Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beleszállt a NATO főtitkára Vlagyimir Putyinba

2021.03.23

 

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök felelős Oroszország minden cselekedetéért, kül- és belföldön elkövetett cselekedeteiért, a szövetségesek által elfogadhatatlannak tartott agresszív magatartásáért, amely egyebek mellett magában foglalja célzott merényletek végrehajtását is vélt ellenfelei ellen - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben.

 
 

A NATO-tagországok külügyminisztereinek kedden kezdődő, kétnapos tanácskozását megelőzően tartott online sajtóértekezletén a főtitkár aláhúzta, a NATO és Oroszország közti kapcsolat megváltozásának oka Moszkva agresszív fellépése, a különféle természetű jogsértések, illetve az Ukrajnát és Georgiát érintő katonai lépések.

A NATO számára elfogadhatatlan Oroszország fellépése a demokrácia aláásására, beleértve a szövetséges országok ellen elkövetett kibertámadások sorozatát vagy a választásokba való beavatkozási kísérleteket

- emelte ki.

A főtitkár hozzátette ugyanakkor, hogy a szövetségesek továbbra is elkötelezettek a hiteles és hatékony védelem és elrettentés, valamint a párbeszéd fenntartása mellett Oroszországgal.

Elmondta azt is, hogy az idén Brüsszelben tervezett NATO-csúcstalálkozó témáit előkészítő ülésen a tagállamok miniszterei a klímaváltozás biztonsági következményeiről is tanácskozni fognak.

Arra számítok, hogy a miniszterek megteszik az első lépést a NATO e témára vonatkozó megközelítéséről szóló politikai dokumentum jóváhagyásával. A katonai szövetségnek vezető szerepet kell vállalnia az éghajlatváltozás biztonságra gyakorolt hatásainak megértése, az alkalmazkodás és a következmények enyhítése terén

- fogalmazott.

A NATO afganisztáni missziójának jövőjével összefüggésben azt mondta, egy esetleges kivonulás a helyi fejlemények alakulásának fényében vehető csak fontolóra. A tálib lázadóknak mindenekelőtt jóhiszeműen kell tárgyalniuk, mérsékelniük kell a vérontást, illetve eleget kell tenniük annak a kötelezettségüknek, hogy megszüntetik együttműködésüket nemzetközi terroristacsoportokkal - mondta Stoltenberg.

Kiemelte továbbá, hogy úgy a külügyminiszteri tanácskozás, mint a tervezett csúcstalálkozó kiváló alkalom arra, hogy új fejezet nyíljon a transzatlanti kapcsolatokban. Meg kell erősíteni az együttműködést a védelem fokozása terén és erősíteni az ellenálló képességet egyebek mellett az alapvetően fontos infrastruktúrák biztosításával - tette hozzá a NATO-főtitkár.

www.portfolio.hu/global/20210322/beleszallt-a-nato-fotitkara-vlagyimir-putyinba-475236

ATV kommentem: 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben. Továbbá: "A NATO számára elfogadhatatlan Oroszország fellépése a demokrácia aláásására, beleértve a szövetséges országok ellen elkövetett kibertámadások sorozatát vagy a választásokba való beavatkozási kísérleteket" Ez azt jelenti, hogy Putyin elnök vezetése Oroszországban a NATO számára elfogadhatatlan. Navalníj támogatására 500 000-es tüntetést szerveznek Oroszországban. Ezt előreláthatólag a belügyi szervek durva, erőszakos fellépéssel, a tüntetők letartóztatásával elfojtják. Ez elegendő indokot jelent az USA, az EU, a NATO által Oroszország pénzügyi, gazdasági karanténba helyezésére, Putyin elnök lemondásra való felszólításával, a Krím félsziget Ukrajnának való visszaszolgáltatására való felszólítással együtt. A helyzetelemzésbe tovább nem lépnék, mindenkinek a fantáziájára bízom.