Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért néma a zsidóság a Black Lives Matter antiszemitizmusa árnyékában?

2020.07.02

 

Miért néma a zsidóság a Black Lives Matter antiszemitizmusa árnyékában?

PÁTKAI MIHÁLY / ONLINE 2020. 07. 01.

www.hetek.hu/cikkek/online/miert-nema-zsidosag-black-lives-matter-antiszemitizmusa-arnyekaban

(Az alábbi írás Caroline Glick konzervatív izraeli újságíró cikkének szerkesztett fordítása)

A HETEK cikke szerkesztve

A BLM chartája szerint  Amerika problémáinak a forrása az USA Izraelnek folyósított katonai segélyei. A BLM szerint az állam “dollármilliárdokat csatornáz minden évben - amerikai adófizetők zsebéből - fegyvervállalatok százainak, amelyek lobbistái még több külföldi katonai segélyért kampányolnak. Ennek a politikának kettős hatása van: egyrészt elvonja a forrásokat a hazai közoktatási és szociális programoktól, másrészt az amerikai emberek ezzel bűnrészessé válnak az izraeli kormány által elkövetett atrocitásokban.” 

Más szóval: Izrael a gyökere Amerika gondjainak, mind odahaza, mind a nemzetközi porondon.

A charta Izraelt “apartheid államnak” határozza meg. A BLM támogatja az Izraellel szembeni, antiszemita bojkott mozgalmat (BDS). Helyi, állami és nemzeti fellépést szorgalmaz a zsidó állammal szemben. A BLM követelései között az is szerepel, hogy 50 százalékkal legyen lecsökkentve az amerikai katonai költségvetés, “így felszámolható lesz 800 amerikai bázis az USÁ-ban és külföldön, az emberi jogi visszaéléseket elkövetőket nem fogjuk fegyverekhez juttatni, csökkenni fog a nukleáris fegyverek felhalmozása, és minden amerikai katonát haza tudnánk rendelni a háborús övezetekből.” 

A BLM-ben tehát az antiszemitizmus nem valami mellékes szál, hanem strukturális jellemző. Meghatározó elem. Izrael és a zsidóság gyűlölete a DNS-ük része.

[...]kikényszerítették a New York Times véleménycikkek szerkesztőjének, James Bennetnek és asszisztensének a lemondását. Gondolatbűnük abban állt, hogy lehozták Tom Cotton szenátor véleménycikkét, amelyben a szerző a zavargásokkal szembeni fellépésre szólított fel - akár katonai erővel is, ha erre van szükség.[...]

A héten már be is jelentették, kit vettek fel Bennet helyére. Az Intercepttől érkező Charlotte Greensit lett a Times főszerkesztője, illetve véleménycikkek társszerkesztője. 

Greensit ennek a csőcseléknek a tagja. A múlt hónapban ő maga is hangoztatta a baloldal legújabb vérvádját, miszerint Izrael a felelős az amerikai rendőrségben tapasztalható, állítólagos szisztematikus rasszizmusért.

Számítani lehet arra, hogy a Times, amelynek híradásaira eddig is jellemező volt az antiszemita alaphang, Greensit vezetésével még inkább zsidóellenes lesz.[...]

Ahelyett, hogy felemelték volna szavukat a saját közösségüket fosztogató tüntetőkkel szemben, illetve kifejezték volna a szolidaritásukat az áldozatokkal és a zavargásokat megfékező rendőrség mellett, a reformjudaizmus helyi vezetői felszólították híveiket, hogy a BLM-fanatikusokat támogassák és vezekeljenek képzeletbeli rasszista vétkeikért.

 

Csak az ortodoxok voltak azok, akik kiálltak a rendőrök mellett és kifejezték a hálájukat feléjük.

Az Izraelnek folyósított katonai támogatást a zsidó állam palesztinoknak adott engedményeitől tenné függővé. Bowman egyetért a BLM meghatározásával Izraelről, mely szerint a zsidó állam rasszista. Faji szempontból elnyomott afroamerikaiként azonosulni tud a palesztinokkal. Bowman és a kampányát segítő médiumok (különösen Greensit kollegái az Interceptnél) az emberek figyelmet folyton arra kívánták ráirányítani, hogy Engel mekkora támogatója Izraelnek. A fókusz mögött meghúzódó üzenet egyértelmű - és antiszemita. Azt akarták sugallni, hogy a zsidó Engel hűségesebb Izraelhez, mint a körzetében élő amerikai szavazókhoz.[...]

 

Ahelyett, hogy elítélték volna ezt a bigottságot, sok progresszív zsidó inkább a támogatásában részesítette Bowmant. Peter Joseph, a Froward elnevezésű progresszív zsidó lapban így érvelt: “Jamaal Bowman megjelenése arra ösztönzi közösségünket, hogy korábbi, széles látókörű szemléletünkhöz térjünk vissza, hogy felismerjük, milyen sürgetően fontos szembenézni és foglalkozni nemzetünk társadalmi, gazdasági és faji szenvedéseivel. A mostani választásban az egyik oldalon egy tizenhat éve hivatalban álló, fehér, zsidó jelölt áll, aki ugyanazt kínálja, amit eddig, míg a másik oldalon egy fiatalabb, fekete jelölt hangja hallható, aki választ kínál Amerika ezen történelmi pillanatában. A zsidó szavazóknak döntésükkel egy jobb jövő iránti elkötelezettségüket kellene demonstrálniuk.” [...]

A tudatlanok saját környezetük termékei. Az amerikai zsidók többsége demokrata, a demokraták többsége pedig azokból a médiumokból tájékozódik, amelyek a baloldal által képviselt identitáspolitikát vallják, ezért nem adnak hiteles tájékoztatást arról, hogy mi történik. Már nagy zsidó szervezetek és zsinagógák is nyíltan kiálltak a BLM-mozgalom mellett. Honnan is tudhatná egy zsidó demokrata, hogy valójában mi történik?

Elérkeztünk azokhoz a zsidókhoz, akik maguk is a probléma része.

A héten szélsőbaloldali zsidó csoportok egy nyílt levelet adtak közzé, amelyben követelik, hogy az amerikai zsidók egy “új szövetség” mellett kötelezzék el magukat, amelynek hét alapelven kell nyugodnia. Az első alapelv:

 

“Nyíltan állásfoglalás amellett, hogy a Fekete Életek Számítanak (Black Lives Matter). Ez egy olyan megállapítás, amely magától értetődő és amelyet minden ellentmondás és fenntartás nélkül el kell fogadnunk!” 

 A többi hat alapelv az első kibontása.