Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Defender-2020»: Hogyan fogja a NATO gyakorlata Kelet-Európában befolyásolni Oroszországot

2020.03.12

Defender-2020»:

Hogyan fogja a NATO

gyakorlata

Kelet-Európában

befolyásolni

Oroszországot

Közzétett

 5 nappal ezelőtt 

tovább

 

 

 

 

 

 Jens Stoltenberg február 21-én bejelentette, hogy a NATO kiterjedt katonai gyakorlatot indít. 85 Abrams tankot, 45 páncélozott személyszállítót, nehéz géppuskát, lőszert, mintegy 20.000 amerikai csapata szállít az USA-ból Európába. A „Defender Europe-2020” az elmúlt 25 év nagyszabású gyakorlata. 18 országból 37 000 katona vesz részt a katonai műveletben. A NATO vezetése hangsúlyozza, hogy a manőverek nem kapcsolódnak egyetlen országhoz sem, sokkal kevésbé Oroszország ellen irányulnak. Február 26-án Moszkvában kerekasztal-helyet tartottak az «Oroszország és a NATO: A nemzetközi napirend komplex kérdései a megkezdett gyakorlatok összefüggésében» című találkozón, amelyen megvitatták a „Defender-2020”, mint valamint hogy a gyakorlatok hogyan fogják befolyásolni az orosz-amerikai kapcsolatokat.

«Még nem világos, hogy a csapatok mozgása hogyan kapcsolódik a védelmi tervezéshez az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének jelenlegi terveivel összefüggésben. Nehéz megmondani, hogy ezek a gyakorlatok hogyan kapcsolódtak a támadásokhoz, de egyértelmű, hogy azok célja a felkészültség javítása. " - Dmitrij Danilov, a RAN Európa Intézet Európai Biztonsági Osztályának vezetője, MGIMO professzor, Külügyminisztérium mondta Oroszország. Elmondása szerint az országoknak közös katonai és politikai célt kell kitűzniük, és konszenzusra kell jutniuk. Azt is megjegyezte, hogy a gyakorlatok próba jellegűek.

Andrey Sidorov, a Világpolitika Tanszékének dékánja, a Moszkvai Állami Egyetem Nemzetközi Szervezetek és Globális Politikai Folyamatok Tanszékének vezetője kijelentette, hogy a gyakorlat több szempontból oszlik meg. Először: az Amerikai Egyesült Államok geopolitikai feladatai, valamint az Oroszország és Kína „befolyása” az, hogy az elszigetelés kerülete létrejön, és arra kényszeríti az országokat, hogy fegyverkezési versenyre lépjenek, amely súlyosan károsítja a világgazdaságot. Másodszor, a művelet hatással van a NATO szövetségeseire. Úgy véli továbbá, hogy az első gyakorlatok során a lengyel katonák száma (2000) meghaladja a németországi vagy francia katonák számát. Harmadsorban, Donald Trump azt akarja, hogy az európai politikusok fizetjenek az amerikai csapatokért az európai talajon, ezért azt tervezi, hogy fokozza az ellenőrzést a NATO tagállama felett.

«Az alapkeret: az ellenség megtámadja a Balti-tengert és Lengyelország egyes részeit, tovább mozog Kalinyingrád felé. A NATO mozgósítja és elriasztja az ellenséget. Az USA légi szállítása csapata. Más katonai brigádok azonban tengeren utaznak. Ezután felállítják az ellentámadó csoportot, hogy legyőzzék a betörő csapatokat és tovább támadják területüket. ” - mondta Konstantin Sivkov, az Orosz Rakéta- és Tüzérségi Tudományos Akadémia elnökhelyettese az információs politikáról. Még hozzátette, hogy a «Defender-2020» a legnagyobb és leghosszabb ideje kiterjedt, és gyakorlati felkészülés a valódi katonai akciókra. "Nincs bolond az Egyesült Államokban vagy Európában. Ők nem öngyilkosságok Oroszország megtámadására, amelyek hátráltathatnak. Véleményem szerint ez a kiterjedt oroszországi provokáció. Az Egyesült Államok teljes körű hibrid háborút tervez az Orosz Föderáció és Kína ellen » - fejezte be a szakértő.

A mai NATO-stratégia emlékezteti őt a "hidegháború" éveire, amelyet A. Sidorov megjegyezte. «Ha nem tud egyetérteni az ellenféllel, üljön kedvező feltételekkel az asztalnál, akkor« nyomást kell tennie ». Az ilyen politikát az 1960-as években az Egyesült Államokban alakították ki és továbbra is végrehajtják »- mondta.

moderndiplomacy.eu/2020/03/07/defender-2020-how-natos-exercises-in-eastern-europe-will-affect-russia/

Az Egyesült Államoknak „csökkentenie kell a részvételt”, és kiigazítania kell a „Exercise Defender-Europe 20” kirakatot a koronavírus aggályaival szemben

Pentagon azt tervezte, hogy 20 000 katonát küld az USA-ból Európába, ami több mint 25 éve a legnagyobb kiküldetés

 

Az Egyesült Államok katonasága csökkenti az amerikai résztvevők számát, és a koronavírussal kapcsolatos aggályokhoz igazítja a „Exercise Defender-Europe 20” kirakatot - mondta az Európai Parancsnokság, március 10-én, szerdán.

„A folyamatban lévő Defender-Europe 20 gyakorlati tevékenységek alapos áttekintése után és a jelenlegi koronavírus-kitörés fényében módosítjuk a gyakorlatot az amerikai résztvevők számának csökkentésével.” - mondta az EUCOM a közleményben, hozzáfűzve, hogy „a gyakorlattal kapcsolatos tevékenységek megfelelően módosítják ”, és hogy a„ legfontosabb képzési célok ”teljesülnek.

„Erõnk, valamint szövetségeseink és partnereink egészségvédelme a legfontosabb kérdés. Komolyan vesszük a koronavírus-kitörést, és bízunk benne, hogy ennek a fontos döntésnek a meghozatalával továbbra is minden tőle telhetőt megteszünk a vírus további terjedésének megakadályozása érdekében ”- mondta az EUCOM.

A kiadás nem határozza meg, hogy az Egyesült Államok részvétele mennyivel csökkenne.

Az Egyesült Államok által vezetett Defender-Europe 20 és az áprilisban és májusban folytatott további hat gyakorlat eredeti tervében az USA-ban működő erők több mint 25 éven át tartó gyakorlatát Európába lehetett volna telepíteni.

A gyakorlatoknak több mint 37 000 résztvevőnek kellett részt venniük 18 NATO-tagországból - 20 000 csapatok, akik az Egyesült Államok szárazföldjéből álltak, hogy csatlakozzanak további 9000 amerikai szolgálathoz, amelyek székhelye Európában, és 8000 katona más országokból, köztük közel 3000 Lengyelországból.

A Defender-Europe 20 február eleje óta folyamatban lévő csapatok és felszerelések beindításával hat európai államban - Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Lengyelországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban - tervezték, hogy júniusig folytatódjanak, amelyek mindegyike jelentette a COVID-19 eseteit.

Az amerikai csapatok több mint 20 államból utaznak Európába, köztük néhányukban bejelentett megerősített és feltételezhető koronavírus-esetekkel, a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint.

Az USA hadseregének szóvivője március 5-én mondta a The Defense Postnak, hogy a COVID-19 kitörés eredményeként „figyelemmel kíséri a helyzetet az erő veszélyeztetésének enyhítése érdekében, a legfrissebb útmutatásokkal összhangban”, a CDC, World Egészségügyi Szervezet és az EUCOM központja.

"Az európai fogadó nemzetekkel továbbra is szorosan együttműködünk annak biztosítása érdekében, hogy politikánk összhangban legyen a helyi és nemzeti reagálási tervekkel" - mondta a szóvivő.

Szerdán az Egészségügyi Világszervezet a koronavírus járvány kitörését is bejelentette - járvány, amely helyi átvitel útján terjed az egész világon.

„Mélységesen aggódunk mind a riasztó terjedés és súlyosság, mind a tétlenség riasztó szintje miatt” - mondta a WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgatója.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke később, szerdán 30 napra felfüggesztette az Európából az USA-ba való utazást, hogy megállítsa a „külföldi vírus” terjedését, és „az Európából érkező utazókat” hibáztatja az Egyesült Államokban számos új klaszter miatt. ”

Csak a múlt héten Jens Stoltenberg a NATO főtitkára ragaszkodott ahhoz, hogy a tervezett gyakorlatokat folytassák , bár jelentős kitörés esetén készen állnak készenléti tervek.

Szerdán azonban a norvég fegyveres erők megszüntették a hideg reagálást, amelyre 15 000 NATO és szövetséges katonát terveztek bevonni.

Február óta számos gyakorlatot törölték Dél-Koreában és Izraelben , és az Egyesült Államok vezette multinacionális gyakorlatokat Afrikában visszavonták a koronavírus aggályaira.

://thedefensepost.com/2020/03/12/coronavirus-us-reduce-modify-exercise-defender-europe-20/