Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KREML: NAGYON IJESZTŐ A HELYZET A DONYEC-MEDENCÉBEN

Portfolio.hu

Globál 2021. április 02. 11:01

 

Moszkva: nem akarunk háborút, de tartunk attól, hogy Ukrajna provokatív cselekményt hajt végre

„Aggodalommal figyeljük a növekvő feszültséget és kifejezetten tartunk tőle, hogy így vagy úgy, Ukrajna provokatív cselekményeket hajthat végre, amelyek háborúhoz vezethetnek. Nagyon nem szeretnénk, ha erre kerülne sor” – idézi Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivőt a Reuters.

Peszkovot a kijelentés után azonnal arról kérdezték az újságírók, hogy Oroszország és Ukrajna közti háborúra gondol-e, melyre a szóvivő azt válaszolta, hogy „polgárháborúra gondolok, amely már eleve zajlik.”

Jelenleg hivatalosan tűzszünet van érvényben tavaly július óta a Donbassz-régiót uraló szakadárok és az ukrán kormány közt, az elmúlt hetekben azonban több összecsapásra is sor került a térségben. Az ukrán kormány azzal vádolta meg Oroszországot, hogy tüzérségi támadást hajtott végre az ukrán hadsereg ellen, amely miatt négy katona meghalt.

Az elmúlt napokban több ezer orosz katona vonult fel az ukrán határ mellé, amely miatt az ukrán kormány mellett Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Tony Blinken amerikai külügyminiszter is aggodalmát fejezte ki. Blinken támogatást ígért az ukrán kormánynak, ha eszkalációra kerül sor:

www.portfolio.hu/global/20210402/moszkva-nem-akarunk-haborut-de-tartunk-attol-hogy-ukrajna-provokativ-cselekmenyt-hajt-vegre-476906

 

 

 notification icon

KREML: NAGYON IJESZTŐ A HELYZET A DONYEC-MEDENCÉBEN

 

 

Nagyon ijesztő a helyzet a Donyec-medencében – jelentette ki újságíróknak pénteken Moszkvában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

“SAJNÁLATUNKRA A (DONYEC-MEDENCEI) DEMARKÁCIÓS VONALNÁL NAGYON IJESZTŐ VALÓSÁG ALAKULT KI, AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐK NEM EGYES ESTEKBEN, HANEM ESETEK SOKASÁGÁBAN KÖVETNEK EL PROVOKÁCIÓKAT”

– mondta.
Peszkov megismételte Moszkva álláspontját, miszerint Oroszország “nem részese az Ukrajna belső konfliktusának”, és azt hangoztatta, hogy a fegyvernyugvásról a demarkációs vonalnál szemben álló feleknek – vagyis az ukrán kormány és a többségében oroszajkúak lakta szakadár területek erőinek – kellene megállapodniuk egymással.

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona életét vesztette. Kijev a “donyecki köztársaság” milíciáját tette felelőssé az incidensért, amit Donyeck visszautasított. A szakadárok szerint a katonák egy aknamező-ellenőrzés közben történt robbanás áldozataivá váltak. Oroszország az Ukrajnával közös határ közelében csapaterősítést hajtott végre.

SZERGEJ LAVROV KÜLÜGYMINISZTER CSÜTÖRTÖKÖN EGY TELEVÍZIÓS NYILATKOZATBAN MEGISMÉTELTE VLAGYIMIR PUTYIN ELNÖK KORÁBBI FIGYELMEZTETÉSÉT, MISZERINT AKI ÚJABB HÁBORÚT KÍVÁN INDÍTANI A DONYEC-MEDENCÉBEN, SZÉTROMBOLJA UKRAJNÁT.

A Donyec-medencei konfliktus kiéleződése témája volt Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő keddi, valamint Gennagyij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, védelmi miniszterhelyettes és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerdai megbeszélésének.

PESZKOV PÉNTEKEN KILÁTÁSBA HELYEZTE, HOGY OROSZORSZÁG “PÓTLÓLAGOS INTÉZKEDÉSEKET” TESZ MAJD BIZTONSÁGÁNAK SZAVATOLÁSA ÉRDEKÉBEN, HA A NATO MEGERŐSÍTI KATONAI JELENLÉTÉT UKRAJNA KÖRÜL.

Az orosz elnöki szóvivő pénteken azt is közölte, hogy Putyin diplomáciai csatornákon megkapta Joe Biden meghívóját az amerikai elnök által kezdeményezett, április 22-23-án megtartandó online klímacsúcson való részvételre. Mint mondta, a Kreml igyekszik felvilágisítást kapni a részletekről.

 
Forrás:
 
 

TELEFONON BESZÉLT AZ AMERIKAI ÉS AZ UKRÁN ELNÖK A DONYEC-MEDENCEI VÁLSÁGRÓL

Megvolt az első telefonbeszélgetés Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök között pénteken, amely alatt elsősorban a nemrég kiéleződött Donyec-medencei fegyveres konfliktusról folytattak eszmecserét – hozta nyilvánosságra az ukrán államfő a Twitteren.

“VÁLLVETVE ÁLLUNK DEMOKRÁCIÁINK MEGŐRZÉSÉBEN. KOMOLYAN GONDOLOM UKRAJNA MEGREFORMÁLÁSÁT, AZ ÁTLÁTHATÓSÁG NÖVELÉSÉT ÉS A BÉKE ELÉRÉSÉT. AZ AMERIKAI PARTNERSÉG KIEMELKEDŐEN FONTOS JELENTŐSÉGGEL BÍR AZ UKRÁNOK SZÁMÁRA”

– írta Zelenszkij Twitter-bejegyzésében.
A Fehér Házban megerősítették: a telefonbeszélgetés során Biden biztosította Zelenszkijt afelől, hogy az Egyesült Államok rendíthetetlenül támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását az évek óta húzódó orosz agresszióval szemben. Beszéltek továbbá az ukrajnai reformokról a korrupció elleni küzdelemről és a koronavírus-járvány elleni közös fellépésről is.

A Donyec-medencében a helyzet legutóbb attól éleződött ki, hogy március 26-án a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok egyik támadása következtében négy ukrán katona vesztette életét, kettő megsebesült. A Pentagon az eset miatt Kijevvel egyetértve a tavaly nyáron megkötött tűzszünet megsértésével vádolta meg Oroszországot.

Ruszlan Homcsak, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke kedden a parlament ülésén azt mondta, hogy az aknamentesítő alakulathoz tartozó katonákat orvlövészek lőtték hátba. Ezt az oroszok, a szakadárokra hivatkozva, tagadták. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken a donyecki szakadárokra hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán katonák egy aknamező-ellenőrzés közben történt robbanás áldozataivá váltak.

Homcsak a keddi parlamenti ülésen ugyanakkor arról is beszámolt, hogy Oroszország a közelgő “Nyugat 2021” elnevezésű hadgyakorlat leple alatt komoly haderőt csoportosított át az ukrán határ közelébe, a brjanszki és a voronyezsi területekre, valamint az általa megszállt Krím félszigetre és a Donyec-medencei területekre is. Az Ukrajinszka Pravda hírportál sajtóértesülésekre hivatkozva közölte, hogy emiatt az Egyesült Államok fegyveres erőinek európai parancsnoksága a legmagasabb készültségi szintet rendelte el csapatainál.

A Pentagon állítólag attól tart, hogy Oroszország fokozni készül tevékenységét Kelet-Európában és az északi sarkvidéken, kihívva ezzel az új amerikai adminisztrációt. Egyes megfigyelők szerint Moszkva szokás szerint pusztán “kardot csörtet”, mások szerint viszont Vlagyimir Putyin orosz elnök tervei “homályosak”, ezért tényleg van ok az aggodalomra – írta az az ukrán hírportál.

Az ukrán katonai hírszerzés a napokban hozta nyilvánosságra, hogy az általa szerzett értesülések szerint Oroszország a konfliktus kiterjesztésére készül Ukrajna egyéb területeire. Az indok pedig az Ukrajnában élő orosz-ukrán kettős állampolgársággal rendelkezők védelme lesz. Állítólag az oroszbarát sajtót és az orosz külképviseleteket már felkészítették arra, miként tálalják majd az “ellenséges ukrán csapatokról és a békefenntartó orosz akciókról” szóló híreket.

Csütörtökön a NATO-országok nagykövetei is rendkívüli ülést tartottak Brüsszelben a kiéleződött Donyec-medencei válságról – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

DONECK ÉS LUHANSZK MEGYE MEGSZÁLLT TERÜLETEI A SZAKADÁROK 400 FIATALT KÉNYSZERÍTENEK SORKATONAI SZOLGÁLATRA – TÁJÉKOZTATOTT A ZN.UA.

Denisz Pusilin, a senki által el nem ismert Donecki Népköztársaság katonai vezetője „parancsot” adott ki, melynek értelmében Doneck megye szakadárok által ellenőrzött járásaiból 200 18-27 éves fiatalt soroznak be.

Hasonló tartalmú ukázt írt alá Leonyid Paszecsnik, a luhanszki szeparatisták katonai vezetője is.

Aligha véletlen, hogy a sorozást most rendelték el, amikor Kijev is meghirdette a tavaszi behívást, mely során 14 ezren kezdik meg szolgálatukat az Ukrán Fegyveres Erőkben, Oroszország pedig jelentős erőket von össze az ukrán határ közelében – írja a KISZó.

karpathir.com/2021/04/02/telefonon-beszelt-az-amerikai-es-az-ukran-elnok-a-donyec-medencei-valsagrol/