Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GUMIABRONCSOK ÉGNEK AZ SZBU KIJEVI SZÉKHÁZA ELŐTT

2020.05.18

 

GUMIABRONCSOK ÉGNEK AZ SZBU KIJEVI SZÉKHÁZA ELŐTT

Szerhij Szternenko társadalmi aktivista támogatására több száz fős tömeg gyűlt össze Kijevben az Ukrán Biztonsági Szolgálat Nyomozói Főosztályának székháza előtt, közli a lenta.ua.

Az aktivistát kihallgatásra idézték be az állambiztonsági szervhez. Mielőtt belépett volna az épület kapuján, a támogatására összegyűltekhez fordulva azt mondta, nem biztos, hogy szabadon távozhat, de az biztos, hogy együttes erővel megvédhetik a jogaikat. És azt is tudja, hogy az eseményeket figyelemmel követi a főügyészség és az elnök környezete is. Kijelentette azt is, nem tudja, miért, milyen ügyben idézték be kihallgatásra.

Véleménye szerint azok próbálnak rá és elvtársaira nyomást gyakorolni, akik épp a hatalmat gyakorolják. Konkrétan Arszen Avakov belügyminisztert nevezte meg. Ezek az emberek nem akarják, hogy az ukrán állampolgároknak jogukban álljon megvédeni magukat a támadásokkal szemben. Szternenko arra utalt, hogy 2018-ban háromszor intéztek ellene támadást. Harmadszor gyilkossági kísérletet követtek el ellene, ám azt az SZBU sima garázdaságként kezeli, mert nem akarja felfedni a felbujtót. Olekszandr Podobedovot a merénylet szervezőjét az eltelt két év alatt ki sem hallgatták.

Az épület előtti téren az aktivista támogatói gumiabroncsokat égetnek, és azt skandálják, hogy Avakov maga a sátán. A rendőrség megerősített erőkkel próbálja fenntartani a rendet. Gépkocsikat, rabszállítókat is kivezényeltek a térre, az esetlegesen őrizetbe vetendők elszállítására.