Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hatalmas méretű mozgósítás kezdődött az Olaszországban található amerikai támaszpontokon

2020.01.05

 

USA-Irán konfliktus: Hatalmas méretű mozgósítás kezdődött az Olaszországban található amerikai támaszpontokon

 
MTI

2020.01.04. 18:56

Szakértők szerint Trump nem akar háborút, csak rá akar ijeszteni Iránra, de a számok mást mutatnak: az iraki háború megkezdése, tehát 2003 óta nem volt ilyen mértékű mozgósítás a Földközi-tenger légterében.Jelentősen megnőtt a forgalom a Földközi-tenger légterében Kászim Szulejmáni iráni tábornok halálát követően – írta szombaton az olasz sajtó nyomán az MTI. Az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka a Bagdad közelében végrehajtott amerikai légicsapásokban vesztette életét péntek hajnalban.

Olasz sajtóinformációk szerint a mozgósítás már az év utolsó napján elkezdődött azzal egy időben, hogy az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét tüntetők ezrei vették körbe.

  • Az északkelet-olaszországi Aviano olasz-amerikai katonai bázisán folyamatos a teher- és üzemanyag-szállító repülőgépek érkezése és továbbindulása – jelentették a helyi lapok.
  • Hasonlóan intenzív a forgalom a venetói Vicenza térségében, a szintén amerikai légitámaszpontként működő Ederle kaszárnyánál.
  • Elemzők szerint ilyen méretű mozgósítás az olaszországi amerikai támaszpontokon utoljára a 2003 tavaszán indult iraki háború idején volt tapasztalható.
A Spanyolország, Olaszország, Görögország és a közel-keleti térség közti légtér óriási katonai légi folyosóvá változott át.

Ian Bremmer amerikai politológus, az Eurasia-központ alapítója a La Stampának kifejtette:

Donald Trump amerikai elnök nem akar háborút, Szulejmáni megölésével csak üzent Teheránnak, hogy „Irán ne lépje túl a megengedett határt”.