Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyetlen országnak sincs joga megvétózni Ukrajna csatlakozását az Észak-atlanti Tanácshoz (NATO)

  

Moszkvának üzent Kijevből a Pentagon főnöke

Egyetlen országnak sincs joga megvétózni Ukrajna csatlakozását az Észak-atlanti Tanácshoz (NATO), reagált az amerikai védelmi miniszter Moszkva azon bejelentésére, miszerint nem néznék jó szemmel Kijev esetleges csatlakozását a katonai tömbhöz.

A Pentagon vezetője október 19-én, kedd délután érkezett az ukrán fővárosba, ahol megbeszélést folytat itteni kollégájával, Andrij Tarannal, valamint találkozni fog Volodimir Zelenszkij elnökkel is.

Lloyd Austin kijelentette: Ukrajnának privát joga meghatároznia külpolitikájának irányultságát, abba  senki sem avatkozhat be kívülről.

A Kreml szerint Ukrajna NATO-tagsága a legrosszabb forgatókönyv

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának vezetője leszögezte: messzemenőkig támogatják az ukrán haderő reformját, az a cél, hogy az ország képes legyen megvédenie önmagát. Biztosította Kijevet Washington jövőbeli támogatásáról, jelezte, az Egyesült Államok kiemelten fontos partnerként tekint Ukrajnára, s nem rejtette véka alá azon véleményét sem, hogy Ukrajna meghatározó fontossággal bír Oroszország feltartóztatásában.

“Oroszország kezdte a háborút a Donec-medencében, és azóta akadályozza a konfliktus békés rendezését” – jelentette ki Lloyd Austin. “Tisztázzuk, hogy Oroszország kezdte ezt a háborút, és Oroszország a kő, amely akadályozza a békés rendezést. Megsértették Ukrajna területi integritását és szuverenitását” – szögezte le az amerikai tárcavezető. Austin ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítja Ukrajnának a szükséges támogatást az Oroszországgal fennálló konfliktusban.

Hangsúlyozta, hogy egyetlen harmadik országnak sincs joga megvétózni a NATO-tagságot, így Ukrajnának joga van külső beavatkozás nélkül döntenie jövőbeli külpolitikájáról.

A Pentagon főnöke egy európai körút keretében kereste fel Kijevet, ellátogat még Grúziába és Romániába, majd részt vesz a NATO-tagállamok csúcstalálkozóján.

 

Forrás:

KISZó/Unian

 

 

Dmitrij Peszkov a France 5 tv-csatornának adott interjújában kifejtette: Oroszország számára Ukrajna csatlakozása a NATO-hoz a lehető legrosszabb variáció.

„Ez az a forgatókönyv, mely túllépi Oroszország nemzeti érdekeinek vörös vonalát. Ez az a forgatókönyv, mely arra kényszerítheti Oroszországot, hogy aktív intézkedéseket tegyen saját biztonsága érdekében” – jelentette ki Vlagyimir Putyin sajtófőnöke.

Peszkov azt bizonygatta, hogy Moszkva senkit nem fenyeget, országa olyan nagyhatalom, mely partnereket keres. Az orosz katonai erők felvonultatását az ukrán határ mentén azzal indokolta, hogy a NATO hadgyakorlatot tartott a térségben.

A hírrel kapcsolatban az UNIAN rámutat: Peszkov korábban többször megfenyegette Ukrajnát a NATO-hoz való közeledés miatt.

kiszo.net/2021/10/18/a-kreml-szerint-ukrajna-nato-tagsaga-a-legrosszabb-forgatokonyv/

 

Fegyvereket és orvosi felszereléseket tartalmazó amerikai segélyszállítmány érkezett Ukrajnába – közölte Olekszandr Matyijcsuk, az Ukrán Fegyveres Erők orvosi szolgálatának ezredesére hivatkozva az MTI.

Részleteket a szállítmány tartalmáról nem hoztak nyilvánosságra. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptember elejei egyesült államokbeli látogatása alatt született megállapodás arról, hogy Ukrajna 60 millió dollár értékben kap kiegészítő katonai támogatást az amerikai kormánytól egyebek között “a határai mentén jelentősen megnövekedett orosz katonai tevékenység, a kelet-ukrajnai tűzszünet megsértése és egyéb provokációk miatt”.

A két ország védelmi minisztere erről Washingtonban írt alá dokumentumot, amelyben újabb Javelin páncéltörő rakéták szállítása is szerepel.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy ennek a kiegészítő támogatásnak az első része október 10-én érkezett meg a kijevi Boriszpil repülőtérre. A védelmi tárca akkori közlése szerint a már korábban egyeztetett 250 millió dolláros segítségen felül az Ukrajnának nyújtott 60 millió dollár értékű kiegészítő támogatás részeként – több szállítmányban – orvosi felszereléseket, fegyvereket, azokhoz szükséges lőszereket és radarfigyelő berendezéseket kap Kijev amerikai partnereitől.

A védelmi minisztérium emlékeztet, Ukrajna 2014-től több mint 2 milliárd dollár támogatást kapott az Egyesült Államoktól.

 

Forrás:
KISZó/MTI