Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Moszkva kész megszakítani a viszonyt az EU-val

 

Moszkva kész megszakítani a viszonyt az EU-val

 

Mi nem akarunk elszigetelődni a világtól, de készen kell állnunk erre. Ha békét akarsz, készülj a háborúra! – közölte az orosz külügyminiszter.

Az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok megszakítását helyezte kilátásba pénteken az orosz külügyminiszter, válaszul az országát érintő esetleges újabb brüsszeli szankciókra.
 
"Készek vagyunk erre. Ha még egyszer azt látjuk (....), hogy egyes területeket olyan szankciókkal terhelnek, amelyek kockázatot teremtenek a gazdaságunk számára, egyebek között a legérzékenyebb ágazatokban" - mondta egy kérdésre válaszolva Szergej Lavrov a Szolovjov LIVE YouTube-csatornán.
 

"Mi nem akarunk elszigetelődni a világtól, de készen kell állnunk erre. Ha békét akarsz, készülj a háborúra!" - tette hozzá.
 
A Bloomberg hírügynökség európai forrásokra hivatkozó csütörtöki jelentése szerint az EU-ban újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetését vették fontolóra Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyével összefüggésben. A Reuters pénteken azt írta három uniós diplomatát idézve, hogy az unió február folyamán utazási tilalmat és kinnlevőség-befagyasztást rendelhet el Vlagyimir Putyin orosz elnök több közeli szövetségese ellen, miután Berlin és Párizs is jelezte, hogy egyetértene ezekkel az intézkedésekkel.
 
Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az újabb uniós szankciókat elkerülhetetlenül arányos válasz fogja követni. Teljesen megengedhetetlennek nevezte a hivatkozást az emberi jogokra és a demokratikus elvekre a geopolitikai eszközrendszer részeként.
 
Úgy vélekedett, hogy az uniós büntetőintézkedések bevezetése különösen cinikusnak fog tűnni, azzal összevetve, hogy "Brüsszel totálisan semmibe veszi" az orosz ajkú lakosság és tömegtájékoztatási eszközök jogainak megsértését a balti államokban, és azt, hogy Európában milyen "kegyetlenül" fojtják el a tiltakozó megmozdulásokat.
 
"...ez az önkény megerősödéséhez és a nemzetközi jog eróziójához vezet a nemzetközi kapcsolatokban" - hangoztatta Zaharova.
 
"Ismételten megerősítjük elvi álláspontunkat az ENSZ Biztonsági Tanácsát megkerülő egyoldalú korlátozó intézkedések jogtalanságáról" - tette hozzá a szóvivő, és az egyenrangú, konstruktív párbeszédhez való visszatérésre szólította fel az uniót.
MTI    magyarforum.info/cikk/12418/Moszkva-kesz-megszakitani-a-viszonyt-az-EU-val/

Josep Borrell uniós külügyi főképviselő nemrégiben Moszkvában járt, találkozott Lavrovval, és bár próbált barátságos hangnemet megütni, méltatta az oroszokat a Szputnyik V vakcina miatt, de a találkozó elég rosszul sült el, az oroszok megbízhatatlannak nevezték az EU-t és kulturális arroganciát emlegettek, illetve Lavrov szerint csak képzeli az Unió, hogy nekik bármi közük lenne a Navalnij elleni merénylethez.

Borell hazatérése után az uniós képviselők egy része felháborodva követelt további szankciókat Oroszország ellen. Erre reagált most Lavrov, aki kilátásba helyezte a teljes szakítást.thepost.hu/reszletek.php