Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kibertámadás esetén is háborút indíthat a NATO a hekkeléssel megvádolt ország ellen

2018.04.09

Kibertámadás esetén is háborút indíthat a NATO a hekkeléssel megvádolt ország ellen


 

Világ Figyelő

4 nappal ago4 nappal ago

140

Egyre több jel mutat arra, hogy az USA, egy Oroszország elleni háború előkészületeit hajtja végre. Nem rég írtunk róla: Szkripal-ügy: Valójában az amerikai háborús támadás előkészítése az oroszok ellen?

 Ebben arról beszélünk, hogy  a Szkripal-ügy, ürügy lehetett arra, hogy a fontosabb amerikai személyeket kivonják Oroszországból.  Most ez az újabb intézkedés, felveti a gyanút, hogy az oroszok elleni NETO támadás megindoklását készíti elő.

Kibertámadás esetén a szövetségesek egymás segítségére siethetnek – emlékeztetett szerdán Jens Stoltenberg Montréalban; az észak-atlanti szervezet főtitkára kanadai tisztségviselőkkel tárgyalt Ottawában kétnapos látogatása során, a NATO vezetőinek közelgő brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

Justin Trudeau kanadai kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén a főtitkár hangsúlyozta, a NATO nagyon komolyan veszi a kiberfenyegetéseket, mert egyre több és több az ilyen eset.

Hozzátette, négy évvel ezelőtt, 2014-ben a tagállamok megállapodtak arról, hogy kibertámadás esetén is alkalmazható a Washingtoni Szerződés ötödik cikke, és a szövetség egésze válaszolhat a támadásra.

Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A NATO-t létrehozó, 1949-ben aláírt szerződés ötödik cikke értelmében az összes tagállam elleni támadásnak kell tekinteni, ha bármely tagállamot támadás éri, és a tagok egymás segítségére siethetnek.

A szövetség 69 éves fennállása alatt ezt a cikket mindössze egyetlen alkalommal léptették életbe. A 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően az Egyesült Államok fordult a NATO-hoz segítségért.

Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár (Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET)

„Válaszunk mindig mértéktartó, védelmi jellegű és arányos lesz, értékelni fogjuk a támadás súlyosságát, és annak megfelelően fogunk reagálni”

– húzta alá Jens Stoltenberg, hozzátéve: előfordulhat, hogy a kibertámadásra a NATO nem csak online eszközökkel reagál.

– húzta alá Jens Stoltenberg, hozzátéve: előfordulhat, hogy a kibertámadásra a NATO nem csak online eszközökkel reagál.

A NATO keményen dolgozik azon, hogy fejlessze kibervédelmét és segítsen a szövetség tagjainak megvédeni hálózataikat technológiával és a bevált gyakorlatok megosztásával – tette hozzá a főtitkár.

https://vilagfigyelo.com/kibertamadas-eseten-is-haborut-indithat-a-nato-a-hekkelessel-megvadolt-orszag-ellen/