Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megijedt Oroszország a NATO új stratégiájától – Megelőző csapást javasolnak

 Az Egyesült Államok első alkalommal küld B-1-es bombázókat Norvégiába. Ezzel adta Moszkva tudatára az amerikai kormány azt, hogy az amerikai haderő jelen lesz a stratégiai jelentőségű északi sarkköri régióban és meg fogja védeni szövetségeseit bármilyen orosz agressziótól – írja a CNN.

Az Egyesült Államok négy amerikai B-1-es bombázót küldött Norvégiába nagyjából 200 fős személyzettel együtt, amelyek három héten belül már bevetésre is kerülnek a térségben.
A bombázók elsősorban az Oroszországtól északnyugatra található nemzetközi légtérben, illetve az északi sarkkör között teljesítenek küldetéseket. Mivel eddig az Egyesült Királyság területéről hajtottak végre hasonló akciókat, a mostani lépés eredményeképpen az Egyesült Államok sokkal gyorsabban tud majd reagálni lehetséges orosz agresszióra, vélik a katonai tisztségviselők.
Az amerikai védelmi minisztérium attól tart, hogy Oroszország elvághatja az Egyesült Államokat a térségben lévő természeti erőforrásoktól és akadályozhatja a régió tengeri úton történő elérését.
Joe Biden már korábban kijelentette, hogy kész keményebben fellépni Moszkvával szemben, mint elődje, Donald Trump.
Ezt támasztja alá az is, hogy a múlt hónapban, Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során az amerikai elnök kritizálta az orosz vezetést a közelmúltban történt kibertámadások ürügye és Alekszej Navalnijt feltételezett és nevetséges megmérgezésének kamu vádjai miatt! (SBG Buddha - VilagHelyzete)
 

Globál 2021. február 11. 12:30

Megijedt Oroszország a NATO új stratégiájától – Megelőző csapást javasolnak Vlagyimir Putyin emberei

 
Újfajta katonai stratégia kidolgozásába kezdett a NATO, melybe beemelik a digitális teret és az űrt is, mint lehetséges hadszíntér az összfegyvernemi hadviselésben. A stratégia implementációja még évek kérdése, de Oroszországban máris „egzisztenciális fenyegetésként” értékelik a Szövetség törekvéseit és megelőző csapásra vonatkozó haditerv-javaslatot dolgoztak ki a légierő szakértői. Az orosz doktrínában újdonság, hogy a nukleáris fegyverek használatát mellőznék, inkább hiperszonikus rakétákkal és a légierővel támadnának kritikus NATO-célpontokat, mintegy „elrettentő jelleggel.” Túlzás lenne azt mondani, hogy háború van készülőben a NATO és Oroszország közt, de aggasztó, hogy olyan rossz a viszony a két szervezet közt, hogy mindkét fél tart a másik nyílt katonai agressziójától.

Megelőző csapást javasolnak az oroszok

Az Orosz Légtér Erők (VKSz – ez a légvédelmet [VVKO] és a légierőt [VVSz] tömörítő ernyőszervezet) egy 368 oldalas tanulmányt készített, melyben azzal foglalkoznak többek közt, hogy milyen módon érdemes fellépni a NATO új katonai stratégiája ellen. A jelentést szemléző Moscow Times szerint

AZ OROSZ KATONAI SZAKÉRTŐK „EGZISZTENCIÁLIS FENYEGETÉSKÉNT” ÉRTELMEZIK A STRATÉGIÁT ÉS ÚGY LÁTJÁK, CSUPÁN EGY HASONLÓAN ÁTFOGÓ MEGELŐZŐ-CSAPÁSSAL LEHETNE FELLÉPNI A NATO ILYEN JELLEGŰ FENYEGETÉSE ELLEN.

Az orosz katonai szakértők arról írnak, hogy egy „átfogó légi hadműveletet” indítanának annak érdekében, hogy „megbénítsák a NATO légiharc-képességeit tűrhetetlen kár okozásával.”

Az elemzésben azt javasolják, hogy Oroszország támadjon még azelőtt „repülőgépekkel, drónokkal, rakétákkal, elektronikus harcászati rendszerekkel és az új hiperszonikus fegyverekkel,” mielőtt a NATO támadna először.

Az oroszok elsősorban a Kinzsal hiperszonikus rakéta képességeire támaszkodnának, melynek rendszeresítése épp most van folyamatban: ez a fegyver állítólag képes a radarrendszerek és légvédelmi rendszerek elkerülésére is. Ezen kívül a légierő (beleértve a drónokat) is kulcsfontosságú szerepet játszhat, pedzegetik a katonai merevszárnyasok felszerelését lézerfegyverekkel is.

A jelentés talán legérdekesebb része az, hogy

AZ OROSZ KATONAI SZAKÉRTŐK ÚGY TERVEZNEK CSAPÁST MÉRNI KRITIKUS NATO-CÉLPONTOKRA, HOGY EGYÁLTALÁN NEM IS VETNÉNEK BE NUKLEÁRIS FEGYVEREKET.

A NATO-Oroszország viszony tehát több ponton is feszült és a frissítés alatt álló stratégiai tervek alapján világosan látszik, hogy

MINDKÉT FÉL TART ATTÓL, HOGY A MÁSIK NEM VÁRT TÁMADÁST INDÍT ELLENE VAGY AZ ÉRDEKSZFÉRÁJÁBAN ÁLLÓ TERÜLETEK ELLEN.

talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy az orosz-amerikai viszony mélyponton van a hidegháború vége óta, Joe Biden elnök kommunikációja alapján pedig nem sok javulás várható ezen a téren - ezzel számol az orosz fél is.