Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Két hadsereg Oroszország nyugati határán, lezárták Krím légterét

Blikk

Mint írtuk, az orosz–NATO ellentét miatt Oroszország két hadsereget vezényelt az ukrán határra, a Krím térségébe hadgyakorlat címén. A Fekete-tengerre amerikai hadihajók is érkeztek, a helyzet egyre forróbb.

 

Korlátozta április 20-24. között a repülést Oroszország a Krím és a Fekete-tenger egy része fölött – derült ki a nemzetközi légügyi értesítési rendszeren (NOTAM) kedden megjelent értesítésből.

A dokumentum szerint „a területet átmenetileg veszélyesnek nyilvánították a légi járművek repülése szempontjából”. A megadott koordináták értelmében a repülési korlátozások övezetébe a Krím déli része feletti légtér (Szevasztopoltól Feodoszijáig), a félsziget déli partvidéke menti felségvizek, valamint a Fekete-tenger nemzetközi vizeinek egy része tartozik, 19 ezer méteres magasságig.

 

 Oroszország korábban azt jelentette be, hogy a felségvizein április 24-től október 31-ig a Fekete-tenger több részén felfüggeszti a külföldi hadihajók és más állami hajók áthaladásának jogát. Az orosz védelmi tárca hajózási és oceanográfiai főosztályának április 14-én kiadott közleménye szerint a tilalom a Krím déli partjai mentén (Szevasztopoltól Gurzufig), a Kercsi-félsziget partjainál (az Opuk természetvédelmi terület közelében) és a Krímtől nyugatra fekvő tengeri területre vonatkozik.

Az ukrán külügyminisztérium április 15-én tiltakozott a Fekete-tenger vizeinek a Kercsi-szoros irányába való lezárása ellen, és követelte a döntés visszavonását.

Szergej Sojgu védelmi miniszter április 13-án jelentette be, hogy Oroszország „a NATO fenyegetéseire válaszul” két hadsereget és három légideszantos alakulatot vezényelt át a nyugati határaihoz egy hadgyakorlat keretében.

A Krímet és Szevasztopolt Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva, amit a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismert el.

(MTI)     www.blikk.hu/aktualis/kulfold/oroszorszag-hadsereg-krim-legterzar/8mkj14d

NATO CSAPATOK UKRAJNAI BEVETÉSÉT SÜRGETIK A NÉP SZOLGÁI

Az apnews.com.ua értesülése szerint a Nép Szolgái parlamenti frakciójának tagjai felszólították az elnököt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a NATO csapatainak ukrajnai bevetése érdekében. Továbbá követelik, hogy Ukrajna megszakítsa a diplomáciai kapcsolatokat a Kremllel. Az országban pedig mihamarabb rendelje el az általános mozgósítást.

Az elnökhöz intézett képviselői felhívást a frakció tagja Elizavetta Bohucka hozta nyilvánosságra. Mint hozzátette, a radikális védelmi lépésekre az egyre fenyegetőbb orosz lépések ellenében van szükség. A felhívásban szó van arról, hogy Ukrajna forduljon a NATO tagországokhoz és kérjen katonai támogatást. Továbbá felszólítják azokat a vállalatokat, amelyeknek oroszországi érdekeltségeik vannak, hogy haladéktalanul szakítsák meg ottani tevékenységüket és térjenek vissza Ukrajnába. Azt nem árulta el Bohucka, hogy a frakcióban kik írták alá ezt a felhívást.

pnews.com.ua/KÁRPÁTHÍR,karpathir.com/2021/04/20/nato-csapatok-ukrajnai-beveteset-surgetik-a-nep-szolgai/