Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elrendelték orosz katonák visszavonását az ukrán határ közeléből

 

Elrendelték orosz katonák visszavonását az ukrán határ közeléből/Részlet

2021. április 22. – 17:29

Iván András 

Az AP azt írja, hogy az orosz hadsereg nem jelezte hivatalosan, hogy mennyi plusz katonát vezényeltek az elmúlt hetekben a Krímre és a nyugati határra, és Sojgu nyilatkozatából az sem világos, hogy az összeset visszavonják-e. Sojgu azt is jelezte, hogy a fegyverzet egy részét továbbra is az érintett területeken hagyják egy, az év későbbi részében tervezett hadgyakorlathoz.

Az MTI azt írja, hogy Sojgu parancsa a déli katonai körzet 58. hadseregére, a központi katonai körzet 41. hadseregére, valamint három légideszant hadosztály visszavonására vonatkozik. A hadgyakorlat fő szakaszát csütörtökön a Krímben, az Opuk gyakorlótéren tartották meg a védelmi miniszter részvételével.

„A határunkon lévő csapatok számának csökkenésével arányosan csökken a feszültség. Ukrajna mindig készenlétben van, de üdvözöl bármilyen lépést, amely a katonai jelenlét csökkentésére és a Donyec-medencei helyzet enyhítésére irányul. Ukrajna békére törekszik. Köszönet a nemzetközi partnereknek a támogatásért” – írta a Twitteren Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz bejelentés után.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig azt mondta, hogy kész Moszkvában fogadni Zelenszkijt, „ha helyre akarja állítani a viszonyokat, azt csak üdvözölni tudjuk.” Viszont azt is mondta, hogy ha az ukrán elnök a Donyec-medencei rendezésről akar tárgyalni, akkor a donyecki és a luhanszki szakadár köztársaság vezetőjével kell találkoznia és csak azután Oroszországéval.

telex.hu/kulfold/2021/04/22/oroszorszag-ukrajna-csapatosszevonas-hatar-feszultseg-visszavonas-katonak

ZELENSZKIJ ÜDVÖZÖLTE AZ OROSZ CSAPATOK VISSZARENDELÉSÉT AZ UKRÁN HATÁRTÓL/Részlet

Ukrajna üdvözli az orosz csapatok visszavonulását a határától, és köszönetet mond a nemzetközi partnereknek a támogatásukért – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Twitteren.

“A HATÁRUNKON LÉVŐ CSAPATOK SZÁMÁNAK CSÖKKENÉSÉVEL ARÁNYOSAN CSÖKKEN A FESZÜLTSÉG. UKRAJNA MINDIG KÉSZENLÉTBEN VAN, DE ÜDVÖZÖL BÁRMILYEN LÉPÉST, AMELY A KATONAI JELENLÉT CSÖKKENTÉSÉRE ÉS A DONYEC-MEDENCEI HELYZET ENYHÍTÉSÉRE IRÁNYUL. UKRAJNA BÉKÉRE TÖREKSZIK. KÖSZÖNET A NEMZETKÖZI PARTNEREKNEK A TÁMOGATÁSÉRT”

– írta az államfő üzenetében.
Zelenszkij arra a hírre reagált, amely szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön elrendelte az orosz déli és nyugati katonai körzetben zajló harckészültség-ellenőrzés pénteki leállítását, és utasította a vezérkart, valamint a katonai körzetek és a légideszant egységek parancsnokait, tervezzék meg és kezdjék meg a csapatok visszavonását állandó állomáshelyükre.

Az utóbbi időben különösen feszültté vált a viszony Ukrajna és Oroszország között azután, hogy a Donyec-medencei válságövezetben egyre gyakoribbá váltak a tűzszünetsértések, március 26-án pedig négy ukrán katona is életét vesztette. Azóta velük együtt mostanra már több mint egy tucat ukrán katona halt meg a térségben, a legutóbbi csütörtökön repesztalálat következtében. A válság súlyosbodásáért Kijev és Moszkva egymást teszi felelőssé.
Közben Oroszország egyre több katonát és fegyverzetet vont össze Ukrajna határai közvetlen közelében, ami ellen szót emelt már az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió és a NATO is.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy keddi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Oroszország egy hét alatt 120 ezer fölé növeli az ukrán határ mentén és az általa önkényesen megszállt Krím félszigeten összevont katonáinak a létszámát, a Krímbe pedig ballisztikus rakétákat is telepített.

karpathir.com/2021/04/22/zelenszkij-udvozolte-az-orosz-csapatok-visszarendeleset-az-ukran-hatartol/