brit harckocsielhárító rakétákat is kaptak.

Az utcákon rendőrök és katonák járőröznek, akik azokat az orosz diverzánsokat keresik, akik különleges, sötétben is észlelhető festékekkel jelölik meg a célpontokat az orosz dróntámadások számára, vagy pontosítják a célpontként kijelölt objektumot földrajzi koordinátáit. Éjszaka sem volt nyugalom, több orosz rakéta is becsapódott az egyik kijevi hőerőmű közelében.

TÖMEGESEN JÖNNEK AZ ÖNKÉNTESEK ÉS ANNYIAN VANNAK, HOGY NINCS ELÉG FEGYVER ÉS EGYENRUHA A SZÁMUKRA”

mondta a hvg.hu-nak egy rendőr, aki éppen biztosította, amint egy kisteherautó utánpótlást és élelmet vitt az önkénteseknek.

A HVG értesülései szerint a Kijevben megjelent orosz diverzánsok már jó ideje a fővárosban voltak, legalább fél éve ideköltöztek, készülődtek és vártak a háború kitörésére. Bár az ukrán vezetés továbbra is arról beszél, hogy a hadsereg ellenáll, az, hogy már nem csak elszórtan robbannak ki összetűzések, arra utalhat, hogy az orosz hadsereg lassan felülkerekedik. Kijev közvetlen közelében is harcok dúlnak, az ukrán légierő egyik SzU-27-es vadászgépe lelőtt egy Il-76-os orosz katonai szállítógépet, amelyen valószínűleg több tucat orosz deszantos tartózkodott. Kijevi források szerint közben több mint száz helikoptert vontak össze az oroszok Kijevtől északra, az ukrán-fehérorosz határ fehérorosz oldalán.

A vasút közben evakuációs vonatokat indít Kijevből, a felszállás érkezési sorrendben történik, de elsőbbséget élveznek a nők, a gyermekek és a mozgáskorlátozottak. Az épületet azonban nem lehet megközelíteni, ott is dörögnek a fegyverek. Az óvóhelyként szolgáló metróban továbbra is sokan vannak, sorra telnek meg az állomások. Az országos közutakon nyugat felé hatalmas dugók alakultak ki, többszörösére nőtt a menetidő.

V OSTROMA: CSEND LETT, MEGÁLLTAK AZ AZ OROSZ HADSEREG ELFOGLALTA A KIJEVI VÍA legfrisseb hírek szerint az orosz erők valamennyi fronton támadásba lendültek, egyebek mellett Harkivnál, Szuminál, és a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai térség felől is megpróbálják visszaszorítani az ukrán erőket. Kijevi források 3000-nél többre teszik az oroszok veszteségeit, az ukrán hadsereg 80 harckocsit, több mint ötszáz páncélozott harcjárművet semmisített meg, valamint mintegy 20 légijárművet – repülőt, helikoptert – lőtt le. Az ukrán erők közben átlőttek rakétákkal Oroszország területére is, a Rosztov közelében lévő Millerovo légibázisát lőtték és megsemmisítettek több bombázógépet.

Kijevi állítások szerint a hadsereg az északkeleti fronton lévő Konotop elvesztése után megállította az oroszok előre nyomulását. Az orosz hadsereg – a korábbi gyakorlattal ellentétben – feltűnően igyekszik elkerülni azt, hogy nagyszámú polgári célpontot érjen találat, Kijevben is csak egy lelőtt orosz rakéta maradványainak becsapódása okozott komolyabb kárt. A hvg.hu-nak nyilatkozó ukránok elmondása szerint a harcok sújtotta vidéki városokban élők is arról számolnak be, hogy a támadók békén hagyják az ellenállást nem tanúsítókat.

Néhány nap alatt annyi orosz katona fog meghalni, mint a két csecsen háború idején” – közölte Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszter, aki arra szólította fel az oroszokat, hogy vonuljanak az utcákra és követeljék a háború beszüntetését. „Rejtsétek el a hozzátartozóitokat! Ne engedjétek őket a halálba! Minden ukrán városban, az összes ablakból lőni fognak rájuk” – üzente a miniszter. Reznyikov helyettese, Anna Maljar szerint az oroszokat meglepte az ukrán ellenállás hevessége, szerinte Moszkva a háború kitörése óta már kétszer is módosított tervein. „Gyorsan megakadt Harkovtól északra az az offenzíva, amelynek az ukrán hadsereg erőnek a körbezárása lett volna a célja, és délen, Herszonnál is megállásra kényszerültek. Ezért irányt váltottak és Kijevre összpontosítanak” – mondta a miniszterhelyettes.

 

 2022.febr.26/08:00 


A kijevi vízerőmű az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll. Ukrajna egyesített energiarendszere azonban stabilan működik. Erről az Energiaügyi Minisztérium sajtószolgálata számolt be szombaton, február 25-én.

Az erőmű személyzete elmenekült, igy leállt a normál működés.

Hozzátették, hogy számos felsővezeték és alállomás megsérült az ellenségeskedések következtében. Az áramot 32 településen kapcsolták ki a Csernyihivi régióban; 53 településen a Zaporizzsjai régióban; 11 településen a Szumi régióban; 551 háztartás vidéki területeken az Odesszai régióban.

EGY 100 OROSZ

 2022.febr.26/06:59 


Egy körülbelül 100 páncélozott járműből álló ellenséges konvoj tart a főváros felé a Kijevi terület Vyshgorodi kerületén keresztül.

Az UNIAN tudósítója szerint a járművek oldalán egy fehér V betű látható, az egység tagjainak a karján fehér szalag van.

Innen két irányba lehet menni: vagy észak felé, vagy a folyó torkolatánál lévő szivattyútelep hídján keresztül Kijev felé.

Forrás:

unian/KÁRPÁTHÍR

 

 

 2022.febr.26/07:09 


Beszámolók szerint az ukrán főváros elcsendesedett, az orosz katonák visszavonultak.

Olexander Scherba, Ausztria korábbi ukrajnai nagykövete azt írta, hogy a nap felkeltével elcsendesült a város.

A LÖVÖLDÖZÉSNEK VÉGE SZAKADT EBBEN A NEGYEDBEN. OLYAN, MINTHA VÉGET ÉRT VOLNA EGY HORRORFILM

írta.

Paul Adams, a BBC riportere is megerősítette, hogy a város elcsendesedett, hozzátéve:

MINDEZ BÁRMELYIK PILLANATBAN MEGVÁLTOZHAT.

Sokan arra számítanak, hogy napközben az orosz hadsereg ismét rakétákkal, tüzérséggel lőheti a várost, valamint a levegőből bombázhatja azért, hogy előkészítsék a következő támadást.

karpathir.com/2022/02/26/kijev-ostrom-alatt-utcai-harcok-dulnak-lelottek-egy-orosz-szallitogepet/