Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Látványos csapatösszevonásba kezdett az orosz hadsereg az ukrán határon

444

Nagyon sok fegyvert és katonát vont össze Oroszország az ukrán határon/Részletek

 Magyari Péter

Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta először  beszélt pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Amerikai lapértesülések szerint Biden hiába foglalkozott kiemelten sokat Ukrajnával még Obama alelnökeként, eddig nem volt hajlandó Zelenszkijjel szót váltani, mert nem igazán elégedett az ukrán vezetés teljesítményével a korrupció elleni fellépés körülményessége miatt. Pénteken azonban felhívta Zelenszkijt, és arról biztosította, hogy a kormánya nem hagyja magára Ukrajnát a bajban. 

Gyűlnek a katonák és a fegyverek

A baj mértékét nem egyszerű felmérni, de hogy valami szokatlan történik, az biztos. Az elmúlt héten látványos csapatösszevonásba kezdett az orosz hadsereg az ukrán határon, egészen pontosan az oroszbarát felkelők által ellenőrzött terület határán. 

 

Hogy pontosan hány katonát vezényeltek a térségbe, arról már ellentmondóak a hírek. Az ukrán hadsereg vezetője a kijevi parlamentben 27 zászlóaljról beszélt a hét közepén, ez akár 15 ezer katonát is jelenthet, akiknek a létszáma azóta állítólag növekedett. Nyugati források akkor még csak 3-4 ezer orosz katona összevonásáról beszéltek.

Ami igazán aggasztja a nyugatiakat, hogy rengeteg katonai járművet, rakétavetőket, helikoptereket is szállítanak folyamatosan a térségbe, illetve egészségügyi osztagokat, utászokat is. Azaz ha az orosz hadsereg invázióra készülne, akkor az pont így nézne ki. 

Az orosz kormány állítása szerint csak a fokozódó ukrán agressziótól védik a környék lakosságát, illetve felkészülnek arra, ha a nyugati hatalmak beavatkoznának a konfliktusba. 

Fenyegető hangulat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön bejelentette, ha a katonai konfliktus elmélyül Donyeckben, akkor annak a vége Ukrajna megsemmisülése lehet. Az ukránok ez alapján attól tartanak, hogy addig provokálják őket, amíg komolyabban vissza nem vágnak, és az oroszok majd erre hivatkozva indítanak általános offenzívát. 

 

Háború lesz?

A konfliktussal foglalkozó szakértők azt találgatják, hogy a mostani orosz erődemonstráció arról szól-e, hogy tesztelik az új amerikai kormányt, hogy meddig megy el Ukrajna védelmében, vagy pedig tényleg katonai csapás készül. 

Az orosz hadsereg március utolsó hetében máshol is aktív volt, például három atomfegyvert kilőni képes tengeralattjárót vezényeltek az Északi-tengerre, és rendszeresek az orosz légierő szokatlan manőverei is. A NATO gépei például csak hétfőn tíz alkalommal szálltak fel gyanúsan közeledő orosz gépek miatt Kelet- és Észak-Európa fölött.

Az ukrán hadsereg pénteken újabb összecsapásokról számolt be, több donyecki falu környékéről is. Az ukránok is állítják, hogy a donyecki és luhanszki hatóságok is  sorozásba kezdtek, és pénteken előírták minden 18 és 27 év közötti férfi jelentkezését fegyveres szolgálatra. 

A Kommerszant orosz lap pedig arról számolt be, hogy egy szentpétervári traktorgyár panaszkodott az orosz mezőgazdasági tárcának, hogy le kell állítani a termelést, mert akadozik az alkatrészek beszállítása, hadsereg ugyanis a nagy csapatmozgásokhoz elfoglalta a vasúti hálózatot. 

444.hu/2021/04/02/nagyon-sok-fegyvert-es-katonat-vont-ossze-oroszorszag-az-ukran-hataron