Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az USA ellentéte Németországgal az Északi Áramlat-2 projektben

  Az USA nyomására 18 cég válik ki az Északi Áramlat-2 projektből/Részlet

Az amerikai kormány nyomására legalább 18 európai vállalat kivált az Északi Áramlat-2 földgázvezeték építésének projektjéből, vagy legalábbis ígéretet tett a kiválásra – derül ki az amerikai kongresszusnak megküldött, hétfőn nyilvánosságra került külügyminisztréiumi jelentéséből.

Ted Cruz republikánus párti szenátor a hétvégén azzal vádolta Joe Biden elnök kormányát, hogy olyan jelzést küld, miszerint kész engedni az amerikai nemzetbiztonsági érdekekre és az Egyesült Államok európai szövetségeseinek energiabiztonságára katasztrofális következményekkel járó gázvezeték elkészítését.

Az Antony Blinken tárcavezető által aláírt dokumentumot pénteken küldte meg az amerikai külügyminisztérium a kongresszusnak, de azt csak hétfőn tették közzé. A jelentés külön kiemeli a német álláspontot, miszerint egy létfontosságú gazdasági projektről van szó.

Berlin határozottan ellenzi az amerikai szankciókat, amelyeket Németország és az Európai Unió szuverenitása megsértésének tart

– áll a jelentésben.

Az Egyesült Államok, Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha az Oroszországból Németországba tartó vezeték elkészülne. Attól tartanak, hogy megépítésével Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. Berlin ezzel szemben azt állítja, hogy a projekt megvalósításával közvetlen és biztonságos energiaforráshoz jutna.

24.hu/kulfold/2021/02/22/eszaki-aramlat-usa-oroszorszag-kilep/

 

 Címoldal - Napi.hu

Komócsin Sándor, 2021. február 16. kedd, 12:10

Részlet

A német kormány lázasan keresi a megoldást az északi áramlat 2. gázvezeték problémájára. Az USA szankciókkal fenyegeti Németországot, ha befejezik és üzembe helyezik az orosz gázt közvetlenül német földre szállító csőkígyót, ám talán lehet kompromisszumot találni, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.

Eközben vannak jelei annak, hogy a Biden-adminisztráció nem akarja kenyértörésig élezni az északi áramlattal kapcsolatos konfliktust. Az ügyhöz közel állók szerint nyitottak a szankciók enyhítésére. A gondot az okozza, hogy a kongresszus viszont kevésbé engedékeny, ha Oroszország megregulázásáról van szó és Biden nem engedheti meg magának, hogy gyengének látsszon Vlagyimir Putyin orosz államfővel szemben - mondja Daniel Fried volt varsói amerikai nagykövet.

Joe Biden egyébként régi ellenzője az északi áramlat 2.-nek. Szerinte ez rossz üzlet Európának. Amikor Barack Obama alelnökeként 2016-ban az öreg kontinensen járt, nyíltan hangoztatta elutasító álláspontját. Az Obama-adminisztráció egyik volt tagja szerint az USA mindig arra törekedett, hogy eltolja a lehető legtávolabbi időpontra a gázvezeték építésének befejezését. Ez nem sokat változott Biden hatalomra lépése óta, ugyanakkor Washingtonnak szüksége van Berlinre a Kínával szembeni politikában, az iráni atomalku feltámasztásában és a klímavédelem ügyében. Ezért érdeke lehet a kompromisszum az északi áramlattal kapcsolatos konfliktusban.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/angela-merkel-eszaki-aramlat-nemetorszag-oroszorszag-usa.723460.html