Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közös orosz-belorusz hadgyakorlat Beloruszban

logo

„Ellenállni a Nyugatról érkező erőknek” – Közös hadgyakorlat Beloruszban

    

 

Kivel közösködik Lukasenka? Természetesen Putyinnal, méghozzá a február 10. és 20. között tartott hadgyakorlaton. A hír azért fontos, mert Minszk hétfőn bejelentette, hogy megérkeztek az első orosz katonai egységek és nehézfegyverek a közös gyakorlatra Belaruszba, miközben tovább nő a feszültség Kelet és Nyugat között Ukrajna miatt. Folytatódik tehát a kardcsörtetés!

 

Nem gondolja senki, hogy jó húsz nap kell ahhoz, hogy az orosz csapatok felvonuljanak a hadgyakorlathoz, ezt most azért kellett bejelenteni (ha igaz a hír, ha nem…), mert Moszkva még a héten választ vár a NATO-hoz és az Egyesült Államokhoz intézett kezdeményezésével kapcsolatban, melyben azokat a bizonyos írásos megállapodásokat kéri, ami Ukrajna tagfelvételét ellehetetleníti, illetve a NATO-t Kelet-Európában visszább vonja.

Ma még nem tudni milyen választ kapnak, de az előzetes nyilatkozatok alapján nem gondoljuk, hogy a Nyugat meghallgatja az oroszokat. Arra viszont talán van esély, hogy a tárgyalások folytatódjanak.

 

Lukasenka – bár erre vonatkozóan nem mutatott be bizonyítékot, ahogy egyébként a Nyugat is szívesen kihagyja ezt a kört… – azzal indokolta a hadgyakorlatot, hogy Lengyelország és a három balti állam – Észtország, Lettország, Litvánia – ás Ukrajna irányaiból határainál. Erre nem kell különösebb bizonyíték, hiszen éppen a migránsok megjelenése okán történt mindez, ami persze nem jelenti azt, hogy a migránsok csökkenő számával a katonák is elvonultak, ahogy azt sem, hogy ezúttal más feladatot kaptak, mint a menekültek távoltartása.

 

Moszkva egyébként hasonló érvekkel operál, amikor azt mondja, hogy az ukrán határ közelében felvonultatott katonai erőre azért van szükség, mert a térségben erősen növekszik a NATO jelenlét.

Hadgyakorlat tehát lesz, egyre nagyobb számban orosz katonák is lesznek Beloruszban. 

 

Ez egy újabb lépés a nyílt fegyveres konfliktus felé, de véleményünk szerint messze vagyunk attól, hogy erre sor kerüljön. Ma ez még inkább csak politikai nyomásgyakorlás egyik eszköze, de tény, hogy a lépés növeli a feszültséget.

Kíváncsian várjuk a folytatást, mert sejtésünk szerint nem lesz válasz Oroszország felvetéseire, vagy ha lesz is, inkább kitérő válaszok, melyek arra szolgálnak, hogy húzzák az időt. Csak az nem egészen világos, hogy az idő kinek dolgozik…

itthonrolhaza.hu/ellenallni-a-nyugatrol-erkezo-eroknek-kozos-hadgyakorlat-beloruszban/