Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar Békekör: Negyvenezer NATO-katona vonul az orosz határok felé

 

Biden napokon belül megkezdi a háborút – Negyvenezer NATO-katona vonul az orosz határok felé!

Békétlen szándékainak demonstrálásaként a NATO 40 ezer katonát és 15 ezer harci eszközt, köztük hadászati repülőgépeket összpontosít az orosz határok közelébe, főként a Fekete-tenger térségébe és a Baltikumba – tudatta a Magyar Békekör Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter keddi tájékoztatása alapján.

 

Az amerikai katonák Európába szállítása folyamatban van. Fokozódott az Oroszország ellen irányuló légi és tengeri felderítés. Defender Europe fedőnéven 30 év óta a legnagyobb hadgyakorlatát tartja a NATO – mondta Sojgu.

 

 

 

A Békekör megjegyezte: a NATO csapatmozgásai egybeesnek az ukrán hadsereg Donbassz és Krím elleni mozgásaival, és Zelenszkij ukrán elnök 117/2021 számon ismertté vált rendeletével a Krím visszafoglalásról és a többségében oroszok lakta Donbassz autonómiájának katonai eszközökkel történő felszámolásáról. Minden jel szerint a NATO és Ukrajna összehangolja csapatmozgásait. Ez lényegében azt jelenti, hogy a NATO alárendeltségébe nem tartozó ukrán fegyveres erők amerikai parancsnak engedelmeskednek.

Kiadta: Magyar Békekör    bekekor.wordpress.com/2021/04/13/negyvenezer-nato-katona-vonul-az-orosz-hatarok-fele/

Kijev a NATO segítségét kéri a Krím visszafoglalásához

 

Brüsszel, 2021. április 14. szerda (MB)

     Az ukrán vezetés arra kérte a NATO-t, hogy preventív katonai lépéssel akadályozzon meg egy Ukrajna ellen irányuló orosz támadást, egyúttal érje el, hogy az orosz csapatokat kivonják a Krímből, és a félsziget újra Ukrajnához tartozzon. A kérést Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter személyesen tolmácsolta Anthony Blinken amerikai külügyminiszternek és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak keddi brüsszeli találkozóin – jelentette a Magyar Békekör szerdán.

   “Úgy gondolom, minden eszköz rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy ne csak megakadályozzuk Oroszországot, hogy akár csak egy lépést is tegyen előre, hanem arra is, hogy kivonulásra késztessük Ukrajna megszállt területeiről” – mondta Kuleba.

    Sem az amerikai külügyminiszter, sem a NATO főtitkára nem tanúsított készséget az ukrán kérés teljesítésére, bár Stoltenberg a NATO „megingathatatlan katonai támogatásáról” biztosította Kulebát. Blinken Kulebának arra a kérésére sem reagált pozitívan, hogy újabb nyugati szankciókat foganatosítsanak Oroszországgal szemben, és pótlólagos katonai támogatást nyújtsanak Ukrajnának – vélik tudni.

     „Az orosz haderőt nemcsak Ukrajna határánál bontakoztatják ki, hanem a demokratikus világ határánál. A harc a demokrácia és a tekintélyuralom között folyik” – érvelt annak az országnak a külügyminisztere, amely hadban áll saját lakosságával Kelet-Ukrajnában, megtagadja a nyelvhasználat jogát oroszoktól, magyaroktól, ruszinoktól, és tucatnyi más nemzeti kisebbségtől, szélsőséges bandákat küld a nemzetiségi területekre, hogy megfélemlítse az ott élőket, megvonja az ukrán állampolgárságot sok millió kettős állampolgárságú lakosától – jegyezte meg a Békekör.

     „Jobb most lépni, mint megvárni, hogy Oroszország lépjen” – sürgette a NATO-t és az amerikaiakat a kijevi kormány diplomáciai vezetője. Blinken azt mondta, a következő napokban konzultálni fog a NATO-szövetségesekkel a kialakult helyzetről.

     Megfigyelők megjegyzik, hogy az Egyesült Államok az elmúlt években páncélos-elhárító Javelin rakétákkal látta el az ukrán hadsereget, fokozta harci képességét, és segített az ukrán fegyveres erők kiképzésében. Mindazonáltal nem fér kétség az orosz katonai fölényhez.  

     Brüsszelben Ukrajna NATO-tagságáról is szó esett. Stoltenberg erről a következőt mondta: „A NATO, nem pedig Moszkva fogja eldönteni, hogy Ukrajna csatlakozhat-e a NATO-hoz. A 30 NATO-szövetséges feladata annak eldöntése, hogy Ukrajna készen áll-e a NATO-tagságra, és senki másnak sincs joga megpróbálni beavatkozni ebbe a folyamatba.”

    Az ukrán külügyminiszter ebből arra a következtetésre jutott, hogy Ukrajna NATO-tagsága csupán idő kérdése.

    A Békekör megjegyezte: Magyarország ellenzi Ukrajna NATO-tagságát, tekintettel az ukrajnai magyar kisebbséggel szemben tanúsított magatartására.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress