Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oroszország nov. 1-én leállítja az ukrán erőművek működéséhez nélkülözhetetlen antracit és feketekőszén szállítását

 

 

Moszkva újabb pofont adott Ukrajnának

Oroszország november 1-től leállítja az ukrán erőművek működéséhez nélkülözhetetlen antracit és feketekőszén szállítását – közölte a hírt pénteken Telegram-csatornáján Andrij Herusz, a parlament energetikai és lakásügyi bizottságának elnöke, írja az UNIAN.

Innen importálta a szenet a DTEK nevű energiaholding, amelynek a Luhanszki és a Krivij Rihi hőerőmű tartozik az érdekeltségébe, a Donbasz Energo a Szlavjaszkij hőerőmű üzemeltetője, valamint a Darnickij, a Szumi és a Csernyigivi hőerőművet működtető Technova vállalat.

Herusz megjegyezte, hogy a piaci szereplők szerint a tilalom nem terjed ki a kokszszénre, kizárólag az energetikai célra használt szénre. Kiemelte, hogy 2014-ben már volt egy hasonló húzása Oroszországnak.

Az UNIAN az energiaügyi minisztériumhoz és a DTEK energiaholdinghoz fordult a hír megerősítésével kapcsolatban.

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az Ukrajnában felhasznált szén és az antracit mintegy 60 százaléka importból származik. Korábban szakértők arra mutattak rá, hogy a hőerőművek raktáraiban lévő alacsony széntartalékok miatt az ország olyan helyzetbe kerülhet, hogy az őszi-téli időszakot nem lesz képes átvészelni Oroszországból és Fehéroroszországból származó import nélkül.

– Oroszország a megnövekedett belföldi kereslet miatt állította le a termikus szén szállítását Ukrajnába – közölte a TASS hírügynökség az orosz gazdaságfejlesztési minisztériumra hivatkozva. Az orosz kormány közölte, hogy a szénbányák mindenekelőtt a belföldi igényeket elégítik ki.

kiszo.net/2021/10/29/moszkva-ujabb-pofont-adott-ukrajnanak/