Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Medvegyev: Oroszország felkészült az internetről való lekapcsolódásra

 2021. február. 01. 18:40 2021. február. 01. 19:38 TECH

Medvegyev: Oroszország felkészült az internetről való lekapcsolódásra

 

 

A volt elnök a közösségi oldalaknak is üzent. Azt mondta, ha barátságtalanná válnak és elutasítják az orosz információk közlését, akkor akár blokkolhatják vagy lassíthatják is az elérésüket.

Oroszország jogi és műszaki szempontból is felkészült a globális internetről való lekapcsolására, de egyelőre nincs előjele annak, hogy ez be fog következni

– jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke orosz újságíróknak egy hétfőn több helyen megjelent interjúban. A technológia készen áll erre. A törvényhozás szintjén is megszületett már minden döntés, de ez nem lenne egyszerű, és én nagyon nem szeretném. Én egyelőre, őszintén szólva, nem látom előjeleit ennek, mert ez kétélű fegyver – mondta a volt elnök és exminiszterelnök.

Álláspontját azzal indokolta, hogy egy ilyen lépés intézkedéseket váltana ki orosz részről is, emellett az ország valódi és idézőjeles barátai az internetet aktívan használják a saját nézeteik terjesztésére, és aligha mondanának le erről az eszközről.

Medvegyev szerint Oroszországnak kész terve van arra az esetre, ha az Egyesült Államok lekapcsolná az orosz internetet. Szerinte a világháló irányításához szükséges "kulcsjogok" amerikai kézben vannak.

Példaként hozta fel, hogy régóta felmerült már Oroszországnak a SWIFT nemzetközi bankközi tranzakciós rendszerről való leválasztásának gondolata, ezért, erre az esetre felkészülve kénytelen volt egy saját informatikai rendszert kiépíteni.

Potenciálisan ugyanez megtörténhet az internettel, és akkor nem lesz hozzáférésünk a háló fő csomópontjaihoz – mondta.

A teljes írás olvasható:   hvg.hu/tudomany/20210201_Medvegyev_Oroszorszag_internet_lekapcsolas