Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bosznia visszautasítja az orosz fenyegetést a NATO-val kapcsolatban

2021.03.21

 

Bosznia visszautasítja az orosz fenyegetést a NATO-val kapcsolatban

2021. március 19. 19:28
 
 
 
Az orosz fél azt mondta, hogy lépni fog, ha a dél-európai állam csatlakozik az Észak-Atlanti Szövetséghez.
 
 

A szarajevói orosz nagykövetség közleményt adott ki pénteken a weboldalán – írta meg az Euronews. Ebben azt írták, hogy amennyiben Bosznia-Hercegovina csatlakozik a NATO, Oroszországnak „valászolnia kell tennie az ellenséges lépésre”. Hozzátették azt is, hogy nem értik, Bosznia-Hercegovina mitől fél.

A közlemény kitért arra is, hogy egyik NATO-bővítés sem javította a kapcsolatot az új tagországok és Oroszország között. Emellett még hozzátették azt is, hogy a bővítés önmagában „gyengíti a régió biztonságát és stabilitását”.

Bosznia nem ijedt meg

A boszniai tisztviselők elutasították az orosz „fenyegetést”. Željko Komšić, a horvát tag a boszniai hármas-elnökségben azt mondta, hogy ez nem csak Bosznia elleni, hanem a nyugati szövetségesek elleni fenyegetés is egyben. Mint mondta: „Nyilvánvaló, hogy Oroszország olyan geopolitikai játszmát űz, amely során meg akarja akadályozni a NATO európai bővítését”.

Az egyik boszniai kormánypárt azt nyilatkozta, hogy az oroszok közleménye egy újabb „kéretlen beavatkozás” Bosznia belügyeibe Moszkva részéről.

Az utolsó láncszemek

Bosznia-Hercegovina jelenleg tagja a NATO tagsági-ütemtervnek (NATO Membership Actionplan). Ez egy tanácsadói és támogatói program azoknak az országoknak, amelyek azt tervezik, hogy csatlakoznak az Északatlanti Szövetséghez.

Bosznián kívül Szerbia és Koszovó az utolsó olyan országok a Balkánon, amelyek még nem NATO tagok.

mandiner.hu/cikk/20210319_bosznia_visszautasitja_az_orosz_fenyegetest_a_nato_val_kapcsolatban

 

 

"Ez egyértelműen egy geopolitikai játék, amelyet Oroszország játszik, hogy megállítsa a NATO terjeszkedését Európában" - mondta Komsic.

A Boszniai Demokratikus Akció Pártja szerint az orosz nyilatkozat Moszkva „újabb helytelen beavatkozását” jelenti Bosznia belügyeiben.

Az orosz nyilatkozat azt állította, hogy a NATO nem bővülése javította Oroszország és az új tagok közötti kapcsolatokat, és hogy „maga a terjeszkedés gyengíti a regionális biztonságot és stabilitást”.

Bosznia része a NATO tagsági cselekvési tervének, amely a katonai szövetséghez csatlakozni kívánó országok számára tervezett tanácsadó és segítő program, amely jelenleg 30 európai és észak-amerikai országból áll.

www.euronews.com/2021/03/19/russia-will-have-to-react-if-bosnia-joins-nato-warns-embassy