Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legyűrheti a vírus a Nép Szolgáját

2020.04.25

 

Legyűrheti a vírus a Nép Szolgáját

NÉPSZAVA/Részlet

A területi szuverenitás sérülésének orvoslása mellett igencsak égető gazdasági kihívásokat örökölt Zelenszkij, egy olyan országot, amely nemzetközi hitelek nélkül csődöt jelenthet. Az IMF hitelek azonban évek óta halogatott gazdasági-társadalmi reformok végrehajtásához kötöttek, amelyeket elsősorban népszerűtlenségük miatt halogatott az előző vezetés. Az Európai Unió támogatásai jórészt pedig az IMF hitelhez kötöttek.

Zelenszkij,  március elején cserélt először is miniszterelnököt . Olekszij Honcsaruk kormányfő először januárban ajánlotta fel lemondását miután egy kiszivárgott felvételen azt állította, hogy az elnök nem ért a gazdasághoz. Azt a lemondást nem fogadta el Zelenszkij, de március 3-án már igen, így másnaptól a korábbi helyettes, Denisz Smihal a miniszterelnök. Honcsaruknak minden bizonnyal igaza volt, a volt színész aligha gazdasági szakértő, sőt a mögötte álló Nép Szolgája kormánypárt is tele van kezdő politikussal, a kormány egyre gyakrabban kényszerül a korábbi kormányzatok szakértői gárdájához visszanyúlni. Talán ezt a szakértői, gyakorló politikusi válságot jelzi az is, hogy a kijevi vezetés – állítólag – kormányfő helyettesi tisztséget ajánlott fel a Porosenko által az országból elűzött, ukrán állampolgárságától megfosztott Miheil Szaakasvilinek . A volt grúz államfő eddigi pályafutása viszont nem ígér nyugalmas napokat Zelenszkijnek, hiszen mindeddig, ahol ő volt, ott botrány is volt, a harcos reformer igen könnyen fordul szembe támogatóival, partnereivel. Válságkezeléshez, reformokhoz azonban, kétségtelenül jobban ért, mint a Nép Szolgája frontemberei. Válság pedig hatványozottan van Ukrajnában, a koronavírus járvány egészen kilátástalan helyzet elé állította Zelenszkijt és csapatát. Maga az államfő fogalmazott úgy a minap, hogy „vagy hitel, vagy csőd”. Hitel pedig nincs reform nélkül, reform nincs társadalmi áldozat nélkül és mivel egy bankreform is elengedhetetlen a túlélést jelentő IMF hitelért, az elnök és a kormánypárt legfőbb oligarcha támogatóját, Igor Kolomojszkijt is maga ellen fordítja, ha tényleg megszavazzák a banktörvényt. Más kiút azonban nemigen van Zelenszkijék számára, hiszen a járvány elleni védekezés költségeit is az Európai Unió és az IMF alapjaiból tudják csak fedezni.

 

Emberi és hatósági hibák a járványkezelésben

A kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor után, ahol több mint 90 szerzetes fertőződött meg és ketten életüket is vesztették, csütörtökre újabb kolostor vált fertőzési gócponttá és került karanténba Ukrajnában. A Moszkvai Patriarchátus egyik monostorában egyszerre 12 koronavírus fertőzést diagnosztizáltak. Amint az előrelátható volt, az ortodox húsvét (április 19-20) országosan megdobta a fertőzések számát, többek között azért, mert sokan megsértették a karanténintézkedéseket. Rendőrségi adatok alapján húsvét éjjelén 130 ezer ukrán hívő ment templomba a tiltások ellenére. Április elején kezdett látványosan emelkedni a fertőzések száma, 17-én rekordnak számító több mint 500 igazolt fertőzést jegyeztek egy nap alatt. Április 20-án, már meghaladta az 5 ezret a betegek száma, majd három nap alatt több mint 2 ezer új eset történt. Csütörtök reggel 7170 fertőzést, 187 halottat jegyeztek Ukrajnában. A legtöbb fertőzött a Romániával határos Csernyivci megyében (1140) és Kijevben (1059) található. Az egészségügyi dolgozókat sem kíméli a kór, eddig 123 fertőzöttet tartanak számon köreikben. A felgyógyultak száma 504. Az április 24-ig elrendelt járványügyi korlátozásokat, némi enyhítéssel május 11-ig meghosszabbították, a járvány tetőzését május 3-8 körülre várják az ukrán szakemberek. Miközben a kór terjedését emberi hibák, a lakosság fegyelmezetlensége is segítette a húsvéti ünnep alatt, a hatóság is igen komoly ballépést tett az ünnep után, magára vonva a nemzetközi jogvédő szervezetek figyelmét is. A roma nemzetiségű személyek Kárpátaljára való „deportálását” rendelte el Ruszlan Marcinkiv, Ivano-Frankivszk polgármestere szerdán. Ukrán és kárpátaljai magyar médiabeszámolók szerint a városvezető elégedetlen, amiért a rendőrség nem hajtotta végre teljes egészében a romák Kárpátaljára szállítását, annak ellenére, hogy a város buszt biztosított szállításukra. „Csupán” tíz roma nemzetiségű személyt szállított a busz a megyehatárra és adta át a kárpátaljai hatóságoknak, ami a városvezető szerint tűrhetetlen hanyagság. „Mi az, hogy visszautasították? Miért nem pakolták be őket?”, fogalmazott a politikus. Kárpátalján pedig kinevezték az új kormányzót, akinek személye további imidzsgondokat okozhat Zelenszkijnek és kormányzatának. Olekszij Petrov ugyanis szoros kapcsolatban állt azzal a Valerij Sajtanov SZBU tábornokkal, akit április 14-én tartóztattak le, azért, mert a gyanú szerint éveken át Oroszországnak kémkedett és terrorcselekményekben vett részt. Petrov Sajtanov helyettese volt az Alfa műveleti egységnél. A kárpátaljai magyarok sem örülnek a hírnek, a Kárpátaljai Igaz Szó arra emlékeztet, hogy Petrov éppen akkor volt – 2017 februárjától 2019 augusztusáig – az SZBU főfelderítője, amikor Ukrajnában megszaporodtak a magyarellenes tevékenységek, az agresszív médiatámadások a magyar közösség irányába.

nepszava.hu/3075637_legyurheti-a-virus-a-nep-szolgajat