Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orosz hadihajók Szíria partjainál

2015.10.07

 Orosz hadihajók érkeznek Szíria partjaihoz

2015. október 05., hétfő,

Szerző: hvg.hu

Címkék: szíriai polgárháborúOroszországNATO;

 

 Az Egyesült Államok Haditengerészeti Intézete szerint orosz hadhajókat csoportosítottak a szíriai partokhoz a Földközi-tengeren, hogy biztosítsák a légierő műveleteit a térségben.

A Fekete-tengeri flotta is csatlakozik a szírai orosz hadműveletekhez, a flotta feladata a légicsapásokat végrehajtó repülőgépek bizotsítása lesz - írja a USNI hivatalos oldalán, igazolva az orosz lapértesüléseket. Az elmúlt három hétben fokozatosan csoportosítottak át erőket a Krím-félszigetről, ahol az orosz flotta főparancsnoksága található.

Az orosz Védelmi Minisztérium korábban cáfolta, hogy az átcsoportosításoknak bármi köze lenne a szíriai hadműveletekhez, azonban az Inetfax hírügynökségnek egy orosz katonai forrás megerősítette, hogy a hajók feladata a szíriai Latakia környék légterének biztosítása lesz, ahol a Bassád el-Aszadhoz hű kormányerők mellett az orosz légierő egységei is állomásoznak.

Igor Sutyagin orosz származású háborús szakértő szerint az orosz lépés egyértelmű üzenet az USA és szövetségesei számára, hogy  térségben az oroszokkal való összetűzés bizonyosan nem maradna válasz élkül. Az USA és a NATO azt kifogásolja, hogy az orosz erők sokkal inkább az el-Aszad rezsim ellen küzdő - általuk támogatott - Szírai Szabad Hadsereg egységeit támadják, mintsem az Iszlám Államot. Emiatt a NATO már felszólította Oroszországot, hogy azonnal szüntessék be az ellenük irányuló légicsapásokat, Szergej Larov orosz külügyminiszter azonban azt kéri, hogy a NATO tisztázza, hogy kiket ért az el-Aszad ellnzékének, addig nem tudják értelmezni a kérdést. Ez egyben azt is jelentené, hogy a NATO nagyobb nyilvánosság előtt is fel kellene vállalja, hogy az Bassár el-Aszad leváltását támogatja, ami egyelőre nem volt hivatalos álláspontnak tekinthető.hvg.hu/vilag/20151005

 

A picture taken on October 3, 2015 shows Russian Sukhoi Su-24 bombers standing on an airfield at the Hmeimim airbase in the Syrian province of Latakia. AFP PHOTO / KOMSOMOLSKAYA PRAVDA / ALEXANDER KOTS
*RUSSIA OUT*

KÜLFÖLD 5

Most sem az Iszlám Államot támadták az oroszok

 

24.hu 2015. 10. 07.

Heves orosz légicsapások érték szerdán a szíriai Hama és Idlíb tartományokat – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet. A bombázásokkal egy időben szíriai kormánycsapatok támadták az ellenzéki fegyveresek állásait. Az orosz légitámadásokban több mint ötven harci gép – Szu-24M, Szu-25 és Szu-34 típusúak, valamint helikopterek vettek részt.

Bár Oroszország hivatalosan az Iszlám Állam mellett szállt harcba, az Aszad-rezsim ellenzéke és a velük szövetséges nyugatiak szerint a valódi cél Bassár el-Aszad elnök hatalomban tartása és a vele szemben álló fegyveres csoportok legyőzése.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy Oroszország számára elfogadhatóak azok az amerikai javaslatok, melyek arra vonatkoznak, hogy a két ország hangolja össze akcióit az Iszlám Állam ellen folytatott harcban. A technikai részletekről szerdán egyeztet az orosz fél a Pentagonnal – tette hozzá.

 

 

Szovjet tankokat is szétlőttek az oroszok Szíriában

 

2015. október 05., hétfő, 13:46 | MTI

Az orosz légierő gépei huszonöt bevetést hajtottak végre az elmúlt 24 órában Szíriában, és az Iszlám Állam kilenc létesítményére mértek csapást - mondta szokásos, a szíriai orosz légi hadjáratról szóló napi tájékoztatóján Moszkvában a védelmi minisztérium szóvivője.

A légitámadások "a terroristák irányításának szétzilálása és anyagi-műszaki utánpótlási rendszerének megbontására irányultak" - közölte a védelmi tárca.

Fotó: nytimes.com

 

Az orosz légierő hat támadást intézett a terroristák bázisa ellen Idlíb város közelében, és mintegy 30 haditechnikai eszközt, köztük a szíriai hadseregtől zsákmányolt T-55-ös szovjet gyártmányú harckocsikat semmisített meg. 

Megsemmisítettek továbbá egy tüzérségi rakétaállást az Idlíb tartománybeli Dzsiszr-es-Sugúr településnél. A támadás következtében a haditechnikai eszközök lángra kaptak, és robbanás történt egy lőszerraktárban.

Az orosz pilóta nélküli felderítő gépek rábukkantak a szélsőségesek egyik tüzérségi állására ugyanebben a tartományban, Dzsebel Koba környékén, Szu-25-ös csatagépek pedig lebombáztak három tüzérségi löveget és egy tábori lőszerraktárt.

A védelmi tárca arról is beszámolt, hogy Szu-24M vadászbombázók Homsz tartományban csapást mértek az iszlamisták híradóközpontjára, és megsemmisítették az iszlamisták egyik parancsnoki központját, illetve Hama tartományban, Er-Rasztan környékén lebombáztak egy parancsnoki központot.

Konasenkov a tájékoztatóban kizárólag az Iszlám Állam elleni támadásokról tett említést, ugyanakkor a dzsihadista szervezet elleni koalícióban részt vevő országok - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, a Perzsa-öböl menti államok és Törökország - azzal vádolják Oroszországot, hogy harci gépei jórészt a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló, általuk támogatott mérsékelt lázadók állásait veszik célba, és ezzel tovább súlyosbítja a szíriai válságot. /maszol.ro/