Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Azonnal összeül a NATO nagyköveti tanácsa - Washington felmondja a Nyitott Égbolt Szerződést

2020.05.22

Portfolio.hu

Gazdaság 2020. május 22. 07:20

 

Azonnal összeül a NATO nagyköveti tanácsa - Washington felmondja a Nyitott Égbolt Szerződést

 Sürgősséggel összeül pénteken a NATO nagyköveti tanácsa amiatt, hogy az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt Szerződést - közölte az észak-atlanti szervezet sajtószolgálata. Németország a döntés felülvizsgálatára kérte Washingtont.

 

 A csütörtök késő este megjelent közlemény szerint minden szövetséges ország egyetért abban, hogy a fegyverzetellenőrzés, a leszerelés és az atomfegyverek terjesztésének tilalma kulcsfontosságú eleme a biztonság elérésének a NATO számára. A NATO emlékeztet arra, hogy a tagországok vezetői már a 2018-as csúcsértekezleten aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Oroszország válogatva tesz eleget az egyezményben foglaltaknak, ami aláássa a NATO biztonságát.

Különösen aggódunk amiatt, hogy Oroszország korlátozta az ellenőrző repüléseket egyes területei felett. A szövetségesek intenzíven konzultálni szándékoznak a szerződés jövőjéről, és az Észak-atlanti Tanács pénteken összeül a probléma megvitatására

- áll a NATO közleményében.

DONALD TRUMP CSÜTÖRTÖKÖN JELENTETTE, HOGY AZ AMERIKAI KORMÁNYZAT FELMONDJA A NYITOTT ÉGBOLT SZERZŐDÉST.

Az amerikai elnök a döntését azzal indokolta, hogy Oroszország nem tartotta tiszteletben az egyezményben foglaltakat. Mindaddig, amíg nem tartják tiszteletben, kivonulunk az egyezményből - jelentette ki az elnök, és nem zárta ki a szerződés újratárgyalásának lehetőségét. Az amerikai diplomácia irányítója, Mike Pompeo közleményben tudatta, hogy az amerikai kormány kilépése a Nyitott Égbolt Szerződésből péntektől számítva hat hónap múlva lép életbe.

Heiko Maas német külügyminiszter arra kérte az Egyesült Államokat, hogy gondolja újra a döntését, Oroszországot pedig arra, hogy maradéktalanul hajtsa végre az egyezményben foglaltakat. A tárcavezető csütörtök esti közleményében sajnálatát fejezte ki az amerikai kormány döntése miatt, s azt mondta, hogy az egyezmény fontos része az európai fegyverzetellenőrzésnek.

Azt látjuk, hogy az elmúlt években Oroszországnak valóban voltak nehézségei az egyezmény végrehajtásában. A mi szemszögünkből ez nem igazolja a kilépést. Ezt mindig értésre adtam többek között a francia, a lengyel és a brit kollégákkal együtt Mike Pompeónak - mondta Maas. Hozzátette, hogy az amerikai kilépés csak fél év múlva lép hatályba, és addig Berlin a partnerekkel együtt megpróbálja rávenni Washingtont döntése felülvizsgálatára.

Ann Linde svéd külügyminiszter Twitter-üzenetében sajnálatát  fejezte ki az amerikai döntés miatt, és reményét fejezte ki, hogy Washington azt felülvizsgálja. Hasonlóképpen azt hangsúlyozta, hogy a Nyitott Égbolt Szerződés fontos szerepet játszik a bizalom és a biztonság megerősítésében Európában.

A Nyitott Égbolt Szerződést 1992 tavaszán írták alá és 2002-ben lépett életbe. A több mint 30 aláíró állam között van az Egyesült Államok mellett Kanada, Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, vagy Lengyelország és Magyarország is. A szerződésben résztvevők arra vállalnak kötelezettséget, hogy kölcsönösen megnyitják egymás számára a légterüket, s engedélyezik a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését. A megfogalmazott cél a katonai tevékenység átláthatóságának biztosítása és ezzel a bizalom erősítése. Elemzők szerint ez a szerződés az európai biztonság szavatolásának egyik eleme.

Címlapkép forrása: Brandon Dill/Getty Images

·         Címkék:

 www.portfolio.hu/gazdasag/20200522/azonnal-osszeul-a-nato-nagykoveti-tanacsa-washington-felmondja-a-nyitott-egbolt-szerzodest-433312

·         mike pompeo,NATO,nyitott égbolt szerződés, linde