Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már két orosz műhold tapadt rá egy amerikai szatellitre

2020.02.14

 

 2020. február. 13. TECH

 

Már két orosz műhold tapadt rá egy amerikai szatellitre

 A nemrég felállított amerikai űrhaderő folyamatosan figyelemmel kíséri az USA 245 nevű műholdat követő két orosz szatellit mozgását.

Január végén egy amerikai amatőr csillagász, Michael Thompson nagyon különös dologra lett figyelmes. Az Egyesült Államok USA 245 nevű, az amerikai hírszerzés által működtetett műholdját lényegében árnyékként követi egy másik, az oroszok által fejlesztett eszköz.

A Kozmosz 2542 névre keresztelt szonda pályája lényegében azonos az USA 245-ével, a tevékenységéről/szándékairól azonban semmit sem tudni. Az biztos, hogy a 2019 novemberi fellövése előtt az orosz védelmi minisztérium azt hangoztatta, hogy eszközük képes lesz az űrbéli tevékenység ellenőrzésére, ami az amerikaiak szempontjából nem túl megnyugtató hír.

Ami viszont még kevésbé, hogy

egy újabb orosz műhold eredt az USA 245 nyomába.

John "Jay" Raymond, a nemrég felállított űrhaderő parancsnoka a Time-nak arról beszélt, hogy két orosz műhold is rendkívül közel, 160 kilométeres távolságon belülre került az amerikai szerkezethez. Mint mondta, az Egyesült Államok már felvette a diplomáciai kapcsolatot Moszkvával az eset miatt, ez ugyanis veszélyes helyzetet teremthet az űrben.

Mint korábban kiderült, a novemberben felbocsátott Kozmosz 2542 valójában nem egy, hanem két szatellit volt, a második a pályára állás után vált le a Kozmosz 2542-ről. Az orosz TASZSZ hírügynökség szerint az eszközök csupán a belföldi használatra szánt műholdak műszaki állapotát hivatottak vizsgálni.

Az amerikai űrhaderő parancsnoka a Business Insidernek eközben arról beszélt, hogy egy hasonló lépést normál esetben – például a szárazföldön – fenyegetésként lehetne elkönyvelni.

Space.com beszámolója szerint ez az első alkalom, hogy az amerikai hadsereg nyilvánosságra hozta, hogy egy idegen ország fenyegetést jelent valamelyik amerikai műholdra.

hvg.hu/tudomany/20200213_orosz_muhold_usa_245_kozmosz_2542_kemkedes