Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lavrov: Moszkva és a NATO kapcsolata nem "katasztrofális", mivel az nem is létezik

 Moszkva és a NATO kapcsolata nem nevezhető "katasztrofálisnak", mivel az egyszerűen és egyáltalán nem is létezik - mondta Lavrov orosz külügyminiszter

Kevesebb mint három héttel azután, hogy a NATO úgy döntött, hogy kirúg nyolc moszkvai küldöttet a katonai blokk brüsszeli főhadiszállásáról, ahol megfigyelőként és partnerként dolgoztak, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a jelenlegi kétoldalú kapcsolatot nem létezőnek minősítette.

Lavrov hétfőn Norvégiában a sajtónak nyilatkozva, kollégájával, Anniken Huitfeldttel folytatott tárgyalásait követően kijelentette, hogy Oroszország és az Egyesült Államok vezette blokk között már egyáltalán nincs kommunikáció.

"Nem nevezném katasztrofálisnak az Oroszország és a NATO közötti kapcsolatokat, mert ahhoz, hogy katasztrofális legyen, legalább valaminek lennie kellene" - magyarázta.

Lavrov ugyanakkor megjegyezte, hogy Moszkva kétoldalúan jó kapcsolatokat ápol egyes NATO-országokkal, köztük azzal az országgal is, ahová most látogatott.

"Vannak kapcsolataink Norvégiával, többek között a biztonsági szférában is. És a rendszeres biztonsági konzultációk mellett szeretnénk azokat magas szinten is elindítani a védelmi minisztériumok között" - magyarázta, miközben meghívta Huitfeldtet Moszkvába.

Lavrov a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy Moszkva november elejétől felfüggeszti NATO-misszióját, miután a nyugati blokk úgy döntött, hogy megvonja az akkreditációt az orosz képviselet nyolc alkalmazottjától, állítólagos kémkedés ürügye miatt.

Múlt kedden a Valdai Nemzetközi Vitaklub éves ülésén Szocsiban a sajtónak nyilatkozva Lavrov azt állította, hogy nem Oroszország, hanem a NATO a hibás a viszony megromlásáért.

"Nem mi kezdtük a kapcsolatok megromlását, sem a NATO-val, sem az Európai Unióval, sem a Nyugat vagy a világ bármely más régiójának országával" - mondta Lavrov. (Ford: SBG Buddha - VilagHelyzete

www.rt.com/russia/538475-moscow-relationship-with-nato/