Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erődemonstráció a Fekete-tengeren

2020.07.25

  

Erődemonstráció a Fekete-tengeren

nepszava.hu

A koronavírus ellenére, ha korlátozott mértékben is, június 20-26-ra tűzték ki az ukrán-amerikai Sea Breeze hadgyakorlatot. Kétezer katona, 27 hadihajó, 19 repülőgép érkezett a térségbe 9 országból - demonstrálandó, hogy Washington elkötelezett a térségben Oroszországgal szemben. Az Egyesült Államok és Ukrajna mellett Bulgária, Grúzia, Spanyolország, Norvégia, Románia, Törökország és Franciaország vesz részt a hadgyakorlaton.

 

Az USS Porter rakéta torpedórombolón és a NATO hadihajóin kívül a Poseidon-8 amerikai repülőgépet is ide vezényelték. Az elrettentésen kívüli cél, hogy begyakorolják az ukrán és az amerikai taktikai együttműködést.

Ukrán források szerint a hadgyakorlat nem nélkülözte a fenyegető orosz akciókat sem. Egy bolgár hadihajót az orosz parti védelem járőrhajója távozásra szólította fel, arra hivatkozva, hogy a bolgárok provokációt követtek el, mivel Oroszország kizárólagos zárt gazdasági övezetébe hatoltak be.

 

Moszkva arra készül, hogy a modernizált rakétákkal felszerelt Tu-22M3M orosz bombázót állítson hadrendbe a Krím-félszigeten. 

 

A Krímben teljesít szolgálatot az SZ-400 légvédelmi rakétakomplexummal felszerelt légvédelmi rakétaegység, itt állomásoznak a „Kinzsal” hiperszonikus rakétákkal ellátott MiG – 31 vadászrepülők és a „Kalibr” szárnyas rakétákkal felszerelt hadihajók. Tavaly a rakétanaszádok gyakorlatán „Moszkit” típusú rakétákkal támadták a feltételezett ellenség több mint 55 kilométerre lévő hajóraját. Arra is volt példa, hogy 10-15 méteres magasságban húztak el orosz gépek az amerikai hadihajók közelében.

 

A román elnök szerint a hadiflotta megérett a korszerűsítésre, enélkül nem tudná betölteni a NATO keleti szárnyát erősítő szerepét. Az amerikaiakkal közösen szervezett tengeri hadgyakorlatokon igyekszik elkötelezettségét bizonyítani.

 

Szergej Sojgu védelmi miniszter még 2014-ben azt közölte, hogy 2020-ig több mint 86 milliárd rubelt fordítanak a flotta fejlesztésére. A szevasztopoli támaszpont megőrzésének szándéka szerepet játszott a Krím-félsziget elcsatolásában. A bekebelezés óta rendkívüli mértékben megerősítették a partvédelmi erőket, először csak vadászbombázók, csatarepülőgépek, majd újabb és újabb rakétavédelmi és radarrendszerek megjelenése bizonyította: Moszkva sem a félszigetet, sem a Fekete-tengeri térséget nem adja fel.

A teljes írást a következő linken olvashatja el

nepszava.hu/3086065_erodemonstracio-a-fekete-tengeren