Kersti Kaljulaid, Észtország elnöke újévi üdvözlő beszédében közölte: az orosz iskolák észt oktatási nyelvűre való átalakítása immár „régen eldöntött” kérdés – adta hírül a Sputnik Estonia.

„Tulajdonképpen mi már régen meghoztuk ezt a döntést, noha erről nem beszéltünk. Mivelhogy Észtországban már nem képeznek ki tanítókat az orosz nyelvű iskolák számára.

„Azt senki sem állíthatja, hogy nekünk egyezkednünk kellett volna bárkivel is arról, hogy Észtországban egységes észt nyelvű iskolai oktatást vezetünk be. A döntést, hallgatólagosan, már meghoztuk” – mondta az elnök asszony.

Alisza Brincova, az „Észtország Orosz Iskolája” elnevezésű egyesület képviselője megjegyezte: az ország államfőjének ez a nyilatkozata ellentmond egy sor nemzetközi normának. Amelyek kötelezik az államokat a kisebbségi nyelven történő oktatás megszervezésére.

„Úgy látszik, a sötétbőrű emberekre a törvények nem vonatkoznak. Ők a törzsszövetség korának törvényei szerint élnek. Amikor Kaljulaid asszony arról beszél, „elfogadtuk”, „eldöntöttük” – akkor ő ezen nem az észt államot érti, hanem azt a vad törzset, amelyik nem egy demokratikus államban, hanem az ősközösségi társadalomban él. E törzs képviselői semmiről sem egyeztettek az orosz közösség képviselőivel” – mondta Blincova.

Decemberben az ukrán náci Nicoj asszony felszólította az ország hatóságait: a Baltikum példáján ők is valósítsák meg az oroszok nyelvi genocídiumát.

Korábban hírül adtuk, hogy az észt hatóságok szándéka: 20 év alatt rászorítani a lakosságot arra, hogy csak észtül beszéljenek.

hu.news-front.info/2019/01/05/esztorszag-elnoke-bejelentette-valamennyi-orosz-iskolat-eszt-oktatasi-nyelvure-alakitjak-at/#disqus_thread