Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Moszkvai források szerint januárban lemondhat Putyin - a Kreml cáfol

 Hetek közéleti hetilap

Moszkvai források szerint januárban lemondhat Putyin - a Kreml cáfol
 
FELTÉTELEZÉSEK SZERINT AZ OROSZ ELNÖK PARKINSON-KÓROS LEHET
Moszkvai források szerint januárban lemondhat Putyin - a Kreml cáfol

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 06.
 
A 68 éves Vlagyimir Putyin orosz elnök a The Sun forrásai szerint egészségügyi okokból lemondani készül jövő év januárjában. Az RT egy cikke szerint közelmúltban hozott törvényjavaslatok is arra utalhatnak, hogy Putyin már az elnökség utáni időszakra készül. A Kreml határozottan cáfolta a sajtóértesülést, "nonszensznek" minősítve a betegségről és lemondásról szóló híreket.

Moszkvai forrásokra hivatkozva a the Sun brit lap azt állítja, hogy Putyint egészségügyi okokra hivatkozva családja arra igyekszik rávenni, mondjon le elnöki pozíciójáról. Azt, hogy az elnök esetleges lemondását készítheti elő, a brit lap szerint az is alátámasztja, hogy még az orosz kormányközeli RT is írt a közelmúltban arról, hogy Putyin már az elnöksége utáni időszakra készül.

Orvosi szakértők azt állították a lapnak, hogy az elnök testbeszéde a közelmúltban közzétett videóin Parkinson-kórra is utalhatnak. Egy friss felvételen az látszik, ahogy az elnök leül, fájdalmak között megragadja a szék karfáját, és lábai folyamatosan remegnek - magyarázzák a brit lap forrásai.

A híreket Valerij Szolovej moszkvai politikatudományi professzor is kommentálta:

"A családja rendkívül nagy hatással bír az elnökre, aki hatalomátadási terveit januárban tervezi nyilvánosságra hozni."

A híreszteléseket azzal is bizonyítva látják sokan, hogy a hét elején olyan törvénytervezetek láttak napvilágot, melyek élethosszig szenátori tisztségben tartanák Putyint, amennyiben feladja elnöki tisztét. A tervezet, amit a hírek szerint maga az elnök nyújtott be, jogi immunitást is biztosítana számára, illetve állami előnyöket halála napjáig.

CÁFOL A KREML

A Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov határozottan cáfolta a The Sun értesüléseit.  "Abszolút nonszensz, az elnökkel minden rendben". Arra a kérdésre, hogy Putyin tervez -e lemondani a szóvivő egyértelmű nemmel válaszolt. 

(The Sun/RT/Hetek)   www.hetek.hu/cikkek/online/moszkvai-forrasok-szerint-januarban-lemondhat-putyin