Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Így készül Putyin a Biden-korszakra/Részlet

Privátbankár

Joe Biden esetleges győzelmével kapcsolatban óriási elvárások már nincsenek a világban, hiszen a vak is látja, hogy az USA-t lebénítja saját polarizációja. Biden a jogállamiság globális támogatását tervezi, és ez már most ideges kormányzati reakciókat vált ki Egyiptomtól Magyarországig. Káncz Csaba jegyzete.

Bidenre készülve

De a színfalak mögött a világ politikai erőközpontjaiban megkezdődött a felkészülés egy esetleges Biden-elnökség fogadására. Óriási elvárások már nincsenek, hiszen a vak is látja, hogy az USA-t lebénítja saját polarizációja. A hirtelen kurzusváltás hitelessége is gyenge alapokon áll, hiszen mi a garancia arra, hogy nem lesz hamarosan egy újabb nacionalista fordulat?

De mindettől függetlenül Biden esetleges győzelme fontos következményekkel járna a nukleáris proliferációtól kezdve a kereskedelmen át a klímaügyekig. A nukleáris nonproliferáció nagy lökést kapna, hiszen Biden vissza akarja vezetni Iránt a diplomáciai együttműködés keretrendszerébe.[...]

 Biden vissza akarja állítani a Nyugat központi szerepét az amerikai nagystratégiában (grand strategy), úgy kalkulálva, hogy a szabályokon alapuló nemzetközi rend legbiztosabb alapja közös értékrendű, fejlett piacgazdaságok közötti együttműködés. Ezen lesz mit dolgozni, hiszen Trump nemcsak a NATO létjogosultságát kérdőjelezte meg többször, hanem nyíltan támogatta a kemény Brexitet az EU meggyengítésének szándékával.

Biden az emberi jogok és a jogállamiság globális támogatását tervezi, és ezeket akarja megtenni az amerikai külpolitika új központi elemeinek. Ez a hozzáállás már most ideges kormányzati reakciókat vált ki Egyiptomban, Magyarországon és Belaruszban. Biden a jelenlegi amerikai külpolitikai vonalvezetés egyik legnagyobb hibájának tartja, hogy az nem állt ki a demokráciák mellett, ellenben harsányan dicsért számos zsarnokot szerte a világban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

privatbankar.hu/cikkek/makro/igy-keszul-putyin-a-biden-korszakra.html