Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orbán és szövetségesei – katonai megoldások felé sodródik a világ

2020.02.20

 

Orbán és szövetségesei – katonai megoldások felé sodródik a világ

Káncz Csaba, 2020. február 20., 09:29
 
Cimkék
 
hadsereg
 
haderő
 
nacionalizmus
 
Káncz Csaba

Az új nacionalizmus - amelyet Trump képvisel az Egyesült Államokban, Orbán Magyarországon, Bolsonaro Brazíliában és Abascal Spanyolországban - fokozatosan emeli be a hadsereget a nagypolitikába. A világ tényleg sodródik a katonai „megoldások” felé? Káncz Csaba jegyzete.

Orbán Viktor és Donald Trump a NATO brüsszeli csúcsértekezletén 2018. júliusában. Eredeti kép: MTI Fotó - Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Orbán Viktor és Donald Trump a NATO brüsszeli csúcsértekezletén 2018. júliusában. Eredeti kép: MTI Fotó - Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

A hidegháború végét követő 30 éves viszonylagos nyugalom után a nagyhatalmak konfrontációja élesedik, ahogyan a nemzetközi jog uralma is egyre foszladozik. Visszatérnek a történelem démonai és a sokasodó, megoldatlan geopolitikai, pénzügyi és ökológiai problémák „kezelésére” egyre több ország autokrata vezetése emeli be maga mellé a hadsereget.

USA

Donald Trump 2017. januári beiktatásán – a tradícióktól eltérve - váratlanul megjelent, és az elnök mögött felsorakozott 10 katonatiszt, a különböző fegyvernemeket képviselve. Trump elnöki hatalomátvételét előkészítő csapat egyik tagja eredetileg tankok és rakéták felvonulását javasolta a beiktatási ceremóniára. Elnöki beiktatása óta Trump fokozatosan vonja el a forrásokat a diplomáciát képviselő külügyminisztériumtól és srófolja a csillagos égbe a katonai megoldásokra hivatott Pentagon költségvetését.

Egy volt CIA-elemző - jelenleg pedig a Johns Hopkins Egyetem professzora – kalkulációi szerint az amerikai katonai költségvetés mára átlépte az évi egy ezermilliárd dollárt. Melvin Goodman ugyanis a hivatalos 750 milliárd dolláros Pentagon költségvetés mellé teszi még a hírszerzés (70 milliárd), a belbiztonsági minisztérium (70 milliárd), az energiaügyi minisztérium (30 milliárd, jó része a nukleáris erőkre fordítódik) és a veteránok (200 milliárd) büdzséjét is.

Magyarország

A rendszerváltás óta pártrendezvényen először vettek részt egyenruhás katonatisztek vasárnap a miniszterelnök évértékelőjén. A Havril András, Deák János és Fodor Lajos volt vezérkari főnökök, valamint Böröndi Gábor, Mihócza Zoltán és Korom Ferenc tábornokok a Fidesz pártalapítványának rendezvényét katonai egyenruhájukban hallgatták végig.

Márpedig ez törvénysértő, hiszen az 1993-as honvédelmi törvény kimondja: katona pártrendezvényen egyenruhát nem viselhet. Orbán Viktor az értő fülek számára elbújtatta beszédében a területi revízió jegyében fogant, egy régi dalból kiemelt, ludovikás tiszti köszöntést: „Legyen úgy, mint régen volt!” Amire a rituálé szerinti válasz az volt: „Mindörökké! Adja Isten!”

Brazília

Jair Bolsonaro 2019 január. elsejei beiktatásán egyetlen EU-s vezető vett részt – a magyar miniszterelnök. A brazil elnök folyamatosan militarizálja Dél-Amerika legnagyobb államának vezetését, és mára a 22 tagú kormány 9 tagja katonatiszt. Ebbe nem számít bele Hamilton Mourao alelnök, aki nyugdíjas tábornok.

Brazília egy puccsot követően 1964-től 21 teljes éven keresztül állt katonai irányítás alatt, amely a hidegháború évei alatt az Egyesült Államok támogatását is élvezte. A katonai rezsim uralma alatt mintegy 500 politikai fogoly halt meg vagy tűnt el nyomtalanul, ezreket pedig válogatott kínzásoknak tették ki a Kondor Művelet keretében kiképzett vallatók.

Spanyolország

Két hete Rómában a magyar miniszterelnök kijelentette, hogy erősen reméli, az Európai Néppárt befogadja majd a spanyol Vox pártot. A szélsőjobboldali Vox vezetője, Santiago Abascal cserébe leszögezte: „szimpatizálunk Orbán Viktor álláspontjával, aki egyre inkább az új Európa vezetőjének tekinthető”.

Abascal korábban nyilvánosan védte meg Francisco Franco fasiszta hadseregének tetteit. A Vox a tavalyi általános választásokon 5 nyugdíjas katonatisztet indított jelöltként.

privatbankar.hu/makro/orban-es-szovetsegesei-katonai-megoldasok-fele-sodrodik-a-vilag-331039