Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mike Pompeo az iraki és az izraeli kormányfővel egyeztetett telefonon

2020.01.02

 

2020. 01. 02.

Mike Pompeo az iraki és az izraeli kormányfővel egyeztetett telefonon

 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki kormányfővel és Benjámin Netanjahuval, az átmeneti izraeli kormány vezetőjével egyeztetett telefonon washingtoni idő szerint szerdán este.

Az amerikai diplomácia vezetője az iraki politikustól azt kérte, hogy kormánya tegyen eleget kötelezettségeinek és akadályozza meg az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni esetleges újabb támadásokat.

A külügyminisztérium közleménye szerint Pompeo erőteljesen elítélte a bagdadi nagykövetség ellen december 31-én elkövetett támadást. A tárcavezető „Irán támogatását élvező terroristák” támadásáról beszélt. Egyben kiemelte, hogy az iraki kormány által hozott biztonsági intézkedések jelentősen javították a biztonsági helyzetet.

„Az Egyesült Államok szabad, független és szuverén Irakot akar, és Donald Trump elnöksége idején továbbra is ezen munkálkodik” – olvasható a közleményben.

Pompeo az Ádil Abdel Mahdival folytatott beszélgetés után hívta fel Benjámin Netanjahut. Elismerését fejezte ki az izraeli politikusnak azért, mert szerinte „fáradhatatlanul küzd Irán térségbeli befolyásának ellensúlyozásáért”. Pompeo egyúttal megköszönte Netanjahunak, hogy határozottan elítélte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadást.

A Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő által kiadott közlemény szerint Mike Pompeo és Benjamin Netanjahu „ismételten megerősítette az Egyesült Államok és Izrael közötti megbonthatatlan köteléket”.

Hirado.hu, MTI   orientalista.hu/blog-post/mike-pompeo-az-iraki-es-az-izraeli-kormanyfovel-egyeztetett-telefonon/

2020. JANUÁR 1. SZERDA 22:18
Az amerikai külügyminiszter elhalasztotta ukrajnai látogatását
MTI
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter elhalasztotta ukrajnai látogatását – jelentette be szerdán Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő. Az amerikai diplomácia irányítója pénteken indult volna Ukrajnába, majd onnan Fehéroroszországba, Kazahsztánba Üzbegisztánba és Ciprusra.

Közleményében Morgan Ortagus leszögezte: Mike Pompeónak az amerikai fővárosban kell maradnia, hogy figyelemmel kísérje az iraki helyzetet és a Közel-Keleten tartózkodó amerikai állampolgárok biztonságát.

Pompeo nem törölte a látogatásokat, csupán elhalasztotta. Mint Ortagus közölte: a közeljövőben sor kerül rájuk. A szóvivő azonban nem jelölt meg konkrét időpontot.

Kedden több száz tüntető rohamozta meg az Egyesült Államok iraki nagykövetségét, tiltakozásul, hogy Washington vasárnap légicsapásokat hajtott végre Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen. A légicsapásokban az Irán támogatását élvező milícia 25 tagja életét veszítette.

Az amerikai kormányzat „védelmi jellegűnek” minősítette a légicsapásokat, amelyeket arra hivatkozva hajtott végre, hogy pénteken a Kirkuk melletti támaszponton rakétatámadásban meghalt az amerikai hadsereg egyik szerződéses alvállalkozója.

A feldühödött protestálók betörtek a bagdadi nagykövetség épületkomplexumába, gyújtogattak és köveket hajigáltak. A nagykövetséget ugyan lezárták, de nem ürítették ki, és szerdán a tüntető milicisták el is vonultak az épület elől. Ezt a Twitteren Mohamed al-Hakim, iraki külügyminiszter meg is erősítette.

 

Korábban Donald Trump amerikai elnök a Twitteren Iránt tette felelőssé, majd telefonon beszélt Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki kormányfővel. Mike Pompeo szintén egyeztetett az iraki kormányfővel és Barham Száleg iraki államfővel is, Mark Esper amerikai védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy a bagdadi nagykövetség megerősítésére további tengerészgyalogosokat vezényelnek az iraki fővárosba.