Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Célkeresztben: parancsnoki célpontok

 

logo

 

Célkeresztben: Kijev!

 

Szerző: Szabolcs Fürjes  2022.01.22.  24


Az orosz csapatok és felszerelések folyamatos felvonulása az ország Ukrajnával szomszédos területein új fenyegetés jelent meg, miután újabb Iskander-M rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta (SRBM) rendszereket szállítanak a határ közelébe. További rakétákat nyitott tetejű tehervagonokon szállítanak a térségbe. Az ukrán védelmi minisztérium friss hírszerzési értékelése szerint jelenleg 36 Iskander hordozórakéta található a határ közelében, így Kijev hatótávolságukon belül van… – írja a thedrive.com.


Az ukránok szerint a rakéták mindegyike az Iskander-M-hez való, amely SRBM-et lő ki, bár az Iskander más változatai is léteznek, beleértve a cirkálórakétát kilövő Iskander-K- t.

 

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerző jelentése – amelyet elküldtek a CNN -nek – azt sugallja, hogy az orosz katonai felvonulás „majdnem befejeződött”. Különösen az Iskander-M Oroszország más részéről történő átcsoportosítása erős jelzés erre, hiszen kritikus fegyverrendszer, amelyet valószínűleg arra használnának fel, hogy „megsemmisítsenek létfontosságú objektumokat”, ha Moszkva új offenzívát indít Ukrajna ellen, ahogy attól most sokan félnek.

 

 

A jelentés szerint az Iskander-M-ek „további taktikai csoportjai” kerültek át Oroszország határ menti régióiba. A közösségi médiában közzétett legutóbbi videók e rendszerek elemeit mozgásban mutatják be, beleértve a vonaton szállított további 9M723 rakétákat, amelyek jól láthatóak a nyitott tetejű vasúti kocsikban, amint áthaladnak Kalugán, körülbelül 150 kilométerre délnyugatra Moszkvától.

Az Iskander-M rendszer (NATO-kód: SS-26 Stone) 9M723 ballisztikus rakétákat indít, amelyek hatótávolsága a hivatalos adatok szerint 500 kilométer, bár bizonyíték van rá, hogy ennél messzebbre is képesek repülni.

 

 Mindegyik rakéta akár 680 kilogramm hasznos terhet is képes szállítani, amely általában nagy robbanóanyagot vagy szubmuníciós robbanófejet tartalmaz. De állítólag az üzemanyag-levegő robbanóanyagok és a bunkerrombolók is lehetnek. Sőt! Nukleáris robbanófejek az Iskander-M-hez is rendelkezésre állnak, és felmerült a feltételezés, hogy Oroszország is fontolóra veheti taktikai nukleáris fegyverek Ukrajnához való közelítését.

Rob Lee, a Külpolitikai Kutatóintézet orosz hadseregre szakosodott munkatársa szerint egy tipikus Iskander-M csapatot jellemzően egy tucat 9P78-1 transzporter-szerelő-kilövő (TEL) járművel szerelik fel, amelyek 8×8 MZKT-79306 teherautó alvázon futnak. Minden hordozórakéta két rakétával van ellátva, bár úgy tűnik, hogy több újratöltés is elérhető.


 

Ha Moszkva úgy döntene, hogy nagyszabású offenzívát indít Ukrajna ellen, az Iskander-M rendszerekből indított rakétazápor lehet az eszköze a kritikus ukrán védelmi infrastruktúra megsemmisítésére bármilyen szárazföldi behatolás előtt.


 

 Ebben a forgatókönyvben a célpontok közé valószínűleg tartoznak a parancsnoki, kommunikációs és irányítási célpontok, beleértve a parancsnoki központokat, valamint más jelentős rögzített célpontok, beleértve a kifutópályákat és más kritikus hadviselési infrastruktúrát.

Ha Ukrajnában távolabbi, nyugatabbra fekvő kulcsfontosságú célpontokat fegyverekkel, például Iskander rakétákkal sújtják, nagy a pusztulás valószínűsége anélkül, hogy az orosz légierő veszélybe kerülne.

Az olyan megerősített célpontok esetében, mint az eltemetett bunkerek és a megerősített építmények, ezek kínálják a legjobb esélyt arra is, hogy sikeresen kivonják őket a harcból.

www.facebook.com/Futballzarandoklat/     itthonrolhaza.hu/